Üzletember-találkozó: megromlott a kifizetési erkölcs

2013. szeptember 15. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akad olyan cég is, ahol a cash flow nem probléma, de a legtöbb helyen bajt okoz a körbetartozás: innovatív ötletek, hitelbiztosítók, és a kiskereskedelmi ügyfelekre való koncentrálás lehet a kiút.

Megromlott a kifizetési erkölcs, ma már csak rövid távon tudják megtervezni a készpénzáramlásukat (cash flow) a cégek – hangzott el a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Romániai Magyar Üzleti Egyesület, az Euréka Egyesület, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat és a Kárpátia Magyar-Román Vegyes Kamara által pénteken szervezett gazdasági konferencián és üzletember találkozón Kolozsváron. András Lehel (Melinda Impex) elmondta, cége hitelbiztosítók segítségével kezeli a kinnlevőségeit, ami „ráijeszt” az ügyfelekre, és pénzügyi fegyelmet generál. Emellett hitelkeretet vezettek be, és a rögtön fizetőképes kiskereskedelmi ügyfelekre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek – most már nem a „minden áron eladni” felfogás a jellemző. Akad olyan cég is, ahol a cash flow nem probléma, Rácz Attila (Magic Solutions) például azt mondja, három hónapra előre látják a kifizetéseket, és ha baj látszik kialakulóban, begyorsítják a projektek kivitelezését, vagy tárgyalnak az ügyfelekkel: megsiettetik a kinnlevőségek behajtását. Dezső Tibor ( Union Co ) vállalata viszont állami szerződésekkel is köt, ha nem dolgoznának egy ügyvédi irodával, csak annyit tudnának, hogy majd egyszer valamikor fizetni fognak az intézmények. Ugyanakkor ők is a kiskereskedelemben látnak kiutat a körbetartozásból: bár megkésve, de online shopot indítottak.

A konferencián a vállalkozókat a külföldi terjeszkedésről is kérdezték. Míg Dezső Tibor elmondta, telephelyet nem nyitnak, de partnerségre nyitottak, András Lehel pedig a már meglevő külföldi partnerekről beszélt, Rácz Attila azt mondta, Kolozsvár Kelet-Európa outsourcing központja kezd lenni, nagyon sok multi akar „ásd ki a gödröt” típusú aljamunkát végeztetni az itteni cégekkel, de ők ezt nem vállalják, inkább a helyi igényeket próbálják kielégíteni.A találkozón szó volt a 2014-2020-as tervezési időszakról, Dezső Péter (Goodwill Consulting) a kkv-k számára elérhető pályázati lehetőségekről beszélt, és optimista gondolatokat osztott meg a közönséggel: a bankok és a hatóságok is egyre nyitottabbak, a beszerzési eljárások leegyszerűsödtek, június 13-án pedig már 26,2%-on állt a mostani költségvetési ciklusban Románia számára előirányzott összegek lehívási aránya.További érdekes témafelvetések a galéria képei alatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!