Luxushotelt és klubot is nyitna az épületben a Conti új tulajdonosa

2013. augusztus 26. – 08:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felújításhoz még 7,5 millió euró szükséges, a teljes beruházás 12 év alatt térülhet meg. Azonban nem csak gazdasági megfontolások vezérlik az új tulajdonost.

36 luxusapartmant, egy éjszakai klubot és egy teraszt is magába fog foglalni az új New York szálló. Legalábbis ezek Ioan Bené nek, a Napocamin Kft tulajdonosának a tervei, aki ötmillió euróért vásárolta meg az egykori kolozsvári Continental szálló épületét. Az adás-vétel tényét a fizetésképtelenséget kezelő Expert Insolvenţă felszámolóház közölte hétfőn.

Ötcsillagos luxus

A Ştiri de Cluj egy interjút közölt az épület új tulajdonosával. A lapnak Ioan Bene elmondta, hogy a felső szinten egy kávézó fog működni, az alagsor pedig egy szórakozóhelyiségnek fog teret adni. A kávézóból az „egész várost lehet majd látni. A termekben majd rendezvényeket, ünnepségeket lehet szervezni, de minden elit lesz, nem fogunk manelet játszani” – fogalmazott Bene. A munkálatokat az alagsorban fogják elkezdeni, mert meg kell erősíteni az alapot. A klubhelyiség a teljes épület alagsorában fog húzódni, a terem a széleken öt méter, középen pedig hét méter magas lesz. Az épület testében 36 luxusapartman, illetve további 20 szoba fog helyet kapni. Bene szerint változtatni fognak a szobák mostani elrendezésén, ugyanis jelenleg „minden két-három méterben” van egy szoba, a fürdő pedig a folyosón van. Az új hotel azonban „minden szempontból meg fog felelni egy ötcsillagos szolgáltatásnak”.

Panoráma a városraA tetőtér jelenleg hat és fél méter magas, és terasszá alakítható, ahonnan kilátás nyílik Kolozsvár belvárosára. Ehhez az egész tetőszerkezetet ki fogják cserélni – áll a tervekben. Bene elmondása szerint körülbelül 7,5 millió eurót kell költeniük az épület felújítására, modernizálására. Ez is csak úgy lesz lehetséges, ha az építkezést saját maguk fogják végezni, és nem szerződtetnek le más alvállalkozót. „A 12,5 millió eurós összberuházás legjobb esetben is 12 év alatt térülhet meg. Azonban nem csak gazdasági megfontolásból vásároltuk meg a hotelt. Ez egy egyedi lehetőség, egyszer történik meg az életben, hogy egy ilyen projekt részese legyél. Nem lehet más beruházásokkal összehasonlítani” – foglalta össze az építkezési cég tulajdonosa.

Újra New York

A Continental elnevezés már le van védve, ezért ezt nem lehet használni. Az új tulajdonosok valószínűleg „New York”-ká fogják újrakeresztelni a komplexumot. Lehetséges ugyanakkor, hogy a klub Conti néven fog működni, de az sem kizárt, hogy a hotel nevét fogja viselni – tartalmazzák az egyelőre rugalmas tervek.

Senkinek sem kellett

Ioan Bene július közepén tette le ajánlatát a volt Continental szállóra, az ötmillió eurót pedig senki sem licitálta túl. Az épület megvásárlása iránt korábban a kolozsvári városháza is érdeklődött, de az ingatlan jogi helyzetére és a túl magas kikiáltási árra hivatkozva végül nem tettek ajánlatot.Az épületet 1895-ben adták át, a kommunizmus előtt a „New York” nevet viselte, 1960-ra Kolozsvár egyik legelitebb szállodájává vált. Később Continental néven futott 2005-ig, amikor Dorel Tămaş üzletember megvásárolta a gyulafehérvári Ardeleana cégen keresztül, a megvásárlási ár nem került nyilvánosságra. A 2008-as híradások még azt vetítették előre, hogy az épület új tulajdonosa 5,5-6 millió eurós befektetéssel luxusboltot nyitna az ingatlanban. Dorel Tămaşt jelenleg nemzetközi szinten körözik, 2011 májusa óta letartóztatási parancs van érvényben ellene, a szabálysértések elkövetéséért legkevesebb tíz év börtönt kaphat. A Marosvásárhelyi Itélőtábla sikkasztásért és jelentős kárt okozó csalásért ítélte el. A csődeljárást a vállalat ellen 2009 júniusában indították el, ekkor az Ardeleanának összesen 59,6 millió lejes tartozása volt. 2012 februárjában kimondták a vállalat csődjét, amely a felszámolást és az eszközök nyilvános árverésen történő értékesítését vonta maga után. Azóta húzódott az épület árverése is, az Expert Insolvenţa felszámolóház sorra szervezte a liciteket, azonban a túl magas kikiálltási ár és a tisztázatlan jogi helyzet távol tartotta a befektetőket. A szálló épületét az Erdélyi Református Egyházkerület természetben igényelte vissza, a bíróság a keresetet elutasította, az egyház vezetői pedig jelezték, hogy nem fellebbezik meg a döntést. Az ingatlant egykori tulajdonosa, a Debreceni Református Kollégium is visszaigényelte, az épület ellenértékét kérve kárpótlásként. Az Állami Vagyonértékesítő Hatóság (AVAS) a kérést elutasította, a kollégium azonban fellebezte a döntést, és a bíróság helyt adott keresetüknek. „Amíg folyamatban van a visszaigénylés, a felszámolóház sem írhatja ki licitre az épületet, tehát az az árverezési folyamat az önkormányzat szerint törvénytelen. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy eddig senki sem jelentkezett az épület megvásárlására” – mondta el korábban Horváth Anna alpolgármester a Pénzcsinálóknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!