Kreatív Lounge Kézdin: ahol a virágárus is tanult már valamit

2014. augusztus 21. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Székelyföldi vállalkozások marketinglehetőségeiről is lehet majd hallani az Őszi Sokadalom keretében. Az esemény főszervezőjét, Gábor Balázst kérdeztük.

Kreatív Lounge néven immár második alkalommal szerveztek mini PR-marketing konferenciá t az Őszi Sokadalom keretében. Mik a tapasztalatok, van igény Kézdivásárhelyen ilyen jellegű rendezvényekre?

– A tavaly, amikor augusztus elején kitálaltuk ezt a rendezvényt kollegáimmal, akkor már volt egy alapja az egésznek. Aktivitásunk során székelyföldi vállalkozásokkal, civil szervezetekkel is dolgozunk és észleltük a hiányosságokat. Kicsit közelebb szerettük volna hozni ezen szakterületeket a vállalkozókhoz, civil szervezeti képviselőhöz, hogy lássak benne a lehetőséget. Lássák, hogy olykor különösebb pénzráfordítás nélkül is meg lehet oldani a PR-t és a marketinget, legyenek kicsit igényesebbek magukkal, vállalkozásukkal, de a célcsoportjukkal szemben is.

Sikerült eljutni ehhez a célközönséghez tavaly?

– Meglepően sokan eljöttek Kézdivásárhelyről, örömmel láttam helyi vállalkozókat is, akik már idén márciusban érdeklődtek, hogy lesz-e folytatás. A visszajelzésekből ítélve sikerült elérni a céljainkat. Pontosan a múlt héten beszélgettem egy helyi virágüzlet tulajdonosával és áradozott, hogy hogy megnőtt a közösségi oldalának látogatottsága, aktivitása, hogy kezdte követni a rendvényen hallott tanácsokat, ötleteket.

Pedig Székelyföldön, arányaiban számolva még mindig alacsonyabb a közösségi oldalak felhasználóinak száma, mint mondjuk Kolozsváron. Nem nehezebb eljutni egy kézdivásárhelyi virágvásárlóhoz a Facebookon keresztül, mint mondjuk egy fővárosihoz?

– Ez célcsoport függő. A kézdivásárhelyi virágvásárlóhoz több, mint valószínű, hogy könnyebben eljut egy Kovászna megyei virágárus hirdetése, mint egy bukarestihez a fővárosié és nagyobb valószínűséggel lesz üzlet is belőle.

Vagyis azt mondod, hogy bár kevesebb a közösségi oldalakat használók száma, de hatékonyabbak a székelyföldi reklámkampányok? Kisebb a zaj?

– A székelyföldi közösségi média oldalak használatát sajnos a vállalkozások inkább profitszerzés, gyors profitszerzés céljára használják, nem közösségek építésére. Ugyanakkor sok pozitív példa van sikeres, eredményes közösségi média kampányra Székelyföldön is, nem föltétlenül a zaj, vagy a területi fekvés miatt, sokkal inkább a stratégia, a tudatos használat miatt. Az üzenetek megfogalmazása, a rendszeresség, a célcsoport folyamatos elemzése mind-mind hozzájárulnak egy kampány sikerességéhez. És nem utolsó sorban a nyitottság, a hozzáállás. Ha például egy vezető, egy cégtulajdonos felismeri és el is ismeri, hogy nem ért egy komolyabb, integrált kampány leszervezéséhez, akkor megbíz egy erre specializálódott csapatot. Ez szerencsére egyre gyakoribb.

Idősebb vagy fiatalabb vállalkozók érdeklődnek inkább a Kreatív Lounge előadásai iránt?

– Úgy állítjuk össze programjainkat, hogy a vállalkozások méretétől, működési idejétől, a vállalkozó korától függetlenül mindenkinek tudjunk hasznos praktikákat nyújtani. Nyilván a fiatalabb vállalkozók nyitottabbak az innovatívabb megoldásokra, de nem kizáró jellegű a kor.

A Kreatív Lounge rendezvényt a Praxis Project PR-ügynökség szervezi. Az eseményre augusztus 30-31. között, az Őszi Sokadalom keretében kerül sor. A program itt érhető el. A rendezvény médiapartnere a Pénzcsinálók.ro.

Többségében fiatal előadókat hívtatok meg az idei programra. Tudatos választás, hogy pályakezdőket szeretnétek előtérbe helyezni?

– Részben igen, részben nem. Kicsit azt a tévhitet szeretnénk eloszlatni a vállalkozók fejében, hogy attól amiért valaki fiatal, nem azt jelenti, hogy nincs tapasztalata és nem egy profi szakember. Mi, szervezők is fiatalok vagyunk, sokan már évek óta dolgozunk a szakmában alkalmazottként, tanácsadóként, vállalkozóként.Mindig igyekszünk elhívni egy idősebb, tapasztaltabb, „dörzsöltebb” vállalkozót, előadót körünkbe, hiszen a hallgatósággal együtt mi is okulunk, tanulunk, kapcsolatokat építünk. Többek közt ez is egyik célja a rendezvénynek: a résztvevők közötti kapcsolatépítés.

Mik a várakozásaid az idei rendezvénnyel kapcsolatban?

– Remélem, hogy idén több fiatal, vállalkozó, innovatív gondolkodásmóddal megáldott érdeklődőt köszönthetünk köreinkben, ugyanis mindegy, hogy csak egy kis manikűrös műhelye van valakinek, vagy egy civil szervezete, esetleg egy kisboltja vagy már jól működő vállalkozása, a kommunikáció, a marketing attól szép, hogy halad a korral és folyamatosan tud új, használható praktikákat nyújtani mindenkinek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!