Recesszióban vagyunk? Egyetlen ábra, hogy többé ne verjenek át

2014. szeptember 8. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folyik a vita a gazdaság idei teljesítményéről, de egyetlen aprócska részletről mintha mindenki megfeledkezne.

Úgy tűnik, hogy az államelnökválasztási kampány központi témája lesz a technikai recesszió. Victor Ponta ellenfelei szerint a kormány egyenesen gazdasági válságba tolta az országot, míg a kormányfő azt kommunikálja, hogy Európa legnagyobb növekedését produkáljuk . Még Magyarországról is úgy látszik , a román recesszió miatt lesz ez minden idők egyik legdurvább kampánya. De mi az igazság, tényleg hanyatlik a gazdaság? Két egymást követő negyedévben valóban csökkent a bruttó hazai össztermék, ezt technikai recessziónak nevezi a közgazdaságtan. Csökkenésről viszont csak akkor beszélhetünk, ha a 2014. első negyedévi GDP-t közvetlenül az azt megelőző, 2013. negyedik negyedévi GDP-hez hasonlítjuk, amikor viszont nagyon magas növekedés volt. Ezt 2014 elején majdnem sikerült reprodukálni (0,1%-os az esés), 2013 első negyedévéhez képest pedig ez egyenesen 3,9%-os növekedést jelent!

2014 második negyedévében az elsőhöz képest 1%-kal volt kisebb a GDP, de ismét, ha 2013 hasonló időszakához viszonyítjuk a teljesítményt, 1,5%-os növekedés volt! Tegyük fel, hogy 2014 harmadik és negyedik negyedévében se nem nő, se nem csökken a GDP, hanem a 2014 második negyedévében mért szinten marad. Ebben az esetben is az éves 2014-es növekedés 2013-hoz képest 2,1%-os lenne! Akkor, recesszióban vagyunk vagy sem? Távol álljon tőlem, hogy a kormányt védjem, de szerencsétlen (vagy szerencsés?) helyzet, hogy 2013 végén akkora növekedés volt, hogy ahhoz viszonyítva a mostani, amúgy decens gazdasági teljesítmény is technikai recessziónak felel meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!