Az iPad ölte meg a PC-piacot?

2013. október 14. – 04:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább zsugorodott a számítógépipar, csak 80 millió számítógép fogyott három hónap alatt világszerte. A három legnagyobb játékos így is nőni tudott, és tovább növelte előnyét.

2013 harmadik negyedévében is csökkentek a számítógépgyártók PC-eladásai. Becslések szerint 80,3 millió darab PC-t szállítottak ki, ami 8,6%-kal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedéves adat – derül ki a Gartner felmérésből. Ez sorozatban a hatodik negyedév, amikor csökken a piac mérete, igaz, ezúttal legalább nem kétszámjegyű a zsugorodás mértéke. Az iparág vezető három gyártója azonban mit sem érzett ebből a globális visszaesésből: a Lenovo , a HP és a Dell is növelni tudta a kiszállított PC-k számát, míg az Asus és az Acer lejtmenete folytatódott.

A felmérésből az is kiderül, hogy a vártnál kisebb mértékű csökkenés az amerikai piac 3,5%-os növekedésének köszönhető. Az USA ugyanis a globális PC-eladások 20%-át adja. A friss adatok arra utalnak, hogy egyre inkább konszolidálódik a számítógép-gyártási piac, a vezetők elhúznak, míg a többiek más piacok fele fordulnak. A szakértők a PC-ipar visszaesését több jelenségnek tudják be. A Windows 8 nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, telített a piac, gyengélkedik a gazdaság – szerepel az indokok között. A jelenség összekapcsolható az iPad 2010-es megjelenésével is. Először csökkent a PC-piac növekedés üteme, majd zsugorodni kezdett az iparág.

A fogyasztók lehetőséget kaptak, hogy számítástechnikai igényüket másképp, egy más eszközzel elégítsek ki, a PC pedig egyesek számára már nem a legköltséghatékonyabb és testhezállóbb megoldás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!