Már karácsony van, tudtátok?

2013. október 18. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden évben előbbre és előbbre tolódik a nagy vásárlási szezon kezdete, lassan a húsvéti nyulat már egyből a csoki télapó váltja.

Először azt gondoltam, hogy a Kauflandban felcserélték a dátumokat, és 12. hónap 10. helyett egy alkalmazott véletlenül 10. hónap 12-én töltött fel egy polcot a tavalyról megmaradt karácsonyi árukkal. Vagy, mivel előbbi kevésbé valószínű, csak a tavalyról megmaradt, decemberre már lejáró termékeket akarják ránk sózni, „hatalmas” diszkonttal, hogy nagyon jól járunk. De miután tegnap a Lidlben is felfedeztem a karácsonyi kalácsot és a díszítőelemeket, rá kellett döbbennem, hogy én vagyok a hülye, a kereskedelmi karácsony már beköszöntött. Sőt, nekem kéne rosszul éreznem magam, hogy még nem áll otthon a fa, és nem hallgatok karácsonyi dalokat. Az, ami nekem még fura, Amerikában már-már természetes. Az NBC szerint a fogyasztói társadalom ősegyedeinek 40%-a október 31. előtt kezdi el a karácsonyi vásárlást, és már jó tíz éve bevett gyakorlat, hogy Halloween előtt feltöltik a polcokat „ünnepi” termékekkel.Úgy tűnik, ezt a kiváló fogyasztói gyakorlatot kívánják importálni a kereskedőink. Hogy miért? Marshal Cohen , az NPD Group vezető elemzője beszélt arról, amit már tavaly a csütörtöki feketepénteki akciók során mi is tapasztalhattunk. Minden kereskedő az első akar lenni, az, ahol a fogyasztó végre elkezdi költeni a nehezen összekuporgatott karácsonyi keretét. Közben meg nem számít, hogy az ünnepek dátuma rögzített-e vagy sem, a lényeget, vagyis az értékesítést minél előbbre kell tolni, időtartamát a lehető leginkább kiszélesíteni, az elköltött összeget minden módszerrel maximálni. Ennek a logikának a mentén minden évben előbbre és előbbre tolódik a nagy szezon kezdete, lassan a húsvéti nyulat már egyből a csoki télapó váltja.A kereskedők azt mondják, ők csak bőséges időt akarnak biztosítani a vásárlóknak arra, hogy eldöntsék, mit szerezzenek be szeretteiknek. Merthogy a gyűjtögető életmód, és a számlaösszegben mért ajándékérték, na az a legfontosabb, ők csak segítenek. A háttérben azért ott lehet az a szándék is, hogy a karácsonyi termékek láttán a könnyebben manipulálható gyerekek már októberben arról kezdenek beszélni, hogy mit szeretnének karácsonyra, és 2-3 hónap alatt még jó pár terméket kényszeríthetnek fel a listára.A baj csak az, hogy ha el is kezdene most vásárolni, a romániai vásárló vékony zsebe hamar kiürül, és az egész Early Christmas kampány vagy a méregdrága fogyasztói hitelek miatt eladósodott (vesz fel ilyet még valaki?), vagy a pénzügyi korlátok miatt elkeseredett embereket hagy maga után. Boldog karácsonyt októberben!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!