Üzletember-találkozó: megromlott a kifizetési erkölcs

2013. szeptember 15. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akad olyan cég is, ahol a cash flow nem probléma, de a legtöbb helyen bajt okoz a körbetartozás: innovatív ötletek, hitelbiztosítók, és a kiskereskedelmi ügyfelekre való koncentrálás lehet a kiút.

Megromlott a kifizetési erkölcs, ma már csak rövid távon tudják megtervezni a készpénzáramlásukat (cash flow) a cégek – hangzott el a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Romániai Magyar Üzleti Egyesület, az Euréka Egyesület, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat és a Kárpátia Magyar-Román Vegyes Kamara által pénteken szervezett gazdasági konferencián és üzletember találkozón Kolozsváron. András Lehel (Melinda Impex) elmondta, cége hitelbiztosítók segítségével kezeli a kinnlevőségeit, ami „ráijeszt” az ügyfelekre, és pénzügyi fegyelmet generál. Emellett hitelkeretet vezettek be, és a rögtön fizetőképes kiskereskedelmi ügyfelekre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek – most már nem a „minden áron eladni” felfogás a jellemző. Akad olyan cég is, ahol a cash flow nem probléma, Rácz Attila (Magic Solutions) például azt mondja, három hónapra előre látják a kifizetéseket, és ha baj látszik kialakulóban, begyorsítják a projektek kivitelezését, vagy tárgyalnak az ügyfelekkel: megsiettetik a kinnlevőségek behajtását. Dezső Tibor ( Union Co ) vállalata viszont állami szerződésekkel is köt, ha nem dolgoznának egy ügyvédi irodával, csak annyit tudnának, hogy majd egyszer valamikor fizetni fognak az intézmények. Ugyanakkor ők is a kiskereskedelemben látnak kiutat a körbetartozásból: bár megkésve, de online shopot indítottak.

A konferencián a vállalkozókat a külföldi terjeszkedésről is kérdezték. Míg Dezső Tibor elmondta, telephelyet nem nyitnak, de partnerségre nyitottak, András Lehel pedig a már meglevő külföldi partnerekről beszélt, Rácz Attila azt mondta, Kolozsvár Kelet-Európa outsourcing központja kezd lenni, nagyon sok multi akar „ásd ki a gödröt” típusú aljamunkát végeztetni az itteni cégekkel, de ők ezt nem vállalják, inkább a helyi igényeket próbálják kielégíteni.A találkozón szó volt a 2014-2020-as tervezési időszakról, Dezső Péter (Goodwill Consulting) a kkv-k számára elérhető pályázati lehetőségekről beszélt, és optimista gondolatokat osztott meg a közönséggel: a bankok és a hatóságok is egyre nyitottabbak, a beszerzési eljárások leegyszerűsödtek, június 13-án pedig már 26,2%-on állt a mostani költségvetési ciklusban Románia számára előirányzott összegek lehívási aránya.További érdekes témafelvetések a galéria képei alatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!