Tavaly is mindent vitt, mégis eladósorba került

2014. január 10. – 05:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A PRO TV filmjeit volt, hogy többen nézték, mint a rivális főműsoridős showját. A hírtévéknél is abszolút győztest hirdethetünk, a közszolgálati adókat pedig nagyítóval keressük a toplistán.

A tizennyolc éve indított PRO TV 2013-ban is az első helyen zárta a kereskedelmi és közszolgálati adók nézettségért folyó harcát, tavaly 15,09%-ban részesült a nézők figyelméből. Az Antena 1 12,93%-on, az Antena 3 4,88%-on állt tavaly a teljes lakosságra nézva. Az Antena médiabirodalom újabb tagja is ott a listán: a z Antena 2 (Stars) csatorna 1,06%-kal. A közszolgálati adók közül a TVR1 3,89%-ot, a TVR2 meg 1,46%-ot tudott felmutatni.

Hírtévék: médiaháború

A tavalyelőtti látványos médiaháborúval szétszakadó Realitatea TV két utódját az Antena 3 utasította maga után. A Realitatea TV (2,13%) és a Romania TV (3,06%) egymással és az Antena 3-al (4,88%), valamint a B1TV-vel (2,08%) verseng a romániaiak megfelelő szájízzel történő informálásáért. Az Antennák köztudottan az USL-kormányt támogatják, míg a B1TV inkább számít az államelnökhöz, Traian Băsesc uhoz közelinek. A România TV pártatlanságát is megkérdőjelezik, hisz tulajdonosa ( Sebastian Ghiță ) is indult a helyhatósági választásokon az USL színeiben.

Az RCS&RDS-t hírbe hozták a Prima TV-vel és a PRO Tv-vel is

A Prima TV 3,81%-a is vonzónak számít a piacon. Miután október óta híreket lehetett hallani a felvásárlására készülő RCS&RDS-ről, a csatornát végül Cristi Burci vásárolta meg.A hírt a médiában felvető Cătălin Tolontan újságíró, a Gazeta Sporturilor főszerkesztője keddez azt írta a blogján , hogy a PRO TV-t is eladják, és erre is Teszári cége lenne az első számú vevő, de a Kanal D tulajdonosa, a Dogan Media Group szintén érdekelt az üzletben.Tolontan értesülései szerint a PRO TV tulajdonosa, az amerikai CME 150-200 millió eurót kér a piacvezető tévécsatornáért. A PRO TV, annak ellenére, hogy a román médiapiacon első, a pénzügyminisztérium adatai szerint a 2012-es évet 25 millió euró veszteséggel és 176 millió eurós tartozással zárta.

Hasít a Kanal D

A török Dogan Media Group Kanal D-je az általa adott sorozatokkal és saját műsoraival elnyerte a romániaiak tetszését, a csatorna 7,71%-on áll. A romániaiak figyelme a román népzenét sugárzó Etno TV -t (1,73%) is a lista előkelő helyére emelte.A gyermekek számára sugárzó adók sem zártak rossz évet, nagy részük képes volt feltornázni magát az ábráinkra, meghaladva az 1%-os országos nézettséget. Láthatóan a Disney áll a legjobban: 2013-ban a Disney Channel t 2,52%-on mérték, a Disney Junior t pedig 1,25%-on. A Minimax 1,12%-ot ért el, a Cartoon Network ot 1,33%-ot.

A filmek vonzzák a legtöbb nézőt

2013-ban Romániában a Reszkessetek betörők! 3-at nézték meg a legtöbben, amit a PRO TV-n vetítettek: a filmet majdnem hárommillióan követték egyszerre. A legnézettebb ötven, TV-n vetített filmből 49 a PRO TV műsorából került ki. A nagy nézettséget mutató és a PRO TV által vetített filmek listáján megtalálható még a Parker, a Szállító 2, a Karate Kid, a Die Hard 3 vagy a Taken. A legnézettebb három azonban a Reszkessetek betörők! első három része, a második rész a második helyen, az első rész a harmadik helyen található.

Sorozatok és showműsorok

A sorozatok közül 2013-ban a Szulejmán volt a legnézettebb, a török sorozatot a Kanal D vetítette. A második helyre a PRO TV Las Fierbinti című sorozata került, az Antena 1 a Dallasszal került fel hatodikként a listára. Az egész estés showműsorokban is a PRO Tv győzött: a Vocea României legtöbbször dupla nézettséget produkált az X Faktor hoz viszonyítva, amit az Antena 1 sugárzott. Megtörtént az is, hogy a PRO TV által vetített filmek több nézőt vonzottak, mint az Antena 1 főműsoridős X Faktora.

Erdélyi édes vegyes

Az erdélyi magyar tévénézők mind a magyarországi, mind a romániai trendekből kiveszik a részüket. Körükben, akárcsak a magyarországi tévénézők körében, az RTL Klub található az első helyen, amit a Duna TV és a nemrég eladott TV2 követ – derül ki kolozsvári Kisebbségkutató Intézet 2013. májusi adataiból. A PRO TV ötödik lett a listán, vagyis a legnézettebb romániai csatorna műsorai a magyar háztartások képernyőin is gyakran feltűnnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!