Boc: a megszorításokkal megmentettük az üzleti szférát

2013. szeptember 25. – 07:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mostani alacsony deficit és a növekedés is a komoly ellenállást kiváltó lépéseknek köszönhető – véli a volt miniszterelnök, aki Kolozsvár új fejlesztési stratégiájáról is beszélt.

„2009-2010-ben komoly társadalmi ellenállásba ütköztek a megszorítások, de ezek segítségével sikerült megvédeni a 16%-os egységes adókulcsot, ami egyben a gazdasági szféra túlélését is jelentette” – mondta Emil Boc kolozsvári polgármester, volt miniszterelnök a Cluj Business Days konferencián. „Meggyőződésem volt akkor és most is, hogy nem újabb terhekkel ellehetetleníti, hanem ösztönözni kell a vállalkozókat, bátorítani őket, és csak ezután lehet növekedést várni” – fejtette ki. A volt kormányfő szerint idén nem 3% alatti, hanem 14%-os deficittel küzdene a költségvetés, ha akkor nem hozták volna meg a fájó lépéseket. „2008 környékén 8%-os növekedést is látott Románia, egyre-másra emelték is a kormányok a szociális kiadásokat, azaz az állandó költségeket, de anélkül, hogy állandó forrásokat is találjanak ezeknek a bevételi oldalon” – mondta Boc, aki hangsúlyozta: sikerült megmenti az Európát maga alá temető adósságspiráltól Romániát. A volt miniszterelnök azt is megjegyezte, kormányzása utolsó évében, 2011-ben 2,2%-kal növekedett a gazdaság, azóta se látott ekkora bővülést az ország. Emil Boc szerint Romániában három kulcsterületre, a mezőgazdaságra, az energiaszektorra és a turizmusra kell koncentrálnia az országos gazdaságpolitikának.

Az üzleti konferencián Boc Kolozsvár fejlesztési terveiről, a város nyújtotta gazdasági lehetőségekről is beszélt. Ehhez bemutatta a clujbusiness.ro által készített rövidfilmet is, melyben a város gazdasági szereplői mondják el, miért érdemes Kolozsváron befektetni. Lassan lezárul Kolozsvár 2007-2013 közötti időszakra szóló fejlesztési terve, mellyel a közlekedési infrastruktúra javítására (például villamosvonal), a közterek felújítására törekedtek. A 2013-2020-ra szóló fejlesztési terv elkészítése már folyamatban, ebben kiemelt szerepet kapnak a Kolozsvárt körülvevő falvak, a metropolisz övezet, mert Boc szerint ezeken a településeken van lehetőség a további fejlesztésekre a szabadon levő területeken. A polgármester beszélt arról is, hogy nehéz Szászfenes felől bejutni a városba, ezért egy, a Cora hipermarketet és az észak-erdélyi autópálya feljáratát összekötő gyorsforgalmi út megépítését tervezik. 2013 után is 50%-os adókedvezménnyel támogatják a környezettudatos termelést végző, vagy zöld épületeket létesítő cégeket, a szolgáltatások minőségében pedig Kolozsvárnak meg kell előznie Bukarestet – fejtette ki Boc. A polgármester ezúttal is hangsúlyozta az informatikai szektor szerepét, beszélt az IT-klaszter által tervezett Cluj Innovation City -ről, és az új szílicium völgynek nevezte Kolozsvárt. Azt mondta, hamarosan város a városban lesz az IT-klaszter, azaz egy helyre tömörülnek az infós cégek.Az üzleti szférának transzparenciát is nyújt Kolozsvár – zárta Boc, aki szerint Romániában egyedi módon a polgármesteri hivatal honlapján minden közbeszerzés pontos leírása megtalálható, közlik a jelentkezők és a szerződést megnyerők nevét is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!