György Attila: jótékony hatása lesz a visszaforgatott nyereség adómentesítésének

2014. április 17. – 05:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzemanyagadó tűnt a legmegfelelőbb és legigazságosabb megoldásnak a költségvetési bevételek biztosítására – nyilatkozta a Pénzcsinálóknak a pénzügyminisztérium nemrég kinevezett államtitkára.

Ön az ASE dékánhelyetteseként vállalta el az államtitkári tisztséget. Miért fogadta el a felkínált pozíciót és milyen célok érdekében fogja végezni a munkáját?

– Számomra az államtitkári kinevezés fordulópont a karrieremben, ezáltal lehetőségem van kamatoztatni a pénzügyi területen meglevő tapasztalataimat. Úgy vélem, hogy az elsődleges célja egy államtitkárnak az, hogy támogassa a pénzügyminiszter munkáját.

Mi lesz a feladatköre a minisztériumon belül?

– A következő tevékenységek vannak a hatáskörömben: nemzetközi pénzügyi kapcsolatok (Direcţia generală relaţii financiare internaţionale), ECOFIN (Direcţia generală de pregătire ECOFIN şi asistenţă comunitară), Minősítő és kifizető hatóság (Autoritatea de certificare şi plată), valamint a parlamenttel, szakszervezetekkel és a munkáltatókkal való kapcsolattartás (Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul, sindicatele şi patronatul).

A Mediafax szerdai értesülése szerint Ön a SAPARD és Phare programokért is felelni fog. Ezt államtitkári minőségében teszi, vagy ez egy külön tisztség? Miről fog szólni ez a munka?

– Az államtitkári pozícióhoz hozzá van rendelve a SAPARD és a PHARE projektekért felelős funkció is. Ebben az esetben az elsődleges feladatom a végleges nyilatkozatok átküldése azon projektek esetében, amelyek még azelőtt voltak lehívva, mielőtt Románia az Európai Unióhoz csatlakozott volna.

Megtartja dékánhelyettesi és oktatói állását is? Összeegyeztető ennyi szerep, áll ennyi munkaórából egy nap?

– Jelenleg mind a két funkcióban szerepet vállalok. Annak függvényében, hogy mennyi idő szükséges az államtitkári feladatköröm ellátásához, majd a jövőben meghozom a döntésemet.

Sokan új irányt várnak a pénzügyminisztériumtól Ioana Petrescu kinevezése miatt, aki bár fiatal, magas felkészültséggel, a politikán kívülről érkezik. Ön most már együtt dolgozik a miniszterrel, hogy látja, milyen változásokat lesz képes végrehajtani?

– Az egész minisztériumi vezetőség szakmailag nagyon jól képzett, ami tükröződni fog a jövőbeli pénzügyi és költségvetési döntésekben is. Nagyon jó példa erre a visszafektetett nyereség júliustól történő adómentesítése. Ez a pénzügyminisztérium fontos célkitűzése, amely által támogatni szeretnénk a gazdaságot. Meggyőződésem, hogy ennek a kedvezménynek pozitív hatása lesz a gazdaságra és a társadalomra.

Az elmúlt időszakban a pénzügyminisztériumot sokat kritizálták, amiért alacsony az adóbehajtás aránya, és bár tavaly nőtt a GDP, az állam bevételei csökkentek. Mit tud tenni a szaktárca új vezetése, hogy többen fizessék be az adóterheket?

– Szeretnénk egy olyan gazdasági közeget teremteni, amelyben a hatóságok és a hozzájárulók közti hatékony kommunikáció fontos szerepet játszik. Ezáltal szeretnénk minél jobban megértetni mindenkivel, hogy mennyire fontos az adók befizetése és hogy ezáltal mindenki hozzájárulhat a gazdaság fejlődéséhez és az ország előrehaladásához.

Hogy látja, nem létezett más megoldás a hét eurócentes üzemanyagadó helyett a költségvetési bevételek biztosítására?

– A pénzügyminisztérium minden olyan lehetőséget megvizsgált, amely hozzájárulhatott a szükséges bevétel begyűjtéséhez. Ebben az esetben az adónövelés volt az, amely a legmegfelelőbbnek és legigazságosabbnak bizonyult más változatokkal szemben.

Lát-e még esélyt arra, hogy idén nyáron csökkenjen a munkáltatók által fizetett TB-járulék? A kormányprogramban az áll, hogy ismét 19%-ra csökkentik az áfát 2016-ig. Erre lesz esély?

– A társadalombiztosítási járulék 5 százalékponttal való csökkentése a minisztérium célkitűzései közt szerepel, de jelenleg még kutatások folynak annak kiderítésére, hogy a csökkentésnek milyen hatásai lesznek a gazdaságra nézve, így még nem született döntés. Az ÁFA csökkentés lehetősége a 2014-2015-ös években szintén a gazdasági fejlődés függvényében dől el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!