Kezdd az újévet házi büdzsével!

2013. december 31. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az ünnepi bevásárlások teljesen kiürítették a kasszát, már biztosan felmerült, hogy jövőre alaposabb tervezésre lesz szükséged. Mi adjuk az eszközt, neked csak vezetned kell.

Sokan panaszkodnak rá, hogy bármekkora legyen is a havi pénzkeretük, az sosem elég, addig költekeznek, amíg még van pár lej a pénztárcájukban. Másoknak a kifizetett és még ki nem fizetett számlák nyomon követése jelent nehézséget. Bár pénzgyártásra nem alkalmas, a gyakorlatban így is sokat segíthet a személyi vagy családi költségvetés. Ennek segítségével folyamatosan láthatjuk, hogyan állunk a hónap közepén, mely kiadások miatt ugrik meg a végösszeg, min lehetne spórolni. Az előre tervezett nagyobb kiadásokra (kirándulás, lakásfelújítás, háztartási termék vásárlása) is könnyebb félretenni, ha folyamatosan látjuk, hogyan állunk a pénzügyeinkkel.A papír alapú számolgatásnak már rég vége: számos szoftver létezik a jövedelmek és költségek nyomon követésére, sőt, ma már okostelefon applikációk is a rendelkezésünkre állnak erre a célra. A programok egy része azt követeli meg, hogy különböző kategóriákba soroljuk a kiadásainkat, mint rezsi, étkezés, szórakozás, ruházat, stb. Ha türelmesek vagyunk, és minden egyes elköltött lejt hajlandók vagyunk besorolni, a hónap végén gyönyörű ábrán figyelhetjük meg, mire ment el a jövedelmünk, és mennyi maradt belőle, esetleg hozzá kellett-e nyúlni a már megtakarított összegekhez. A szoftverek jó része fizetős, de vannak ingyenes megoldások is, mint a SimpleD Budget , a felhő alapon is működő Cash Organizer , a Budget Pulse , vagy a Family Budget Planner . Ezek angol nyelvű programok. Magyar nyelven a Magyar Nemzeti Bank is működtet egy családi költségvetéses holnap ot, igaz, itt a már meglevő kiadásainkat kell rendszerezni, nem a valós idejű nyomon követésre került a hangsúly, de legalább a folyamat végén spórolási tippeket is kapunk.A Pénzcsinálók.ro a 2014-es évre egy rendkívül egyszerű Excel fájllal készült. Itt nem kell osztályozni a kiadásokat, csupán a megnevezést és az összeget kell feltüntetni, akárcsak a jövedelmeknél. Azok, akik vállalják, hogy minden kiadásukat vezetik, a táblázatos formátumnak köszönhetően könnyen átláthatják a háztartásuk büdzséjét. Az általunk készített sablon összesíti a havi kiadásokat, átlagot számol az előző hónapok alapján, hogy tudjuk, hogyan teljesítünk az előző időszakhoz képest, és számon tartja azt is, hogy mekkora megtakarításra sikerült szert tenni.

A fájl innen tölthető le, és szabadon használható, igényre szabva módosítható!Azok, akik már vezetnek személyi költségvetést, azt mondják, sikeresen csökkentették kiadásaikat a megtakarítások javára már csak azáltal, hogy a hónap végén sorra vették, melyek voltak az elengedhetetlen, és melyek a fölösleges kiadások. A költségvetés naprakészen tartása viszont türelmet és figyelmet igényel. Sokan hamar beleunnak a folyamatba, vagy csak hetente nyitják meg a fájlt, és így sok kiadásról megfeledkeznek. Ha nem szeretnénk minden este a számítógép előtt összegezni, a legjobb, ha minden, de minden vásárlás után megtartjuk a számlát, és ezeket egy helyre gyűjtjük, majd mikor időnk adódik, felvezetjük őket. A feledékenység ellen okostelefonnal is lehet küzdeni. A különböző felhő alapú szolgáltatások, például a Sky Drive vagy a Google Drive segítségével bárhonnan elérhetjük a fájlt, és már rögtön a vásárlás után felvezethetjük a kiadásokat. Jó ötlet lehet a bankkártya használata is fizetéskor. Romániában illetékmentes a bankkártyás fizetés, a legtöbb kereskedelmi bank rendelkezik online bankinggel, ott pedig bármikor visszakereshetjük, hogy hol, mikor, mennyit tapsoltunk el. Az internetes bank egyébként abban is segít, hogy ne feledkezzünk el a számlák befizetéséről: beállítható, hogy minden hónap meghatározott napján automatikusan megtörténjen a kifizetés, de mi magunk is utalhatunk a szolgáltatónak rögtön a számla kézbevételekor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!