Melyek a Mobil Világkiállítás legnagyobb újdonságai?

2014. február 26. – 04:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Samsung bemutatta a Galaxy S5-öt, de okosórát is vitt az eseményre. A Firefox 25 dollárba kerülő okostelefont, a kínaiak szupervékony tabletet mutattak be. Ezek az MWC legfontosabb újdonságai.

Hétfőn kezdődött a mobil iparág legjelentősebb eseménye, a Mobile World Congress (MWC). A Mobil Világkiállításon a legnagyobb készülékgyártók és szolgáltatók mutatják be legújabb eszközeiket és fejlesztéseiket a szakmai közönségnek.A hétfőtől csütörtökig tartó eseményen közel 1800 kiállító vesz részt, és a kiállítást rendező GSMA (Global System for Mobile Communications Association) a 2013-as kiállítás 72 ezer látogatójánál is többre számít az idén.A legnagyobb gyártók általában titokban tartják, hogy milyen új készülékek debütálnak a világkiállításon, ám a szakmai sajtóban már egy ideje olvasni lehet arról, hogy mik lesznek az idei év meghatározó újdonságai.A legjobban várt telefon: Samsung Galaxy S5Az iPhone -ok mellett rendszerint a Samsung Galasy S szériájának legújabb darabjai iránt érdeklődik különös figyelemmel a közvélemény. A Samsung Galaxy S5 előtt ugyan tisztelettel adózhatunk, a koreai gyártó új okostelefonja kicsit mindenben jobb elődjénél, mégis inkább felzárkózott a csúcskategóriában, semmint valami különlegeset alkotott.Az MWC előtt már két héttel folyamatosan szivárogtak ki információk a Galaxy S5 -ről, ezeket a hétfő esti bemutató keretében nagyrészt megerősítették a gyártó képviselői. A telefon egy 5,1 colos, a Samsung saját fejlesztésének számító Super AMOLED technológiás képernyőt kapott, amely 1080x1920 pixeles full HD felbontással rendelkezik.A telefont egy 2,5 GHz-es típustól függően választható négy- vagy nyolcmagos processzorral, valamint egy 2 GB-os RAM-mal látták el. A Galaxy S5 egy 16 megapixeles kamerával egészül ki, amely a korábbinál nagyobb szenzormérettel, valamint hibrid autófókusz móddal rendelkezik. A koreaiak szerint a kamera által készített kép 0,3 másodperc alatt lesz éles, ami a leggyorsabban fókuszáló okostelefonná teszi a Galaxy S5 -öt.Az iPhone ujjlenyomat-leolvasó technológiája után egyre merészebb találgatások láttak napvilágot a Samsung válaszával kapcsolatban. A hírek szerint a koreaiak retina-leolvasással is kísérleteztek, a Galaxy S5 -be mégis az amerikai gyártóhoz hasonló, ujjlenyomatot ellenőrző rendszer került.A pulzusmérőt is tartalmazó telefon árusítása márciusban kezdődik, ára még nem ismert.

A Sony zászlóshajója: az Xperia Z2Nagy érdeklődés övezte a Sony új okostelefonjának bemutatóját is. A japán vállalat tavaly nagyot alkotott az Xperia Z1 -gyel, és úgy tűnik, az utód sem fog csalódást okozni. A bemutatót már az MWC első napján megtartották, a telefon méretei az előzetes várakozásokkal megegyezően nőttek, kicsit nehezebb és pár milliméterrel minden irányban nagyobb lett.A telefon a Galaxy S5 -höz hasonló 5,2 colos full HD felbontású Triluminus képernyőt kapott. A négymagos 2,3 GHz-es processzort 3 GB RAM memória egészíti ki, a csúcsmobilon az Android legújabb 4.4 KitKat verziója fut majd. Az Xperia Z2 elődjéhez hasonlóan egy 20,7 megapixeles kamerával van felszerelve, viszont az új eszköz már Ultra HD (4K) videók rögzítésére is alkalmas lesz, amivel slow-motion felvételek is készíthetők.Az Xperia Z2 márciusban kerül a boltokba, ára még nem került nyilvánosságra.

A világ legvékonyabb tabletét mutatta be a Huawei

A Huawei MediaPad X1 immár a világ legvékonyabb 7 colos táblagépe. A kínai vállalat által készített tablet 7,18 milliméter vékony, súlya mindössze 239 gramm. Összehasonlításképp az iPad mini 2 7,5 milliméter és 331 gramm. A 7 colos képernyő 1920x1200 pixel felbontású LCD, amelynek 323-as pixelsűrűsége (ppi) igen jónak mondható. A tablet 1,6 GHz-es Cortex-A9 elnevezésű processzorjának munkáját egy grafikus gyorsító segíti. A RAM 2 GB kapacitással bír, a 16 GB-os belsőmemória természetesen memóriakártyával bővíthető. A MediaPad X1 5 megapixeles front-, illetve 13 megapixeles főkamerával lett felszerelve. Az Android 4.2 -es verzióját kapó tablettel majd telefonálni is lehet, hiszen GSM modullal is rendelkezik. Megjelenése márciusra várható, ára 399 euró lesz.

A Samsung legújabb okosóráit is bemutatta

A tavaly szeptemberben bemutatott Samsung Galaxy Gear utódaiként a koreaiak Gear 2 és a Gear 2 Neo névre keresztelt okosóráikat hozták a barcelonai eseményre. Ahogy várható volt, az új kütyükön már nem Android alapú operációs rendszer fut, ezt jelzi a névből elhagyott Galaxy szó is. Az okosórák a Samsung által fejlesztett Tizen OS operációs rendszerrel vannak ellátva. A Gear 2 az elődjével azonos méretű 1,63 colos, 320x320 pixeles felbontású érintőképernyőt kapta. Az órákban található processzor 1 GHz-es órajelen üzemel, a RAM (512 MB) és a belső memória (4 GB) viszont nem változott az elődhöz képest. Az okosórán fogadhatunk a telefonra bejövő hívást, emellett üzenetek és e-mailek olvasására is alkalmas. A Gear 2 telefonbeszélgetések kezdeményezésére is képes, viszont kérdéses, hogy a felhasználók inkább a kisebb kezelőfelületet részesítik-e előnyben akkor is, ha a telefon úgyis a zsebükben lapul. Újdonság az elődhöz képest a pulzusmérő, valamint az infravörös port, amellyel a háztartási eszközök is irányíthatóak. A Gear 2 Neo mindezekhez képest abban különbözik a Gear 2 -től, hogy nincs benne az a 2 megapixeles kamera, amelyet a Gear 2 az elődtől örökölt. A forgalmazás áprilisban kezdődik, az árakról még nem lehet tudni.

Androidos telefonokat mutatott be a NokiaA Microsoft a Nokia mobilrészlegének felvásárlása után világossá tette, hogy a jövőben telefonjaikon saját operációs rendszereik futnak majd. Azt, hogy a Barcelonában bemutatott új telefonok mégis Android rendszert kaptak, a Nokia azzal magyarázza, hogy a Windows Phone rendszerkövetelményei túl magasak az olcsóbb telefonokon való működésre, ezeken a készülékeken az Android sokkal hatékonyabb megoldás.A Nokia X , X+ és XL egy módosított Androidot kapott, amelyben a Microsoft és a Nokia saját online szolgáltatásai is elhelyezésre kerültek. A gyártó szerint a felhasználók számára az új telefonok átjárót jelenthetnek ezeknek a szolgáltatásoknak a megismeréséhez. A vállalat nem titkolt célja, hogy megkedveltesse a felhasználókkal a Nokiát , akik majd áttérnek a Windows Phone rendszerrel működő Lumia okostelefonra.Mindhárom telefonba 1 GHz-es duplamagos Snapdragon 8225 processzor került, az X 512 MB RAM-ot kapott, míg a másik két modell 768 MB RAM-mal lett felszerelve. A X -ben nincs belső tárhely, az X+ és az XL egy 4 GB-os microSD kártyát tartalmaz, a telefonok 32 GB-ig kiegészíthetőek memóriakártyával.A Nokia X 89 euróba, az X+ 99 euróba, míg az XL 109 euróba kerül.

25 dolláros telefont mutatott be a Firefox

A Firefox a barcelonai Mobile World Congressen bemutatta legújabb mobilját, amely átmenetet képez a buta- és okostelefonok között. A termék ára várhatóan 25 dollár lesz. A vállalat a fejlődő országok piacait célozza meg a készülékkel. A Firefox szerint ezeken a piacokon érdemes versenyelőnyt kiépíteni, mivel itt a legnagyobb a növekedési potenciál. A Firefox partnereként az olcsó alkatrészek gyártásával foglalkozó Spreadtrum vesz részt a mobil előállításában.A telefon Cortex A5 processzorja mellé grafikus gyorsítót is tartalmaz. A 3,5 colos kijelző 320x480 pixeles, így a mobilarena.hu szerint az alacsony árfekvés ellenére a telefon igencsak jónak mondható. Az értékesítés kezdési időpontja még nem ismert.

Forrás: MTI, index.hu, hvg.hu, bloomberg.com, mobilarena.hu, technet.hu

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!