Üzleti érdekek állnak a kalorifertörvény mögött?

2014. február 19. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egész télen, még az üres lakásban sem szabadna elzárni a fűtőtestet, ha elfogadnák Doru Ciocan javaslatát. A Capital szerint a költségmegosztó készülékek napja jönne fel.

Ne zárhassák el a fűtőtesteket a tömbházlakók – ezt javasolta még február 6-án Doru Ciocan , a kormány alá tartozó közüzemi szolgáltatásokért felelős országos hatóság (ANRSC) elnöke. Ciocan azzal indokolta a javaslatot, hogy sok tömbházlakó lezárja a fűtőtesteket a lakásában, és a szomszédok fűtött falai melegítik fel a szobákat, ez viszont árt az egészségnek és az épületnek sem használ. „Ha lezárják a fűtőtestet, könnyen kialakul a penész, a gyerekek pedig megbetegedhetnek” – magyarázta.A hatóság elnöke szerint még az alkotmány 44. cikkelye is előírja, hogy „a tulajdonjog együtt jár az épület környezetének a védelmével, a jó szomszédi viszony biztosításával, valamint más kötelezettségek teljesítésével”. Ciocan úgy látja, törvényi szabályozás szükséges, hogy még akkor se lehessen teljesen elzárni a fűtőtestet, ha valaki hosszabb időre távozik a lakásából.A javaslat ellen sokan tiltakoznak, úgy érzik, ezzel a kormány beavatkozna a magánéletükbe, mindenki dönthesse el csak maga, hogy milyen hőmérsékletet akar tartani a lakásában. A fűtésszámla sosem volt, és nem is lesz azonos: azok, akik a tömbházak sarkában, a földszinten, vagy a legfelsőbb emeleten laknak, mindig is többet fizettek, de ők általában olcsóbban is vásárolták meg az ingatlant. >> A Capital viszont arról ír, hogy az ötlet nem is az ANRSC-től, hanem a Lakástulajdonosok Országos Szövetségé től (FAPR) származik. Radu Opaina , a szervezet elnöke el is ismerte, hogy ők vetették fel a szabályozás szükségességét, mivel jelenleg csak 6 Celsius fokos hőmérsékletet kötelesek tartani a romániaiak a lakásukban, de ezt 18 fokra kellene emelni.

A Capital arról ír, hogy a kalorifertörvény-javaslat háttérében üzleti érdekek is állhatnak. Az intézkedés bevezetéséhez ugyanis kötelezővé kellene tenni egy-egy költségmegosztó készülék (egységmérő óra, üzemóra számláló) felszerelését a fűtőtestekre, ebből pedig az a 29 cég jutna haszonhoz, amelyik rendelkezik az ilyen mérőműszerek felszerelési engedélyével. Egy ilyen egységmérő 10 euróba kerül, és több millióra lenne szükség, ha gyakorlatba ültetnék a javaslatot.

Illusztráció: Shutterstock

A költségmegosztó készülékek forgalmazása és felszerelése több tíz millió eurós piac, a piacvezető Ista Románia 2012-ben 17,7 millió lejes forgalmat bonyolított le, az Elsaco Brunata 11,5 millió, a Fluid Serv 9,2 millió lejeset.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!