Négyszer drágább a szilveszter Predealon, mint Párizsban

2013. december 19. – 11:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túlárazottak a szilveszteri szállásajánlatok Románia népszerű téli üdülőhelyein, Predealon 12 ezer lejbe is fájhat három éjszaka két személyre. De mi a helyzet Európa más, népszerű turisztikai központjaiban?

Széles nyilvánosságot kapott Mihai Jurca , a B1 TV műsorvezetője saját internetes oldalán közzétett bejegyzése , melyben a romániai turizmus rendellenségeiről ír, olyan túlárazásokról, amik a szállásadók által nyújtott kényelmi feltételeket korántsem tükrözik. „Míg nyáron a tengerparti vendéglátók olyan áron kínálják szállásaikat, hogy az év hátra levő részében is megéljenek belőle, addig télen Brassópojána és Predeal a hőn áhított helyek, amelyek lekörözik Európa híres üdülőhelyeit” – fogalmaz, és kommentár nélkül közli a Booking.com oldalról szemlézett adatokat:- három éjszaka (december 30.- január 2. között) egy három csillagos predeali hotelben 28-szor kerül többe, mint január 9-12. között, tíz nappal később- egy három csillagos predeali hotel háromszor drágább, mint egy 5 csillagos new york-i- két, 8,4-es osztályzattal rendelkező hotel árainak összehasonlítása azt mutatja, hogy Párizsban négyszer olcsóbb a szilveszter, mint Predealon- egy 16 fős csoport hatszor kevesebbet fizet három éjszakáért a Francia Riviérán, mint aki buşteni-ben tölti a szilvesztert – ugyanannyiba kerül három éjszaka a bukovinai Voronețiben, mint Sydneyben – a Gorj megyei Rânca drágább, mint Monte Carlo

Nem ők az átlag

Egy átlagos romániai városlakó 1542 lejt költ a téli ünnepekre – derül ki, a Mednet Marketing Research Center által decemberben készített felmérésből. A Karácsonyra és Szilveszterre fordított összeg idén meghaladja a tavalyi büdzsét (1255 lej), de a válaszadók 33,5%-a kevesebbet költ idén, 38% pedig nem tudja megengedni magának azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amikre vágyik.

Mi is utánanéztünk a szilveszteri áraknak, mivel úgy gondoltuk, az összehasonlítás nem teljes, ugyanis nem síközpontokat hasonlít össze. Először a francia Alpokra kerestünk rá, és azt találtuk, hogy egy jó, 7,8-8,2-es pontszámmal (tízes skálán értékelhetik a szálláshelyeket azok, akik már jártak ott) hotel három éjszakára, két fő részére 1000-1300 lejbe kerül december 30. – január 2. között. Még egy ötcsillagos hotelben is csak 1600 lejt kérnek Chambéry-ben. Az osztrák Salzburg közelében egy síparadicsomban 3000 lejt kellene fizetni két főre egy 7,8-as osztályzattal rendelkező hotelben. Ha a sípályáktól távolabb eső szálláshellyel is megelégszünk, 1000 lejből is meg lehet úszni a hotelt. Csehországban pl. 7,8-as osztályzattal találtunk szállást 2200 lejért a Špindlerův Mlýn nevű településen, ahol 25 km hosszú sípálya található.

Predealon nagyon jó, 8,4-es osztályzatot kapó hotelt három éjszakára 12 ezer lejért tudnánk foglalni, de egy 9,1-es osztályzatút is kapunk „csupán ugyanennyiért”. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ha megelégszünk egy 7-es osztályzattal, már „csak” 1200-1700 lejt kell pengetni. Ilyen árakkal azt várnánk, hogy a hotelek nagy része üresen álljon, de íme, még egy érdekes szempont: a francia Alpok szálláshelyeinek 90%-a van lefoglalva, az osztrák hegyekben 80-90%-os foglalási arányt mutat a Booking, a cseh síközpontokban 80%-osat, míg Predealon 89%-osat. Vagyis bármilyen drágák is a szállások, nagy részüket már lefoglalták. Már csak két kérdés marad: mindig ilyen elrugaszkodottak voltak az árak, vagy az utolsó fennmaradt helyeket kínálják ilyen áron? És ki az a romániai lakos, aki képes egy kisebb vagyont áldozni a szilveszterre?

Külföldre mennek

Egyre több romániai dönt úgy, hogy külföldön tölti a szilvesztert. Átlagosan 500-700 euró között költenek erre a célra, de ez országos viszonylatban már 10-12 millió az ország határain túlra vitt eurót jelent. Ausztria az egyik kedvenc utazási célpont a sízési lehetőségek miatt, de várost nézni Müchenbe is sokan mennek, akárcsak Lisszabonba, Dublinba és Prágába – írja a Capital.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!