Interaktív térkép: melyik megye mennyit fizet be a közösbe?

2014. május 27. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarestet akkor sem körözi le senki, ha az állami büdzsé nagy hozzájárulóktól megtisztított, egy főre jutó adatait vizsgáljuk. A magyarlakta megyék nem sereghajtók, Erdély „sötétebb” térképünkön.

Megszerezte az economica.net a 2013-as évre szóló, az állami költségvetés forrásait megyékre lebontva bemutató adatsort. Gyakori kritika ezekkel a statisztikákkal kapcsolatban, hogy Bukarest adatai tartalmazzák a nagy hozzájárulók befizetéseit is, ebben az esetben viszont ezek az adatok külön vannak feltüntetve. Bukarest a 30,4 milliárd lejes befizetéssel a 17,53 százalékát adja az állami költségvetés a nagy hozzájárulóktól, a fővárostól és a megyéktől kapott bevételének. A főváros és a nagy hozzájárulók együttesen a költségvetési befizetések 63 százalékát adják. A megyék és a főváros 2013-ban 173,55 milliárd lejjel járultak hozzá az állami költségvetéshez. Konstanca majdnem 6 milliárd lejes hozzájárulással emelkedik ki a megyék közül, második Kolozs (4,322 milliárd lej), míg harmadik Ilfov megye (3,960 milliárd lej). Az első tízbe Temes, Prahova, Brassó, Iași, Bihar és Argeș megyék fértek még be. A megyék közül Călărași „tesz hozzá” legkevesebbet az állami költségvetéshez, 2013-as hozzájárulása csupán 516 millió lej.A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Kolozs megye 4,322 milliárd lejes befizetéssel áll a legjobban. Maros megye 2,012 milliárd lejjel, Szatmár megye 1,059 milliárd lejjel, Hargita megye 1,048 milliárd lejjel, míg Kovászna megye 680 millió lejjel járult hozzá a 2013-as állami költségvetéshez. Nagyot változik a rangsor, ha figyelembe vesszük a megyék lakosságát is. Az egy főre jutó költségvetési befizetések alapján Hargita megye a 14-ik, míg Kovászna megye a 17-ik helyre tör előre (csupán a befizetések összegét figyelembe véve a két megye csak a 24-ik, illetve a 35-ik pozíciót foglalja el).

Learn About Tableau

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!