Az áfából él a román állam

2014. július 9. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország adórendszere leginkább a közvetett adókra támaszkodik. Európai összehasonlítás sokatmondó ábrákkal.

A gazdaság méretéhez viszonyított adóterhelés, más néven adócentralizáció Romániában 28,3 százalék volt 2012-ben, ami több mint 10 százalékponttal alacsonyabb az Európai Unió 28 tagállamában súlyozottan számított 39,4 százalékos értéknél – derül ki az Eurostat Adózási trendek az Európai Unióban című tanulmányából. Az adócentralizáció romániai értéke továbbra is a negyedik legalacsonyabb az EU-ban, az adóterhelés csak Lettországban (27,9 százalék), Bulgáriában (27,9 százalék) és Litvániában (27,2 százalék) alacsonyabb.

A tanulmányból kiderül: Románia adórendszere leginkább közvetett adókra támaszkodik, amelyeknek jelentős részét az általános forgalmi adó teszi ki. Az ország adóbevételének 47,2 százaléka származik közvetett adókból, ez a szám jóval magasabb, mint az EU-28 esetében súlyozottan számított 34,5 százalék. Románia adóbevételeinek további megoszlása szerint 31,2 százalék származik társadalombiztosítási járulékokból (EU-28 32,4 százalék), míg a közvetlen adókból származó bevételek az ország adóbevételeinek 21,6 százalékát teszik ki (EU-28 33,4 százalék). Románia az első tízben helyezkedik el az Európai Unió tagállamai közül, a fogyasztásra kivetett adóbevételeket tekintve, melyeknek jelentős részét az általános forgalmi adó adja. Az Eurostat adatai szerint 2012-ben 12,8 százalék volt GDP-arányosan a fogyasztásra kivetett adóteher. A tanulmányból kiderül: nálunk a közvetett implicit adókulcsok átlagosan 1,1 százalékponttal magasabbak az EU 28-hoz viszonyítva.

Az implicit adókulcs az adóbevétel és az adóalap arányát mutatja, vagyis azt, hogy a főbb adóköteles jövedelmeket, illetve kiadásokat ténylegesen milyen átlagos adókulcs terheli.

Jó hír viszont, hogy a munkaerőre kivetett adók szintje jóval az Európai Uniós átlag alatt helyezkedett el 2012-ben, GDP arányosan számolva Romániában 11,3 százalékra tehető a munkaerő adóterhelése, nálunk csak déli szomszédunknál, Bulgáriában (9,2 százalék) kedvezőbbek az adózási feltételek az alkalmazottak számára. Az Eurostat számításai szerint a munkabérre kivetett implicit adókulcs 30,4 százalék volt Romániában, míg az EU-28 esetében 36,1 százalék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!