Betiltaná a kormány a stoppolást

2013. december 17. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sürgősségi kormányrendelet már elkészült: 1000-5000 lejes bírság járna az engedély nélküli közszállításért. A Stoppolj Online vezetője tiltatkozik: a személyi szabadságot korlátoznák.

Jogellenes gyakorlatnak minősítené a kormány a stoppolást. Közvitára bocsátottak egy sürgősségi kormányrendelet tervezetet , melyben az áll, hogy a gyakorlat negatív hatást gyakorol a helyi és a megyei közszállításra.

A tervezett módosítás szerint a magán- illetve jogi személyek csak akkor végezhetnek közszállítást, ha betartják a 38/2003-as törvény előírásait, azaz regisztrálják tevékenységüket a hatóságoknál, beszervezik a szükséges engedélyeket, és adót fizetnek a szolgáltatásért kapott összegért.

Az indoklás ban az áll, hogy azért sürgős az intézkedés bevezetése, mert a hatályban levő jogszabályok nem vonatkoznak a stoppolásra, és ezáltal súlyosan károsítják az iparágban jelen levő cégeket és a versenykörnyezetet is, a kimaradt adóbevételek miatt pedig az államkasszát is. A stoppolás a közlekedés biztonságát is negatívan érinti – vélik az előterjesztők.

A tervezet kimondja: egy erős visszatartó erővel rendelkező bírságot vezetnek be. Az is szerepel a Victor Ponta miniszterelnök nevével ellátott (de még alá nem írt) dokumentumban, hogy hatékonyabbá fogják tenni a megfelelő szervek beavatkozását, bár arra nem tér ki, hogy miként képzelték el az ellenőrzéseket.

A sürgősségi kormányrendelet a 38/2003-as törvény 55. cikkelyét módosítaná, és 1000-5000 lej közötti bírságot írna elő az engedély nélküli utasszállítási tevékenységet végző magánszemélyek illetve cégek számára.„A személyi szabadság korlátozásának tartom a tervezett intézkedést. Ezt a tevékenységet nem szabadna megtiltani, ugyanis az emberek nem a kényelem miatt választják a stoppolást, hanem azért, mert nem tudják megfizetni a buszjegyeket. A kormány a kiesett adóbevételre panaszkodik, de én visszadobnám a labdát: az állami szervek bürokráciája is hibás a romániai közlekedési feltételekért” – mondta el a Pénzcsinálók megkeresésére Ambrus István , aStoppolj Onlineerdélyi magyar utaskereső portál tulajdonosa.

Erdélyben a legtöbb stoppoló Székelyföld és Kolozsvár között utazik, mert nincs egy vonat, amely megtenné 4 óra alatt az utat, nincs közúti infrastruktúra, és nincsenek busztársaságok sem, amelyeket ilyen járatokat üzemeltetnének – jelentette ki. „A kormány ismét bírságokkal akar megoldani egy problémát, de szerintem ez nem fog működni, az emberek továbbra is stoppolni fognak” – véli Ambrus.

„Azt gondolom, hogy jogilag akár helyzetbe is hozhatja az internetes utaskereső szolgáltatásokat ez a törvény, hiszen azokat közösségi oldalaknak lehet minősíteni, és az állami szervek számára szinte ellenőrizhetetlen lesz, hogy stoppos vagy barát-e az utazótárs” – fejtette ki a Stoppolj Online vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!