Kétéves eltolódással közli a gazdasági növekedés részletes adatait az INS

2013. október 31. – 06:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ekkora késés nem tűnik indokoltnak, a gazdasági mutatók veszítenek relevanciájukból, sőt, az országot irányító politikusok időben terténő számonkérhetőségének elve is csorbul.

Közel kétéves eltolódással közli a gazdasági növekedés adatait az Országos Statisztikai Hivatal (INS). Ma tették közzé végleges számításaikat, miszerint 2011-ben 2,3%-kal nőtt Románia gazdasága az előző évhez képest. Az országos GDP-adat, bár nem végleges formában, de eddig is ismert volt, az INS a makro szinten érvényes féléves, negyedéves, illetve éves adatokat viszonylag időben szokta közölni. A megyékre, illetve régiókra lebontott 2011-es növekedési adatokat, illetve a GDP-szintjét viszont még mindig nem tették közzé. Pár nappal ezelőtti adatigénylésünkre az a válasz érkezett, hogy a 2011-es megyékre lebontott GDP-statisztika csak idén decemberben készül el.A közel kétéves késés nem tűnik indokoltnak, bár a nagymennyiségű adat feldolgozása valóban sok energiát igényel, de más uniós országokban jóval hamarabb rendelkezésre állnak ezek az információk. A gazdasági mutatók kétéves eltolódással történő közlése azért aggályos, mert azok veszítenek relevanciájukból, sőt, az országot irányító politikusok időben terténő számonkérhetőségének elve is csorbul.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!