Itthon, vagy külföldön tankolj, ha nyaralni indulsz?

2014. július 14. – 05:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tankolási útvonalat is érdemes megtervezni a vakációzás előtt. Interaktív térképen mutatjuk meg, hogyan jársz a legjobban.

Ha autóval megyünk külföldre nyaralni, érdemes lehet előre megtervezni, hogy melyik országban fogunk tankolni. A külföldön való tankolással az útiköltségek jelentős csökkentése is elérhető. Minket is meglepett például, hogy a régióban nálunk a legdrágább a gázolaj, de Európai Uniós összevetésben is az erős középmezőnyben foglalunk helyet a gázolaj ára szerint készített ranglistán. Számításaink szerint van olyan szomszédos ország is, ahol egy tank benzinen (50 literes űrtartalommal számoltunk) akár 100 lej körüli összeget is spórolhatunk, de még Ausztriában is olcsóbban lehet üzemanyaghoz jutni, mint nálunk.„Bárhová is menjen autóval nyaralni, tele tankkal induljon el Romániából” – 2013 júliusában még helytálló volt ez a tanács, azóta viszont sokat változott a helyzet. Az áprilistól kivetett, hét eurócentes jövedéki adónak is köszönhetően Romániában jelentősen növekedtek az üzemanyagárak. Sereghajtókból a középmezőnybe sikerült előrelépni, Ausztriában, Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és még Bulgáriában is olcsóbb a benzin, mint nálunk. Bulgáriában egy tank benzin körülbelül 30 lejjel, Magyarországon 14 lejjel kerül kevesebbe. Görögországban és Horvátországban viszont drágább a tankolás.Ha gázolajjal működő autónk van, még „súlyosabb” a helyzet: az EU-s tagállamok közül 16-ban lehet olcsóbban dízelt venni, mint nálunk. A gázolajárakról készített ranglistán így az erős középmezőnyben képviseltetjük magunkat, és a szomszédos országok mindegyikében jobban járunk a tankolással, mint itthon. Egy tank dízel üzemanyag Ausztriában majdnem 29 lejjel kerül kevesebbe, mint nálunk. Az Ukrajnában nyaralók és ott is tankolók 100 lejt spórolhatnak egyetlen tankkal, akár benzines, akár dízeles autójuk van.

Learn About Tableau

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!