Így alkalmazható a visszaforgatott nyereség adómentessége

2014. május 22. – 06:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pál-Antal Ildikó, a Consult Carpatica igazgatója magyarázza el, milyen beruházásokra érvényes a júliustól életbe lépő adókedvezmény, és hogyan kell tartalékot képezni.

A 2014. évi 19-es sürgősségi kormányrendelet alapján 2014. július 1–től a társasági (profit) adót fizető vállalkozók adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezmény a 2014. július 1. után megvalósított bruttó profitból eszközölt beruházásokra érvényes, melyek beszerzése és működésbe helyezése a fent említett dátum után történhet 2016. december 31-ig bezárólag. A beruházásokat gépek és műszaki berendezések képezhetik, kizárólag újak lehetnek, a cég tevékenységének érdekeit kell szolgálják, és szerepelniük kell a 2004. évi 2139–es kormányrendeletben közzétett eszköz-katalógus 2.1. alcsoportjában. Nem alkalmazható a kedvezmény ingatlanvásárlásra, szoftverek, informatikai berendezések, gépjárművek beszerzésére. Az igénybe vett adóalap-kedvezmény kizárja a gyorsított amortizáció egyidejű alkalmazását. A kedvezmény tárgyát képező eszközöket az adózó köteles a vállalkozásban tartani a megtérülési időn túl is, még legalább az amortizációs periódus fele időszakára. Nem érvényesíthető a kedvezmény arra a profitra, ami 2014. első félévében valósult meg. Az adóalap kedvezmény legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig terjedhet, negyedévente illetve évente kalkulálható. Abban az esetben, ha évközben a társaság profitot valósított meg, melyre alkalmazta az adókedvezményt, de év végén veszteséget jelentett, a kedvezmény megmarad, és az utólagosan megvalósított veszteséget a következő évekre kell elhatárolni. Az adózónak a bruttó profitjából tartalékot kell képeznie az adókedvezmény mértékéig, azaz nem vehet fel osztalékot ebben az összegben. A tartalék más célra való felhasználása – pl. veszteség fedezésére, osztalékba való kiosztásra – a kedvezmény megvonását eredményezi, és az adó késedelmi pótlékkal való befizetését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!