Online rendelés hipermarketből: hamarosan Kolozsvárra is megérkezik

2013. december 6. – 12:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Cora és a Carrefour is azon dolgozik, hogy lehetőségünk legyen megszabadulni a sorban állástól és az üzletek polcai közt megtett kilométerektől. Rendszerüket tesztelték, és úgy tűnik, működik is.

A francia-belga tulajdonban levő Cora hipermarket idén indította el a Cora Drive szolgáltatását, melynek lényege, hogy a vásárlók az online áruházban választhatják ki, mit tartalmazzon a bevásárlókosaruk, és később csak a készen előkészített csomagot kell elvenniük az üzlet erre a célja kijelölt részéből. A koncepciót először csak az egyik bukaresti egységüknél próbálták ki, de úgy tűnik, működik, mivel a cég bejelentette: hamarosan már 2,6 millió bukaresti, kolozsvári, nagybányai, aradi, bákói és konstancai vásárlót céloznak meg a szolgáltatással. A Cora Drive online áruházban jelenleg közel 10 ezer termék érhető el: italfélék, kozmetikumok, friss élelmiszer, ruhanemű is rendelhető. Az árak megegyeznek a hipermarket áraival, vagyis nincs felár azért, hogy készen előkészítik a bevásárlószatyrokat. A legkisebb rendelés értéke viszont 50 lej, és a vásárlás értékét blokkolják a bankkártyán, azt elkerülendő, hogy olyan termékcsomagokat készítsenek elő, amit végül senki sem vesz fel.

A tranzakciót csak akkor véglegesítik, amikor a vásárló az árukért megy, ekkor még lehetőség van módosításokra, csak a személyes találkozó után veszik le ténylegesen az összeget a bankszámláról. Érdekesség, hogy fagyasztott termékeket is lehet rendelni: ilyenkor, ha például 1 kg csirkehúst kértünk, és csak nagyobb kiszerelést találták, csak az 1 kg-ért fizet a vásárló. A Corának jelenleg 12 hipermarketje van az országban. Tavaly 1,6 milliárd lejes üzleti forgalmat ért el, ami az előző évhez képest 6%-os növekedést jelent. A Cora Drive szolgáltatástól azt várják, hogy jövőre már a bevételeik 5%-át produkálja. Bukarestben, próba üzemmódban eddig 7 alkalmazott dolgozott, és egy dolgozó napi 150 rendelést tudott feldolgozni.Az online bevásárláskor egyébként előre jelezni kell, hogy milyen időintervallumban vesszük el a rendelést. A házhoz szállítás egyelőre nem lehetséges, de tervezik a bevezetését.

Ezt a piaci rést egyelőre egy másik szereplő, a Carrefour próbálja kihasználni. A Carrefour Online szintén egy próbaprojekt, és szintén a fővárosban debütált. A 24 hipermarkettel rendelkező lánc online boltjából kizárólag házhoz lehet rendelni, a legkisebb rendelés értéke 150 lej lehet, amihez 15 lejes szállítási költség társul. Vasárnap nem szállítanak, a többi napok közül meg kell jelölni, hogy melyik idősávban vagyunk otthon: 14-16 óra, 16-19 óra vagy 19-22 óra között. A két rendszer sok mindenben hasonlít is. Sem a Carrefour Online, sem a Cora Drive esetében nem lehetséges egy meglevő rendelés módosítása. Fizetni itt is csak online lehet, az összeget blokkolják, és csak kézbesítés után veszik le a számláról. És mindkét üzletlánc ügyel arra, hogy a fagyos termékeket hűtőládában tárolják kézbesítésig. Minden jel arra mutat tehát, hogy a kereskedők felkészültek, és az egyik utolsó, még „offline” szegmenset, az élelmiszeripart is meghódítják. A Cora és a Carrefour az elsők Romániában, de sikereikből tanulva kétség nem fér hozzá, hogy a Reált bekebelező Auchan és akár a német Schwarz-Gruppe tulajdonában levő Lidl és Kaufland is hasonló rendszerek bevezetésén fog munkálkodni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!