Moldova bankautomata-világcsúcsot döntött?

2014. január 28. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A The Guardian szerint a szomszédos országban van a legtöbb egy főre eső ATM, szerintünk pedig elszámolták magukat. Megnéztük azt is, hogy nálunk mennyire könnyű készpénzhez jutni.

Amikor hirtelen készpénzre van szükségünk, nagyon frusztráló tud lenni, ha sehol sem találunk egy bankautomatát. A The Guardian adatblogja szerint Moldova Köztársaság lakói érzik ezt a legritkábban, ugyanis ott van a legtöbb egy főre eső ATM az egész világon. A Statista ábrát is közölt a Világbank tól származó adatatok alapján készített kimutatásból, és megállapítja, hogy Moldovában ez elmúlt tíz évben megtízszereződött a pénzautomaták száma, most 100 ezer lakosra 301 darab jut. Kanada a második a listán 209 darab, míg Portugália a harmadik 190 darab 100 ezer lakosra eső ATM-mel.

A romániai adatok után kutakodva mi is a Világbank adatbázisát böngésztük, de arra jutottunk, hogy a 2012-es rangsor élmezőnyéből Moldova hiányzik. Kanada és Észak-Amerika 205 darab 100 ezer főre jutó automatával vezeti a listát, Portugália a harmadik 185-tel. Moldova a 99-ik helyen található 31 darab 100 ezer főre jutó ATM-mel. Romániában egyébként 40-ik a világranglistán 61 darab, míg Magyarország a 48-ik 56 darab 100 ezer főre jutó automatával. Az európai uniós átlag 67. A The Guardian elemzői valószínűleg egy tizedessel számoltak el magukat Moldova esetén. A hibára egyébként a Forrester is felfigyelt , azt írják, a Moldovai Központi Bank szerint 982 darab bankautomata volt az országban 2013-ban, ami 2,8 milliós lakossággal számolva 35 darab 100 ezer főre eső ATM-et jelent.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!