Forbes: Temesvár Románia leginkább befektetőbarát városa

2013. augusztus 27. – 05:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár a harmadik helyen végzett a magazin rangsorolása szerint, a főváros második. Milyen szempontok számítottak, és hogy „szerepeltek” az erdélyi városok?

A Forbes Románia magazin összeállította az ország 40 olyan városának listáját, amelyekbe a leginkább érdemes befektetni. Bár Bukarest minden szükségessel rendelkezik, Temesvár a második helyre szorítja vissza, Kolozsvár pedig a harmadik helyen áll. A bánsági város nem először okoz ilyen jellegű meglepetést, Bukarestet nemrég az életszínvonal minőségében is leelőzte.

A lista felállításánál tíz kritériumot vettek figyelembe: a helyi egy főre eső bruttó hazai terméket (GDP-t), a megye GDP-jét, az infrastruktúrát, az ipari és kereskedelmi létesítmények számát, a lakásállományt, logisztikai parkokat, felsőoktatási intézmények jelenlétét, a pénzügyi és más jellegű hivatalokat, más nagy befektetők jelenlétét és az önkormányzattal folytatott kommunikáció hatékonyságát és gyorsaságát. Az infrastruktúráé a legnagyobb szerep, a súlyozásnál az autópályák, körgyűrűk, kikötők, repterek 20%-ot értek. A megye GDP-je és a lakásállomány 5%-ot, a többi kritérium pedig 10%-ot tesz ki a végső pontszámból.

Az erdélyi városok jól szerepelnek

Több erdélyi város is jó helyezést ért el, a székelyföldiek közül Marosvásárhely (11.), és Csíkszereda (35.) került fel a listára. Utóbbi húzóereje a sör- és ásványvíz-palackozás, tej- és fafeldolgozás. Nagyvárad, az ötödik helyezett, olyan nagyvárosokat előzött meg, mint Iași (Jászvásár) (6.), illetve Konstanca (8.). Arad, egy másik sikeres bánsági város a hetedik helyezést érte el, Nagyszeben a tizedik, Brassó – autópálya és reptér hiányában – a 12. helyre szorult vissza. Nagybánya (14.), Gyulafehérvár (20.), Déva (23.) a várható komolyabb kínai befektetések (hőerőmű, bányászat) szerepel előkelő helyen, Szatmárnémeti (29.), Beszterce (32.) pedig az autóalkatrészek miatt áll jól, Zilah (33.) pedig a téglagyártás és az abroncsgyártás miatt fejlődött jelentősen.

Kolozsváron erősödik az informatika és a technológia

Kolozsvár egyik legnagyobb befektetője a Nokia gyár volt. Távozását mégsem sínylette meg a város, ugyanis a helyét gyorsan átvették német (Bosch) és olasz (De’Longhi) befektetők. Az olaszok újabb csarnokok felhúzását tervezik, az összbefektetés értéke 30 millió euróra rúghat, a Bosch pedig 77 milliót fektethet be.

Az egyik legújabb és legjobban fejlődő ágazat az informatika. Ennek a fontosságára az önkormányzat is ráérzett, és igyekszik együttműködni a vállalatokkal az ágazat további fejlesztésének érdekében.Az irodaépületek, ipari és logisztikai parkok terén is igen jól áll Kolozsvár, több új építkezés is zajlik, mint a The Office és Cluj Business Center (irodák), a Liberty Park és a Centrul Regional de Industrii Creative (ipari parkok). Az eddigi, már működő létesítmények közé tartozik az összesen 17 hektárral rendelkező Transilvania logisztikai park, a Coratim Logistic Center, és a Nervia Apahida Ipari Park (24 hektár). Az informatikai ág a Liberty Technology Park Cluj-zsal fog gazdagodni, amely helyet ad majd más profilú vállalatoknak és létesítményeknek is, mint egy vendéglő, fitneszterem, belső kert, konferenciatermek és egészségügyi gondozás.A 11 felsőoktatási intézetbe járó 100 ezer fiatal ugyancsak nagy erőssége a városnak, mivel a szakképzett fiatalokat helyben találják a vállalkozók. A kedvezmények terén a város az egyetlen Romániában, amely a környezetbarát építkezést csak minimális adóval terheli, de a kutatás-fejlesztés és az ipari és technológiai parkok is adókedvezményben részesülnek.

Nagyvárad: háztartási gépek, elektronika és logisztikai előny

Nagyvárad egyik vonzó pontja a földrajzi fekvése. Főleg a magyarországi exportban gondolkodó ipari egységeknek előnyös a városban tevékenykedniük. Emellett a város igyekszik más módokon is csalogatni a befektetőket: az előnyös adókedvezmények mellett az adminisztratív procedúrák egyszerűségével, és az adók és illetékek online fizethetőségével is „befektetőbarátabbá” vált a város.Az egyetemi oktatás is erőssége a városnak, a négy egyetem és 25 ezer egyetemi hallgató mellé egy újabb oktatási egység is csatlakozott (Școala Profesională Eurobusiness Oradea), amely célként tűzi ki, hogy a helyi vállalkozásoknak neveljen ki munkaerőt.2013 legnagyobb befektetője két amerikai elektronikai cég, az Emerson és a Plexus volt. Mindkettő az Eurobusiness Oradea ipari parkban termel, jórészt LCD monitorokat, DVD-lejátszókat, és hasonló elektronikai cikkeket állít elő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!