Munkát és minőségibb oktatást akarnak az európaiak

2013. november 20. – 04:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eurobarométer eredményeiből kiderül az is, mi a véleményük az euróról, mire kellene többet fordítani az EU-s költségvetésből, és 2025-re melyik országot várják a legerősebb gazdasági világhatalomnak.

Mire kellene több figyelmet fordítani, mely területekre kellene több forrást elkölteni az EU költségvetéséből, vagy éppen melyik ország lesz a világ legnagyobb gazdasági hatalma 2025-re? Egy évvel az európai választások előtt az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága és Közvélemény-figyelő Osztálya gazdasági és társadalmi kérdéseket intézett az európai plogárokhoz. Íme a válaszok.

Melyik szereplő képes arra, hogy a leghatékonyabban foglalkozzon a pénzügyi és gazdasági válság következményeivel?

A megkérdezettek véleményéből kiderül, hogy 2012 őszéhez viszonyítva az Európai Unióba vetett bizalom ugyan kismértékben, de csökkent. Egy százalékponttal növekedett viszont a nemzeti kormányok fellépését hatékonynak tartók aránya ugyanerre az időszakra nézve. 2012 és 2013 között a Nemzetközi Valutaalap és az Egyesült Államok megítélése nem változott.

A válságkezelésben mely területnek kellene előnyt élveznie?

A megkérdezettek döntő többsége szerint a munkahelyek és a munkanélküliség elleni küzdelemnek kell a legnagyobb előnyt élveznie a válságkezelésben. A gazdasági növekedés ösztönzése, a vásárlóerő növelése és a tagállamok államadósságának csökkentése is fontos az EU-s állampolgárok számára.

Összességében az euró csökkentette a gazdasági válság negatív hatásait.

A felmérésből kiderül, hogy 2013 júniusában az EU 27 tágállamából megkérdezettek 51%-a szerint az euró nem enyhítette a gazdasági válság hatását. Meg kell jegyezni viszont, hogy 2011-hez képest ez az arány csökkent.

2025-re bevezetik az eurót?

Az eurózónán kívüli tagállamok állampolgárait megkérdezték, hogy véleményük szerint 2025-re bevezetik-e az egységes valutát? Az euró bevezetésével kapcsolatban a lettek a legoptimistábbak. Náluk a megkérdezettek 90%-a szerint az euró 2025-re bevezetésre kerül. A svédek és a britek továbbra sem hisznek az egységes valuta bevezetésében. Romániában a megkérdezettek 67%-a válaszolt igennel a kérdésre.

Mire kellene többet fordítani az EU költségvetéséből?

A válaszokból kiderül, hogy a megkérdezettek az EU költségvetés jelentősebb részét elsősorban szociális ügyekre és foglalkoztatásra, gazdasági növekedés beindítására, oktatásra és képzésre, valamint közegezszégügyre költenék el.

Melyik három kezdeményezés javíthat az EU gazdasági teljesítményén?

Az Eurobarométer szerint a legfontosabb kezdeményezés, amely javíthat az EU gazdaságának teljesítményén az oktatás és szakképzés javítása, valamint az államháztartási hiány csökkentése. Fontos tényezők továbbá a vállalkozások elindításának megkönnyítése és a kutatás-fejlesztés támogatása, valamint az innováció felkarolása.

Melyik ország vagy országcsoport lesz a világ legnagyobb gazdasági hatalma 2025-re? (Több válaszlehetőség)

A listát Kína vezeti 73%-al, az Egyesült Államok 51%-kal második, az Európai Unió a harmadik.

Az Európai Parlament által készített Eurobarométer felmérés azt kívánja megmutatni, hogy egy évvel a 2014-es európai választásokat megelőzően miként vélekednek az európai polgárok a gazdasági és a társadalmi helyzetről.A felmérésben az európai átlagból a hat legnépesebb tagállam körülbelül 70%-ot tesz ki. Az Eurobarométerben az Európai Unió összesített átlagában az euróövezethez tartozó tagállamok 64%-ot, az azon kívüliek pedig 36%-ot tesznek ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!