Korodi: hatalmasat ferdítenek az autógyártók

2014. augusztus 20. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszüntetné a roncsautó-programot az APIA, mivel szerintük már nem népszerű. A miniszter ezzel nem ért egyet. Mi lehet a háttérben?

Hatalmasat ferdít az Autógyártók és Importőrök Szövetsége (APIA), amikor a roncsautó-program népszerűségének csökkenéséről beszél – nyilatkozta Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a Pénzcsinálók megkeresésére. Az APIA közleményt adott ki hétfőn, melyben a program megszüntetését javasolják, mivel szerintük folyamatosan csökken az érdeklődés iránta, erre reagált a tárcavezető. „Áprilisban még napi 162, májusban 135, júniusban 103, júliusban már csak napi 87 kérés érkezett a hatósághoz” – írja az autógyártók szövetsége, és szerintük mindez alátámasztja azt, hogy az idei kellene legyen a roncsautó-program utolsó kiadása.

Korodi szerint viszont szó sincs népszerűségvesztésről.

„Már a jegyek háromnegyedét kiosztottuk. Tavaly év végéig alig akart elfogyni a rendelkezésre álló kvóta fele” – mondta. „Az ősz arról fog szólni, hogy újraelemezzük a program erősségeit és gyengeségeit. És itt nem az idei programról beszélünk, amely sikertörténet az előző évekhez viszonyítva, hanem arról, hogy összességében hogyan lehet a program hasznosságát jobbítani, vagy felfrissíteni” – jelentette ki a tárcavezető. Az APIA azt javasolja, a környezetvédelmi minisztérium inkább környezettudatos személygépkocsik vásárlását támogassa. „Én értem az APIA aggodalmait. Én is azt gondolom, hogy inkább olyan programokra kellene összpontosítanunk, amelyek segítik az alternatív technológiák, mint az elektromos áram, hibrid vagy más alternatív meghajtású járművek elterjedését” – fejtette ki Korodi.A miniszter elmondta, az autógyártók szövetsége szerint a jelenlegi program

piaci torzulást eredményez,

mivel az olcsóbb, kisautókat forgalmazó cégeket juttatja előnyhöz, ezért is ellenzik annak folytatását. Felvetésünkre, hogy az Első Autó program elindításának lehet-e hatása a roncsautó-program további „pályafutására”, Korodi Attila elmondta „az a legfontosabb, hogy új autók legyenek a forgalomban, hiszen azok mindig a legfrissebb technológiákat használják. A roncsautó programnak volt egy nagyon egyértelmű célja, hogy a régi autókat kivonjuk forgalomból és az újrahasznosítás fele tereljük, ezért arról, hogy a két vonal között milyen hasonlóságok, vagy éppen különbségek lesznek, még korai beszélni. Azt gondolom, hogy a mi célunk letisztázni ősszel azt, hogyan haladjon tovább a program, figyelembe véve, hogy milyen környezetvédelmi érdekeink vannak.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!