Évek óta félnek Egyiptomba utazni a romániai turisták

2013. augusztus 22. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai piacot nem rendítette meg az egyiptomi krízishelyzet, ugyanis a romániai turisták évek óta félnek oda utazni. Idén egyetlen repülő sem indult Romániából.

Az egyiptomi forrongások ismét betettek az ország turizmusának. A kormányok óva intik a lakosokat az odautazástól, több ország – köztük Magyarország – a kintlévő állampolgáraik azonnali hazaszállítása mellett döntött. A szektoron lecsapódó drámai veszteséget mi sem szemlélteti jobban, mint a Best Reisen csődje. Magyarország második legnagyobb tour-operátorának ügyfeleit a biztosítótársaság hozza haza, mert a vállalatnak már erre sincs anyagi forrása.

A romániai turistákat is óva intik

A külügyminisztérium figyelmeztette az Egyiptomban tartózkodó romániai lakosokat, hogy a krízishelyzet folytatódik, sőt, az ország teljes területére szétterjedhet. A tárca arra kéri azokat, akik Egyiptomi utazást terveznek, hogy halasszák el az indulást, azok számára pedig, akik jelenleg valamelyik helyi üdülőtelepen tartózkodnak, azt ajánlják, hogy ne hagyják el a hoteleik környékét. A minisztérium az utazási irodákat arra szólította fel, hogy a lehető legmagasabb szakértelemmel dolgozzanak, és ne sodorják veszélybe ügyfeleik életét.

A külügynek egyelőre nincs tudomása bajba jutott romániai turistáról, a nagykövetségre nem tettek le segélykérést vagy hazaszállításra vonatkozó kérelmet, csupán 67 személy adta le elérhetőségét az intézményhez. Az utazási irodák sem kértek diplomáciai segítséget. A nagykövetség statisztikái szerint a turistákon kívül 376 romániai állampolgár van letelepedve Egyiptomban.

Már nem vonzó célpont Egyiptom

A Pénzcsinálók által megkérdezett utazási irodák szerint az utóbbi években a hazai turisták körében jelentősen lankadt az érdeklődés Egyiptom iránt – pont a fokozódó kockázatok miatt. Dimény Varga László , a székelyudvarhelyi Turul utazási iroda vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a Facebook forradalom óta nem utaztatnak Egyiptomba: a megnövekedett veszély miatt kihagyják ezt a desztinációt a portfóliójukból. Tódor Etelka , a Fenyő Travel igazgatója elmondta, hogy az ügyfeleik idén nagyon óvatosak voltak, mert nem választották ezt a célpontot. Inkább Bulgária, Törökország, Tunézia volt a népszerű. Nem is volt egyáltalán utasuk Egyiptomba, ezért semmilyen negatív hatás sem érintette őket. „Nem is a kicsiket érintik az ilyen válságok, mert mi csak a nagyok termékeit adjuk tovább. Legtöbbet a nagy tour-operátorok vesztenek, akik már múlt év őszén kifizették a charter járatokat erre a szezonra” – mesélte az igazgató.

Inkább a nagyok vesztenek

„Amióta ilyen instabil a helyzet, nem is tanácsoltuk az utasainknak, hogy Egyiptomot válasszák úticélul. Még ha fel is hoztuk ezt a lehetőséget, az ügyfelek inkább a biztonságosabb célpontok – mint Spanyolország, Olaszország, Görögország, Törökország – mellett döntöttek. 4-5 évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt az érdeklődés Egyiptom iránt, egészen a tavalyi évig eléggé rendszeresek voltak a járatok. Az érdeklődés azóta látványosan visszaesett” – mesélte Török Csaba , a Maori utazási iroda vezetője.

Kifejtette, nagyon sajnálják, hogy ez a desztináció kiesett a palettájukról, mert a Vörös-tenger térsége nagyon kellemes üdülőrégió volt minden korosztály számára. „Voltak nagyon jó gyerekbarát szállodák, de a felnőttek számára is kíváló szórakozást nyújtottak, emellett a búvárok paradicsoma is volt. És nem is említettem a kulturális kínálatot, amelyet a fakultatív kirándulások nyújtottak.

Korábban nagyon sok energiát és pénzt fektettek az ország turizmusának kiépítésébe, gombamód nőttek ki a szebbnél szebb szállodák, viszonylag elérhető árakon. Volt sok utasunk korábban, akik direkt Kairóba utaztak – amely most a zavargások fő színtere – és onnan csináltak csillagtúrákat” – mesélte a marosvásárhelyi iroda vezetője.

Tavaly szilveszterkor repült az utolsó gép

Janka Katalin , a kolozsvári Boomerang utazási iroda vezetője elmondta, hogy idén nem is repült gép Romániából Egyiptomba, az utolsó járat tavaly szilveszterkor szállt fel Bukarestből. Augusztus végére voltak tervezve az idei első indulások, de a járatokat azóta törölték. „Leginkább azok szenvedhettek el veszteséget, akik direkt Egyiptomba utaztattak, illetve azok a határmenti irodák, amelyek budapesti felszállással szerveztek utazásokat. Magyarországról ugyanis végig indultak gépek, a járatokat pedig időközben törölték” – fejtette ki. Elmondása szerint az egyiptomi helyzet tulajdonképpen 3-4 évvel ezelőtt érintette komolyan a romániai piacot, és a probléma azóta is fennáll. „Azóta ritkán mennek gépek, a romániaiak félnek Egyiptomba utazni. Érdekes módon Tunéziába egész nyáron indultak a gépek, pedig a mostani zavargások kitörése előtt Egyiptom sem volt sokkal veszélyesebb, mint Tunézia” – fejtette ki Janka Katalin.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!