ROP: fürdőhelyekre, marketingre, hőszigetelésre is lehet majd pályázni

2014. szeptember 10. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta a kormány Brüsszelnek a Regionális Operatív Programot, amelyben a Duna-Delta elkülönített összeget kap. Szávics Petra a többi prioritásról is beszélt.

Hivatalosan is benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2014-2020-ra vonatkozó Regionális Operatív Program ot (ROP) és Adminisztratív Kapacitás Operatív Program ot (AKOP) augusztus 25-én a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium. Arról, hogy mi szerepel a dokumentumokban, Szávics Petra , az európai alapokért felelős minisztérium államtitkára számolt be a Pénzcsinálók nak. A ROP általános célkitűzése a regionális és helyi közösségek gazdasági versenyképességének növelése és életfeltételeinek javítása. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a programra elkülönített allokáció 6,7 miliárd euró, a felhasználás nyomán várt eredmény pedig, hogy a fejlesztési régiók, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodással, az innovációs képesség felhasználásával, valamint a technikai fejlődés vívmányainak kiaknázásával fenntartható növekedési pályára álljanak.

Mire pályázhatnak a városok, megyei tanácsok?

A ROP benyújtott változata szerint a közigazgatási egységek (városok, megyei tanácsok) elsősorban a környezetvédelemmel, a városkép vonzóbbá tételével, fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos lehetőségekre igényelhetnek támogatást. A városok pályázhatnak majd a közintézmények energiahatékonyságának növelésére, például külső falak hőszigetelésével, nyílászárók és égők cseréjével, fűtéskorszerűsítéssel (megújuló energiák használatával is), és folytatódik a lakóépületek energetikai korszerűsítésének támogatása. Azon városok esetében, ahol van közszállítás, pályázni lehet majd ennek a korszerűsítésére, környezetbaráttá tételére, azonban ennek előfeltétele a mobilitási tervek elkészítése – tudtuk meg az államtitkártól.

2014-2020-as Regionális Operatív Program | Create Infographics

A városrehabilitációval kapcsolatban javasolt intézkedések a szennyezett területek és zöldövezetek rehabilitációja, a közművesítés, az utcák burkolatának felújítása. Nemcsak a közigazgatási egységek, hanem az egyházak és civil szervezetek is pályázhatnak majd a nemzetközi és országos fontosságú műemlékek felújítására és azok turisztikai célú hasznosítására – közölte Szávics. A mobilitásra és a biztonságos közlekedésre vonatkozó lehetőség keretén belül pályázni lehet majd a transzeurópai közlekedési hálózathoz közvetlenül vagy közvetetten csatlakozó megyei utak felújítására, vagy a megyei utakhoz tartozó, csatlakozó elkerülő utak, körforgalmak építésére, felújítására.

Turizmus, oktatás, egészségügy

Folytatódnak a javasolt programdokumentum szerint a turisztikai fejlesztések. A hangsúly a fürdőhelyeken és a gyógyvizek felhasználásán van, azonban helyt kapnak a szabadidő-turizmussal kapcsolatos projektjavaslatok is. Az egészségügyi, szociális és oktatási infrastruktúrába való beruházások támogatása kategóriában megjelennek támogatható tevékenységként a regionális kórházak, bölcsődék, szociális lakások is.Újdonság a programban a hátrányos, szegregált, lemaradt városrészek és azok lakosainak integrációját elősegítő prioritás. A minimum 10 ezer főt érintő, területalapú, integrált stratégiákat az úgynevezett közösség által irányított helyi fejlesztés módszerét felhasználva kell majd elkészíteni. Ezen stratégiák infrastrukturális részét támogatja majd a Regionális Operatív Program, azaz szociális lakások építését, szociális és egészségügyi, vagy munkahelyeket teremtő üzleti infrastruktúrát. A kiegészítő intézkedéseket, mint információnyújtás, tanácsadás, mediátori szolgáltatások a Humán Tőke Program finanszírozza majd. A közösség által irányított helyi fejlesztés nagyon hasonlít a vidékfejlesztési programból már ismert LEADER kezdeményezéshez.

Kis- és közepes vállalkozások számára megnyíló források

A kkv-kat támogató prioritás a 2007-2013-as Gazdasági Versenyképesség Operatív Programból átkerült a 2014-2020-as Regionális Operatív Programba. Szávics Petra közölte: vissza nem térítendő támogatás formájában az 1-3 éve működő, nem mezőgazdasági tevékenységet folytató kkv-k finanszírozást kaphatnak termelői vagy szolgáltatási egységek létrehozására, korszerűsítésére, bővítésére, valamint eszközbeszerzésre. Továbbá kedvezményezettjei lehetnek az üzleti inkubátorok és gyorsítók projektjeinek. Szintén kkv-k számára lesz egy más támogatási formát biztosító beavatkozás is, melynek keretén belül ugyancsak termelői vagy szolgáltatási egységek létrehozására, korszerűsítésére, bővítésére, valamint eszközbeszerzésre lehet pályázni, illetve termékek és szolgáltatások minőségbiztosítási rendszerének kidolgozására, vagy a termékek, szolgáltatások marketingjére, piaci promoválására. A tervek szerint a támogatás úgynevezett pénzügyi eszközökkel történik majd, így visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatással, kölcsönökkel, illetve ezek kombinációjával. Jelenleg felmérés készül arról, hogy mely pénzügyi eszközök alkalmazása lenne hatékonyabb, és milyen formában.

Területi bontás

A Regionális OP esetén még nem lehet konkrétan tudni, hogy melyik régió mekkora büdzséből gazdálkodik – válaszolta kérdésünkre Szávics, aki szerint bár az egyes fejlesztési régiókra lebontott költségvetés nem jelenik meg a benyújtott programdokumentumban, viszont ennek alapján azt már lehet tudni, hogy a programallokáció fejlett és kevésbé fejlett régiók között hogyan van felosztva. A 6,7 miliárdos ERFA támogatásból 362,66 millió van elkülönítve Bukarest-Ilfov fejlett régió számára. A megmaradó összegből további elkülönítések vannak, így 358,34 millió a Duna deltában tervezett integrált területi stratégia megvalósítására, valamint további összegek a 12 Duna menti megye Duna Stratégiába illeszkedő projektjeinek megvalósítására. A fennmaradó összegek kerülnek elosztásra a többi, kevésbé fejlett régió között arányosan, a régiók területének és lakosságszámának függvényében.

Hatékonyabbá tennék a közigazgatást

Az AKOP-ot az Európai Szociális Alap finanszírozza. Az elkülönített források megközelítőleg 553,19 millió eurót tesznek ki. Ennek a programnak a célja a közigazgatás és intézményrendszer kapacitásfejlesztése, hogy az megfelelően támogatni tudjon egy modern és versenyképes gazdaságot.

2014-2020-as Adminisztratív Kapacitás OP | Create Infographics

A Brüsszelnek küldött Adminisztratív Kapacitás Program a hatékonyabb, hozzáférhetőbb és átláthatóbb közigazgatásra és igazságszolgáltatásra helyezi a hangsúlyt. A közigazgatás területén olyan intézkedéseket tervez támogatni, melyek a döntéshozatali mechanizmusokat, valamint a közpénzek elköltését teszik hatékonyabbá, de támogatást kaphatnak a humán erőforrás menedzsment, illetve a közpolitikák, eljárásrendek minőségének javítását célzó tevékenységek is. Az igazságszolgáltatás esetében is hasonló területekre helyeződik a hangsúly.„A teljes intézményrendszer tekintetében támogatandóak az olyan pályázatok, projektek, melyek növelik az átláthatóságot, integritást és felelősségvállalást, valamint az intézményrendszeren belüli, illetve a közigazgatás és a civil vagy akadémiai szféra közötti együttműködéseket” – mondta el Szávics.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!