2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

2013. december 27. – 06:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mi az év szakmája, mi okozta a legnagyobb csalódást, ki az év Dan Diaconescuja, és melyik hírtől állt el a lélegzetünk? Legek a Pénzcsinálók.ro szerint.

Az év szakmája: programozó

Eddig se ment rosszul az IT-soknak, de idén tavasszal kiderült, hogy Kolozsvár még„végtelen számú” informatikust elbírna, akkora a szakemberhiány. A piaci mechanizmus egyik legfontosabb szabálya bizonyosodott be: ha a kereslet meghaladja a kínálatot, megugrik az ár. Egy négyéves tapasztalattal rendelkező programozó7 ezer lejt keresátlagosan Romániában, ami szép summa, bár ahhoz, hogy az informatika ne csak az év, hanem az évtized fejőstehene maradjon vidékünkön, úgy tűnik,sok dolgot újra kell még gondolni.

Az év Dan Diaconescuja: Gruia Stoica

Tavaly az Oltchim vegyipari kombinát privatizációjának a meghiúsulására fülelt az ország, Dan Diaconescu pénzeszsákjaitól volt hangos a sajtó. Idén ölünkbe hullott egy Gruia Stoica , akinek a GFR tulajdonosaként a CFR áruszállító részlegére fájt a foga, de végül nem tudta rá tenni a kezét, bár Ponta mellveregetve hangoztatta, hogy sikeres lesz a privatizáció. Az okok kapcsán mindenki a vállát vonogatja, úgy tűnik, a kormány nem vette alaposan szemügyre az üzletember anyagi helyzetét. Két lábbal rúgták fel a szerződést, és nyelték el az öt millió eurós garanciát.Az év csalódása: hamarosan eltűnik a Nokia, mint mobilmárkaAmióta Kolozsvár melletti gyárát elköltöztette, és 2012 közepén bejelentette, hogy tízezer munkahelyet szűntet meg világszerte, mindenki azt remélte, hogy egyszer feltámad, s méltó lesz régi nagy híréhez. Egyre nyilvánvalóbbá kezdett válni azonban, hogy a piacteremtő Nokia a túlélésért küzd, az Apple és a Samsung nagykanállal falja fel piaci részesedését. A pletykák – például a Lenovoval való összeboronálás – párszor felpumpálták a részvényárfolyamot, aztán szeptemberben jött a bejelentés, hogy véget ér egy korszak, a Microsoft megvásárolja a Nokia mobil üzletágát, és pár éven belül a márkát is leváltja.

Az év aranya: a bitcoin

Mindenki halott róla, de (szinte) senki sem tudja megmagyarázni: ez a bitcoin, az anarchisták, paranoiások, és a spekulánsok digitális pénze, amely fénykorát éli. Központi bank nincs, az árfolyam ingatag, a lopás gyakori, a legalitás kérdéses. Az alternatív pénznem választott anonimitást, de teljes transzparenciát is adhat. Robbanásszerűen tör előre, árfolyama nemrég elérte az 1000 dollárt, pedig januárban még csak 15 dolláron kereskedtek vele. Ez egy év alatt 67-szeres növekedést jelent, vagyis ha valaki 4000 lejt fektetett be év elején, és most kiszáll, vehet egy három szobás kolozsvári lakást. Ki is kelt az Európai Bankfelügyelet a pénznem ellen: a kockázatokra, például a hatalmas árfolyamingadozásra figyelmeztetik a felhasználókat.

Az év legőrültebb napja(i): a Black Friday(ok)

Igen, többes szám, mert mi a jól rögzített dátumra hirdetett amerikai „ünnepnek” számító kereskedelmi trükköt is képesek voltunk előrehozni. Miután egy kereskedő bejelentette, hogy egy héttel hamarabb ad hatalmas árengedményeket, a legtöbben be is álltak a sorba, nehogy ne náluk költse el pénzét az akcióéhes romániai lakos. Idén legalább felkészültek: működtek az online boltok holnapjai, de a készlet hamar kifogyott, vásárolt mindenki mindent, csak hogy ki ne maradjon az „elképesztő árakból”. A nyitás egyes helyeken már-már tömegbunyóba torkollott, a Lidl üzleteiben épp, hogy helyén maradt a tolóajtó.

Az év világvégéje: az amerikai csődveszély

Az utolsó utáni pillanatban tudtak csak megállapodni az amerikai törvényhozásban arról, hogy megemeljék az adósságplafont, és véget érjen a szövetségi kormány által finanszírozott intézmények leállása, így viszont nem tudtuk meg, milyen lenne, ha csődöt mondana a világ egyik legnagyobb gazdasága. Elképzeléseink azért voltak, itt taglaltuk őket. Az tény, hogy egy százalékponttal csökkentette az amerikai gazdaság növekedését, és 24 milliárd dollár veszteséget okozott az Egyesült Államok lakóinak a politikusaik kompromisszumképtelensége.

Az év köpni-nyelni nem tudok döntése: megsarcolják a ciprusi megtakarításokat

Korábban elképzelhetetlennek tűnt, de Cipruson – az EU közbenjárásával! – megadózták a banki betéteket, hogy megmentsék az országot a csődtől. A drámai hír hallatán megrohamozták a pénzintézeteket, amelyek végül több héten át zárva tartottak. Kezdetben úgy tűnt: a kisbetétesek is szívnak, később viszont csak a nagy, főleg orosz tulajdonban levő betétekből vettek el. Már akikéből eltudták: páran a döntés előtti napokban menekítették ki vagyonukat az adóparadicsomból. A betétvágás majdnem a romániai megtakarítókat is érintette, de végül megúszták egy rendkívül érdekes tárgyalási sorozatnak köszönhetően.

Az év álriadalma: falu lesz Kézdiből, Gyergyóból

250 várost, köztük Kézdivásárhelyt, Kovásznát, Gyergyószentmiklóst, Székelykeresztúrt és Aranyosgyéres is vidéki jellegű településnek minősítenek, hogy ötszáz faluhoz hasonlóan könnyebben pályázhassanak európai támogatásokra – írtuk szeptemberben. A hírt hamar felkapta az erdélyi helyi média: polgármestereket kérdeztek arról, mit szólnak a megyei jogú városból faluvá minősítéshez, az elöljárók pedig szép sorjában ítélték el a kezdeményezést, a városok modernizációjára utaló érveket halmozva.

Az év vágása: az alapkamat

Kinek érvágás, kinek eufória: drasztikusan csökkentette idén a jegybank (BNR) az irányadó alapkamatot. Ez bosszúságra adott okot azoknak, akik a banki betétjeikből származó kamatból várták a jövedelmet, ugyanis már alig kapnak valamit megtakarításaik után, viszont rendkívül pozitív hatást ért el azoknál, akik hitelre szorulnak. Romániában jövő januártól nagyjából ugyanannyiba kerül egy lej és egy euró alapú kölcsön: azaz az új adósok megszabadulnak a több százezer ember számára kínszenvedést jelentő árfolyamkockázattól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!