Az OTP Romania felvásárolta a Millennium Bankot

2014. július 31. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 39 millió eurós akvizícióval az OTP jelentősen növelte piaci részesedését. Ez a hazai bankpiacon 2008 óta jegyzett első fontos konszolidáció.

Az OTP Bank Románia, amely az OTP Csoport tagja, adásvételi megállapodást írt alá a portugál Banco Comercial Português romániai leánybankjában, a Millenniumban tulajdonolt 100%-os tulajdonrészének megvásárlásáról – jelentették be szerdán délután sajtótájékoztatón az OTP Romania vezetői. A vételár 39 millió EUR volt.A bukaresti Radisson hotelben tartott sajtótájékoztatón Diósi László , az OTP Bank Romania vezérigazgatója elmondta: a romániai piacon tíz éve, 2004 óta jelen lévő OTP célja mindig is az 5%-os piaci részesedés elérése volt. A 2009-es gazdasági válság megnehezítette ugyan ennek elérését, de az OTP mindig stratégiai piacnak tekintette a román piacot, és a szerdai szerződésaláírással közelebb került célja eléréséhez.„Ez az akvizíció eredményesen támogatja a középtávú stratégiai céljainkat, azaz, hogy bekerüljünk az első tíz bank közé, egyben megerősíti a pozíciónkat, mint stabil univerzális pénzügyi szolgáltató, a piacon. A Millennium Bank egy megbízható hitelintézet, erős lakossági fókusszal. Így ez egy újabb lépés a romániai expanziónkban, ami megerősíti a romániai jelenlétünket, különösen lakossági téren. Biztosak vagyunk benne, hogy az akvizíció sikeres lesz” – mondta Diósi.

A képen az OTP Romania vezetősége: Dragoș Mirică, Ljubicic Gábor, Diósi László, Petrea Cătălin Radu és Lanczendorfer Attila

Az akvizícióval együtt az OTP átvállalta a Millennium számára a Banco Comercial Português által biztosított 150 millió eurós hitelvonal törlesztését is.„Az OTP Csoport az egyik legstabilabb pénzügyi csoport a régióban, kiemelkedő tőkeerővel és likviditással. Stratégiai célunk, hogy növeljük piaci részesedésünket azokban az országokban, ahol jelen vagyunk. Románia mindig is fontos piac volt számunkra, ahol tíz évvel ezelőtti piacra lépésünk óta organikusan növekedtünk. Ez az akvizíció jól illeszkedik a növekedési stratégiánkba, egyben stratégiai befektetésként tekintünk rá” – idézi az OTP Bank Nyrt. közleménye Wolf László t, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét.

„A Millennium bcp örömmel jelenti be az OTP Bank Romaniával kötött adás-vételi megállapodást, amely fontos lépés, hogy eleget tegyen az Európai Unió Versenypolitikai Főigazgatósága által támasztott követelményeknek” – idézik a közleményben Pereira Coutinho t, a Millennium bcp igazgatóságának tagját. „Biztos vagyok benne, hogy a tranzakcióval az ügyfeleink továbbra is a megszokott értékes pénzügyi megoldásokban és professzionális szolgáltatásokban fognak részesülni” – tette hozzá.

A Millennium Bank Romania tavaly év végi 2,83 milliárd lejes (körülbelül 635 millió EUR) mérlegfőösszegével, ami 0,8%-os piaci részesedésnek felel meg, 22. helyen áll a romániai bankpiacon. Az akvizíció eredményeképpen az OTP Bank Romania piaci részesedése 2,1%-ra nő, amivel a 11. helyre lép a romániai bankok között.A Millennium Bank mintegy 80 ezer ügyfelének nyújt pénzügyi szolgáltatásokat erős bukaresti koncentrációval, 56 egységből álló fiókhálózatán, valamint 58 készülékből álló ATM-hálózatán keresztül. Az akvizíciót követően az OTP Bank Romania ügyfeleinek száma megközelíti a 400 ezret, bankfiókjai száma pedig a 150-et, ATM-jei száma pedig meghaladja a 160-at.Az ügylet lezárását követően az OTP Bank Romania teljeskörű integrációs folyamatot fog megvalósítani. A bank fókuszában pedig mindkét bank ügyfelei esetében a lakossági és vállalati oldalon is az egyszerű, hatékony megoldások biztosítása áll. Az OTP Bank Romania célja, hogy minél simább átmenetet biztosítson a Millennium Bank Romania ügyfeleinek, valamint elkötelezett a minőségi szolgáltatások biztosítása mellett, ami alapítása óta jellemzi. Petrea Cătălin Radu , az OTP Romania vezérigazgató-helyettese elmondta: terveik szerint az integráció folyamata egy éven belül megvalósul, és minden egyes fiók esetén a kliensek számának függvényében hozzák meg a döntést, így olyan esetben, amikor egymás közelében található OTP és Millennium bankfiók, elképzelhető akár mindkettő bezárása és egy nagyobb fiókba költöztetése is. Mindenhol a kliensek elvárásainak maradéktalan teljesítése lesz a cél – ígérte.

Az OTP Bank Romania az OTP Bank leányvállalata, amely a legnagyobb független bankcsoport a Közép- Kelet-európai régióban. Az OTP Bank kilenc országban biztosít univerzális pénzügyi szolgáltatásokat több mint 13 millió ügyfelének, közel 1500 egységből álló bankfiók-hálózatán, valamint ATM-hálózatán és elektronikus csatornákon keresztül.A Millennium bcp a legnagyobb tőzsdén jegyzett portugál bank, amely több mint 2,3 millió helyi ügyféllel rendelkezik. A Millennium piaci részesedése Portugáliában mind a hitelezési, mind betéti oldalon 20% körül mozog.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!