Hatalmas marketingbaki vagy logikus lépés?

2014. április 15. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nevet vált a Mercador.ro és az Apród.hu is, afrikai tulajdonosuk az OLX egységes márka mellett döntött. Megoszlik a marketingszakemberek véleménye az apróhirdetési oldal húzásáról.

Meglepte a marketingszakmát a hír, miszerint nevet váltanak a hazai és a magyarországi apróhirdetési piac fontos szereplői. A Mercador.ro és az Apród.hu is OLX néven folytatja tevékenységét. A név az online exchange rövidítéséből ered. A névváltás oka az, hogy a Naspers csoport az év elején úgy döntött, hogy a jövőben egységes márkanév alatt üzemelteti az összes érdekeltségébe tartozó apróhirdetési oldalt. Az OLX ugyanis a világ 107 országában működik 2006 óta. Vlad Barza , a Hotnews.ro szerzője azt írja, a nyerő csapaton ne változtass mondás a marketingszakmában is igaz, egy rengeteg tévéreklámmal, hatalmas reklámbüdzsével bejáratott brand lecserélése nem jó ötlet. Az új név inkább egy gyógyszermárkára emlékeztet, azt se tudni, hogy kell kiejteni – ecseteli a cikkíró, aki közli: az afrikai csoport háttértanulmányok nélkül döntött a változtatás mellett. A cég sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új márka bejáratásába is komoly összeget fog fektetni, és hogy egy ideig még a marcador.ro és az olx.ro is elérhető lesz. A menedzser, Cristina Gheorghitoiu szerint kezdetben a Mercador nevet is sokat furcsállták, mivel a román nyelvben nincs ilyen szó.„Az ilyen váltások nagyon gyakoriak abban az esetben, amikor nemzetközi tulajdonosa van a szolgáltatásoknak. Olyan marketinghelyzet állt elő, amikor a tulajdonosoknak érdeke, hogy több országban azonosítsák őket, ugyanazon márkanév alatt. Növelni szeretnék a márkaértéket és ezáltal a befektetés értékét. Így a szolgáltatások is erősödnek, több tőkét lehet bevonni, tovább lehet fejleszteni a céget, akár kontinens szintű szereplővé lehet válni” – mondta el a Pénzcsinálók nak Seer László marketingszakértő. A BBTE Közgazdaság karának a tanára szerint érdemes elgondolkodni, hogy mi lett volna a Yahoo vagy a Google sorsa, ha országonként másképp hívják. Kérdésünkre elmondta, valóban lokálisak az apróhirdetési szolgáltatások, de egészen más a cég tárgyalási pozíciója, mást üzen a célpiacnak, ha nemzetközi, egységes szereplőként jelenik meg. Felvetésünkre, hogy nem idegen-e a magyar és a román környezetben az OLX kifejezés, Seer azt mondta: ez a szubjektív szempont valóban fennáll, amihez hozzáadódik az a tény, hogy iszonyatos büdzsével dolgozott az elmúlt évben a Mercador a márka megismertetése érdekében, nem csak a tévében, de a közösségi hálón és a YouTube-on is. „Nagyon intenzíven jelen voltak, óriási versenyben vannak a konkurensükkel. A Mercadorhoz képest az OLX tényleg mesterségesebbnek, absztraktabbnak hangzik, de valószínűleg egy elég komoly újramárkázással és kommunikációval próbálják majd az új márkát befuttatni. Ahogy a Connex és a Vodafone közötti átmenet esetén, úgy most is egy idő után megszokja majd a célpiac az új nevet” – fejtette ki a szakember.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!