Hogy ne a mosatlanon járjon az eszed munka közben

2014. április 8. – 12:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan kreatív munkaközösség alakul ki, ahol a szakmák szórtsága miatt nagyon érdekes ötletek és megvalósítások születhetnek – vallja Aczél Dóra, a nemrég nyílt nagyváradi coworking iroda vezetője.

Az otthonról dolgozók számára is alternatív lehetőséget nyújt a Nagyváradon nemrégiben nyitott Coworking Office. Aczél Dórát , az iroda vezetőjét kérdeztük az egyre népszerűbb kezdeményezésről.

Mit jelent a coworking iroda fogalma?

– Gyakorlatilag egy irodahelyiség, ahova bejárhatnak a szabadúszók, vállalkozók, de akár olyan személyek is, akik otthonról dolgoznak. Az iroda lényege, hogy munkateret biztosítson azoknak az embereknek, akiknek nincs ilyen, vagy nem megfelelő. A munkatérhez nem csak az irodai felszerelés biztosított, hanem a munkaközösség is. Ez azt jelenti, hogy programokat szervezünk a hozzánk járó embereknek annak érdekében, hogy kialakuljon egy közösség.

Miért akar valaki egy ilyen irodában dolgozni? Mik az előnyei?

– A coworking irodák nagy erőssége, hogy egy olyan kreatív környezet, munkaközösség alakul ki, ahol nagyon szórt, hogy ki mivel foglalkozik, épp ezért nagyon érdekes ötletek és megvalósítások születhetnek.

Milyen pluszot ad az iroda a szabadúszók számára, mondjuk az otthondolgozással szemben?- Az otthondolgozással szemben előny az, hogy fel kell öltözni és ki kell lépni az emberek közé. Ez lehet, hogy viccesen hangzik, de nagyon sokat jelent, hiszen az agyad is rááll a munkára. Elhagyod az otthoni környezetet és bejössz egy irodába, ettől sokkal hatékonyabb leszel. Lehet, hogy otthon két e-mail között beraksz egy mosást, vagy elmosol két edényt, de az irodában nem fogsz ezekre koncentrálni. Az otthon dolgozók általában egyedül dolgoznak, számítógép előtt. Társadalmi szinten ez nagyon elidegenítő lehet. A coworking iroda biztosítja a más emberekkel való interakciókat, beszélgetéseket, találkozásokat, de akár új ötletek létrejöttét is.

Miért nyit valaki coworking irodát? Többről szól csupán a gazdasági érdekeknél?

– A mi coworking irodánknak feltétlen gazdasági érdeke még nincs, hiszen egyelőre ingyenesen biztosítjuk a helyiséget. Szerintem a gazdasági érdekeken túl sokkal mélyebb ennek a kezdeményezésnek a célja. Cél az, hogy kimozdítsuk az embereket otthonról, rávegyük őket arra, hogy legyenek kreatívak, merjenek együtt gondolkodni. Azt gondoljuk, hogy a startupoknak van jövője, a startupok pedig ilyen közösségekből indulnak ki. Szerintem az irodánk egy társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, méghozzá arra, hogy a virtuális világban néha elvész az ember, a személyesség és az emberi kommunikáció. Azzal, hogy itt vannak egymás mellett, sokkal több a személyes kapcsolat.

Tapasztalataid szerint valóban hatékonyabb az a vállalkozó vagy szakember, aki egy ilyen irodában dolgozik?

– Azok az emberek, akik visszajárnak, elmondják, hogy azért jönnek, mert itt tényleg dolgoznak. A szociális munkásunk szerint például az irodában az a jó, hogy munka közben nem a porcicát nézi a padlón, nem jut eszébe, hogy takarítani is kellene. Nem máshol jár a feje, hatékonyabb az irodában dolgozni.

Hogy néz ki a napja egy coworking iroda vezetőjének?

– Reggel kilenckor kezdek. Megöntözöm a virágokat és szellőztetek. Ezután várom a vendégeket. Ma például egy olyan program logisztikáját terveztük meg egy kollégámmal, amely a coworking iroda által meghirdetett következő szociális programmal kapcsolatos. Ma kaptunk egy új kanapét is, az ilyen dolgokra is kell figyelni, fontos az iroda környezete. A munkám során igyekszem népszerűsíteni az irodát és azt, hogy mi zajlik itt.A nyelv, amit a kommunikációra használunk, az angol. Azért választottuk, mert nem szeretnénk, hogy akár a magyar, akár a román nyelv lenne jellemző az irodára. Ez azért fontos, hogy legyen egy nyelv, amelyen mindenki, aki vállalkozó, vagy szabadúszó, meg merjen szólalni. Ebben a pillanatban nagyrészt magyar vendégeink vannak, de nagyon nem szeretnénk, ha az iroda csak magyar kezdeményezés maradna.

Mekkora a kihasználtsága az irodátoknak?

– Jelenleg a kapacitásunk nincs kihasználva. Keressük azokat a megfelelő csatornákat, amelyek segítségével el tudunk jutni minél több olyan személyhez, akinek az iroda létrejötte és működése fontos.

Mennyire jellemzőek Nagyváradra a hasonló kezdeményezések? Konkurenciaként tekintenek egymásra az ilyen irodák?

– Váradon ez az első. Tudomásom van egy újabb, születendő kezdeményezésről, ami számomra megerősítés abban, hogy igény van az effajta szolgáltatásra. Minden coworking iroda kicsit más, tehát nem konkurenciaként tudunk egymásra tekinteni, hanem egymás kiegészítéseként.A mi irodánkat egyelőre a klasszikus szóval tudnám jellemezni. Az egyik terünket a lezserség jegyében rendeztük be, vannak babzsákok, Xbox és kanapé, de ezekre még nincs igazán igény. Az iroda személyisége attól függ, hogyan alakul a stabil visszajáró réteg, hiszen mindenki behoz egy hangulatot, alakítja a légkört. Nálunk most még az asztalnál, széknél ülő klasszikus iroda megy.

Következő, coworking irodákról szóló cikkünkben a kolozsvári Cluj Cowork irodát mutatjuk be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!