ZF: tíz megye adja a hazai reálgazdaság kétharmadát

2014. március 13. – 04:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdasági lap által készített megyerangsor végén kullog Kovászna megye, és Hargita sincs a mezőny első felében. Kolozs persze hasít. Mutatjuk az adatokat, és elmondjuk, mi a baj velük.

Tíz megye adja a hazai reálgazdaság kétharmadát, a magánszektor munkahelyeinek a 80%-át – derült ki a Ziarul Financiar által végzett elemzésből. A gazdasági lap arról ír, hogy a Bukarestben bejegyzett vállalatoké a teljes román üzleti forgalom 35%-a, a fővárosi székhellyel rendelkező cégek teremtik a magánszféra munkahelyeinek 32%-át. A fővároson kívül még kilenc megyében haladja meg a cégek árbevétele az 5 milliárd eurót (ennyi a Petrom éves forgalma), míg a lista végén szereplő tíz megye cégei 1,5 milliárd eurós üzleti forgalmat (ennyi a Kaufland üzletek éves forgalma) sem tudnak felmutatni – írja a ZF a kereskedelmi kamara adataira hivatkozva.

A forgalom alapján felállított rangsor utolsó öt helyén szereplő Mehedinţi, Botoşani, Vaslui, Krassó-Szörény és Kovászna megyékben bejegyzett cégek forgalma együtt 5 milliárd euró, ami közel tízszer kevesebb, mint az élen járó Argeş, Temes, Kolozs, Brassó şi Prahova megyék vállalatainak 47 milliárd eurós árbevétele. Bukarest és Ilfov megye cégei együtt 100 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le.

A gazdasági lap által közölt listán Kolozs, Temes, Brassó és Szeben megye is a tízes élmezőnybe került, 5,2-9 milliárdos forgalommal rendelkező vállalati szférával és megyénkénti 134-200 ezres alkalmazotti létszámmal. Maros megye a 11. helyen szerepel, az itt bejegyzett cégek 4,9 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le tavaly, 92 ezer személyt foglalkoztatnak. Arad a 13., Szatmár a 19., Máramaros a 20., Fehér a 21., Hunyad a 24., Beszterce-Naszód a 26. helyet foglalja el a rangsorban.Hargita megye 1,9 milliárd eurós forgalmat bonyolító, 94 ezer alkalmazottat számláló reálszférával a 27., a már említett Kovászna megye pedig 1,1 milliárd eurós árbevétellel rendelkező, 31 ezer személynek munkát adó vállalkozói közeggel a 38. helyen szerepel. A Ziarul Financiar cikke , bár pár mondatban és a táblázatokban is említi a megyék lakosságát, az összehasonlítás elkészítésekor ezt nem veszi figyelembe, pedig az, ha nem is törölné el, de csökkentene a „tízszeres különbségeket”. Míg a Kovászna megyei cégek 1,1 milliárdos eurós forgalmat bonyolítanak le, a megyében pedig 210 ezren laknak, addig Kolozs megye 691 ezres lakossággal tud 8 milliárd eurós árbevétellel rendelkező reálszférát felmutatni. Az elmúlt időszakban a szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy torzulást eredményez a statisztikai adatokban az a tény, hogy a nagyobb vállalatok, például a bankok is Bukarestben kénytelenek adózni, a főváros statisztikáiba kerül be a tevékenységük, pedig az összes megyében jelen vannak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!