Ötödével gazdagodik Kolozsvár idei költségvetése

2014. január 8. – 05:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző évekből megmaradt források, a megugró saját bevételek, egy kölcsön és az EU-s alapoknak köszönhetően nő a keret. Megújul a Tordai út, befejezik a sportcsarnokot, ingyen utaznak a diákok.

218 millió lejjel nő idén Kolozsvár költségvetése az előző évhez képest – mondta el a Pénzcsinálók nak Horváth Anna , Kolozsvár alpolgármestere. Ebből 77 millió lej többlet abból a CEC Bank tól igényelt hitelből származik, amiből 2013-ban csak 43 millió lejt használt fel a város, idén viszont 120 millió lejt kíván igénybe venni. 74 millió lejes többlete lesz a költségvetésnek az előző évekből fennmaradt, el nem költött összegeknek köszönhetően. Idén az előző évhez képest 50 millió lejjel többet használ majd fel Kolozsvár az európai pénzalapokból, valamint 16 millió lejjel nőnek az adókból és illetékekből származó saját bevételek. Utóbbi részben a Horváth Anna által javasolt, majd meg is hirdetett adóamnesztiának köszönhető. Az európai projektek kötelező társfinanszírozását leszámítva a város tavaly nem jutott forrásokhoz az állami költségvetésből. Kérdésünkre az alpolgármester elmondta: idén sem számoltak kormányzati pénzekkel a városi költségvetés tervezeté nek elkészítésekor. A dokumentum szerint 1 milliárd 156 millió eurós büdzséje lesz idén Kolozsvárnak. Tavaly még 960 millió lejes kerettel számoltak, vagyis 20%-kal nő az idei tervezett költségvetés az előző évhez képest.

Az év első napjaiban több olyan projektet is sikerült rögzíteni, melyeket a növekvő költségvetésnek köszönhetően tudnak megvalósítani. Ötven új autóbuszt vásárol a polgármesteri hivatal, tízet a Kolozsvári Közlekedési Vállalat saját forrásaiból, negyvenet pedig az önkormányzat büdzséjéből. A város egyik nagyon fontos bekötőútját, a város közigazgatási határáig terjedő Tordai utat teljes egészében felújítják idén, decemberig pedig befejezik a sportcsarnok megépítését. Utóbbi elengedhetetlen, hiszen az Ifjúsági Főváros tevékenységeihez szükség lesz ennek az infrastruktúrájára – nyilatkozta az alpolgármester.

2014-ben uniós alapokból folytatódik az ipari parkok építése, a villamosvonalhoz kapcsolódó és csatlakozó utca- és úthálózat feljavítása, a Petőfi, Mócok útja, Unió és Király utca teljes szakaszának a javítása, valamint a Municípiumi Kórház járóbeteg-rendelőjének felújítása. Horváth Anna, a kulturális és tanügyi bizottság elnökeként növelni szeretné az ifjúsági, szociális és kulturális projektek támogatására szánt keretösszeget, ezt 2013-ban már sikerült 2 millióról 3 millió lejre emelni. Az idei keretről még folynak az egyeztetések, az Ifjúsági Főváros projekt kapcsán viszont szükség van a forrásnövelésre – véli az elöljáró. Március elsejétől, jórészt az RMDSZ-es tanácsosok javaslatára ingyenes tömegközlekedési bérletet kapnak a kolozsvári, közoktatásban tanuló diákok – tudtuk meg Horváth Annától. Eddig csak az egyetemisták kaptak két vonalra érvényes ingyenes bérletet. A tanulók a lakóhelyük és az iskola között közlekedő járművekre, legfeljebb két vonalra igényelhetnek majd ingyenes bérletet, a helyi költségvetésből erre 4 millió lejt fordítanak. Már tervezik a 2014-2020-as EU-s költségvetési időszak pályázatait is. Az egyik terv a sétatéri korcsolyapálya a budapesti városligeti korcsolyapálya mintájára történő kialakítására vonatkozik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!