Mától olcsóbb a lej alapú lakáshitel, mint az euró alapú

2014. január 3. – 03:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Százezrek vettek fel eddig külföldi valutában hiteleket, hogy kisebb törlesztőrészletet fizessenek. Úgy tűnik, nem éri meg többé vállalni a kockázatot, sőt.

Történelmi minimum szintet ért el ma a romániai bankközi kamatláb, a ROBOR három hónapos értéke, 2,33%-on jegyezte a jegybank (BNR). Ez a mutató azért rendkívül fontos, mert ez alapján számolják ki a legtöbb lej alapú jelzáloghitel kamatrátáját, a mai érték pedig azért mérvadó, mert a hitelek kamatrátáját háromhavonta frissítik, vagyis a január első munkanapján jegyzett érték alapján számolják ki a törlesztőrészleteket márciusig.

Az Első Lakás hitelek közül a legkedvezőbbet 1,9 százalékpontos árréssel kínálja az egyik kereskedelmi bank. Vagyis aki év elején vesz fel jelzálogkölcsönt 1,9+2,33, vagyis 4,23%-os kamatrátával fizeti az első három részletet.

Az Első Lakás program keretén belül a 100 ezer igénylő nagy része euró alapú kölcsönt vett fel addig, amíg a kormány tavaly nyáron be nem tiltotta ezt, mivel jóval olcsóbbak voltak a külföldi valutában kifejezett törlesztőrészletek.

Az euró alapú kölcsönök esetén a három hónapos EURIBOR bankközi kamatlábhoz 4 százalékpontos árrést számoltak fel a bankok. Az EURIBOR-t ma 0,284%-on jegyzik, vagyis az euró alapú kölcsönök 4,284%-os kamata magasabb, mint a lej alapú hitelek 4,23%-os kamatrátája. Erre korábban sosem volt példa Romániában.

A lej alapú kölcsönök kamatrátája azóta kezdett meredeken zuhanni, hogy a jegybank erőteljes alapkamat-csökkentésbe kezdett: 5,25%-ról 4%-ra mérsékelte az irányadó rátát, és további enyhítést helyezett kilátásba. Az ország saját valutájában felvett kölcsönök azért előnyösebbek, mert a hiteligénylő mentesül az árfolyamkockázattól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!