Az egyik legdrágább autóbiztosítást fizetjük a régióban

2014. augusztus 29. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csehek, magyarok és szlovénok is olcsóbban megússzák a kötelezőt. Nemcsak az országok, a romániai megyék között is nagy az eltérés.

Régiós összehasonlításban a középmezőnyben helyezkedik el Románia az átlagos kötelező autóbiztosítási díjak alapján készített ranglistán. A régióban Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban lehet a legolcsóbban kötelező autóbiztosítást kötni – derül ki az 1asig.ro által készített összehasonlításból, amelyből azt is megtudjuk: kevésen múlik, hogy a havi átlagbérek arányában a vizsgált országok közül nem mi költjük a legtöbbet autóbiztosításra.A romániai átlagkeresetet figyelembe véve az átlagos kötelező autóbiztosítási éves díj nálunk a havi átlagjövedelem 28%-át teszi ki, míg Csehországban, Magyarországon és Szlovéniában nem haladja meg a 15%-os szintet. A nagy különbséget leginkább az okozza, hogy az összehasonlítás által vizsgált országok közül nálunk a legalacsonyabb a bérszint. Bár a romániai és a régiós biztosítópiacok nagyon hasonlóak, az összehasonlítás készítői mégis több különbségre is felhívják a figyelmet, amelyek jelentősen befolyásolhatják a biztosítási díj értékét. Szlovéniában például a kötelező autóbiztosításoknak csupán 3%-át értékesítik brókerek, ez a szám Észtországban a legmagasabb, mintegy 50%-ra tehető. Ez azért fontos, mert a brókerek általi értékesítés magasabb költségekkel jár, amit a biztosítók a díjakból fedeznek.Azt is meg kell jegyezni, hogy az elemzés a romániai kötelező autóbiztosítások díjának átlagát 2014. első negyedévi adatokból számolta, azóta viszont drágítottak a biztosítók.

Mennyibe kerül a régióban a kötelező autóbiztosítás? | Create Infographics

Az átlagos kötelező autóbiztosítások díja Románia megyéire lebontva is változó képet mutat. Az Economica.net adatai szerint a legolcsóbban Hunyad, míg a legdrágábban Galac megyében lehet autóbiztosítást kötni.

Transindex

A díj mértékét a települések autósforgalma, a sofőr életkora, és az autók teljesítménye mellett sok más tényezőt figyelembe véve határozzák meg a biztosítótársaságok. Nem számít jó ügyfélnek egy fiatal sofőr, hiszen a statisztikák szerint nagyobb a valószínűsége, hogy balesetet okoz. Egy fiatal, 30. évét még be nem töltött ügyfél tízszer magasabb díjat is fizethet, mint egy 60. életévét már meghaladó személy. De a zsúfoltabb városokban élő autósok számára is többe kerül az autóbiztosítás, hiszen nagyobb a káresemények előfordulási valószínűsége.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!