Így számolható ki az új átalányadó

2013. szeptember 17. – 06:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 100 m2-es autómosó évi 9 ezer lejt, egy 80 m2-es, Kolozsvár központjában levő étterem 14 ezer lejt, egy sepsiszentgyörgyi, 20 férőhelyes háromcsillagos hotel 5 ezer lejt fog fizetni.

Az autómosók, az autójavítók, az éttermek, a bárok, a hotelek és a panziók is másképp adóznak január 1-től. Az éves adóteher minőségi és mennyiségi együtthatók szerint változik majd. A pénzügyminisztérium végleges formát öltő tervezete szerint azok az említett kategóriába tartozó, 250 alkalmazottnál kevesebbel rendelkező cégek kell majd profitadó helyett átalányadót fizessenek, melyeknek éves forgalma nem haladja meg az 50 millió eurót, vagy aktíváik összértéke kevesebb, mint 43 millió euró. Ha egy cég többrétű tevékenységgel rendelkezik, csak akkor kell átalányadót fizetnie, ha a felsorolt tevékenységek egyikéből származik a jövedelme legalább 70%-a.Számításaink szerint egy 100 m2-es autómosó évi 9 ezer lejt, egy 80 m2-es, Kolozsvár központjában levő étterem 14 ezer lejt, egy sepsiszentgyörgyi, a központban levő 20 férőhelyes háromcsillagos hotel 5 ezer lejt fog fizetni. Ezek persze csak példák, alább bemutatjuk, hogyan számolhatja ki minden cég a saját esetében az éves átalányadó értékét.

4520-es CAEN kód: Gépjárműjavítás és karbantartás

Éves átalányadó = 12*(s*A + z*A + t*A +m*A +v*A), ahol A – a tevékenységi terület nagysága négyzetméterben

5610-es, 5621-es, 5629-es CAEN kód: éttermek, catering, élelmezési egységek

Éves átalányadó = k*(x + y*q)*z, ahol k = a standard adóérték, jelenleg 1400 lej q = kiigazítási együttható műszaki területeknek, jelenlegi értéke 0,8

5630-as CAEN kód: Bárok és italfelszolgáló egységek

Éves átalányadó = k*(x + y*q)*z, ahol k = a standard adóérték, jelenleg 900 lej q = kiigazítási együttható műszaki területeknek, jelenlegi értéke 0,9

5510-es, 5520-as, 5530-as és 5590-es CAEN kódok: hotelek, panziók, táborhelyek, kempingek, egyéb szálláshelyek

Éves átalányadó = k*szálláshelyek száma, ahol k = a standard adóérték, és az alábbi táblázatokból olvasható ki

Az átalányadó bevezetésével egyébként a kormány a felsorolt területeken jelenlevő, nagymértékű adócsalást kívánja mérsékelni, ugyanis a vendéglők, bárok, hotelek, autómosók nagy része veszteségesnek vallja magát, és így nem fizet adót a nyeresége után.A kormány úgy számolja, hogy 2014-ben 11,4 millió lejes összeg folyik be a központi költségvetésbe az átalányadóból, de szakértők attól tartanak, hogy 2010-es próbálkozáshoz hasonlóan ismét cégcsődök sorozatát fogja okozni az egységes adóteher kivetése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!