Kamatvágás: több százalékkal csökkenhetnek a törlesztőrészletek

2013. augusztus 20. – 07:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jegybank hónap elején történelmi minimumra csökkentette az alapkamat szintjét, ami egyre inkább meglátszik a változó kamatlábbal rendelkező kölcsönök bázisa, a ROBOR alakulásán. Számításaink.

Augusztus elején történelmi mélységbe, 4,5%-ra vágta az alapkamatot a jegybank, hogy a lépéssel felpörgesse a lejhitelezést, és ezáltal a gazdaság növekedését. Minél alacsonyabb ugyanis az alapkamat, a kereskedelmi bankok annál olcsóbban jutnak hitelhez a központi banktól és annál kedvezőbb feltételeket ajánlhatnak a reálgazdaság szereplői számára is – írtuk akkor. Ha pedig több a lej a gazdaságban, a bankközi kamatlábak – mint a ROBOR – is mérséklődnek, amelynek pedig a változó kamatozású konstrukcióban eladósodott banki ügyfelek örülhetnek.Alig két héttel az intézkedés után úgy tűnik, jól döntött a jegybank, a sok lej-alapú hitel bázisát jelentő bankközi kamatláb, a ROBOR ugyanis szintén történelmi mélységbe zuhant. Az alábbi ábrán az látható, hogy az elmúlt négy hónapban közel egy százalékpontnyit esett a kamatláb – az esés nagyobb része a kamatvágás után következett be.

Hogy mit is jelent egy aprócskának tűnő változás a kamatlábban, talán a romániai hitelpiacot lélegeztetőgépen tartó, ezentúl csak lej alapon kiutalható Első Lakás konstrukcióval lehet a legjobban szemléltetni. A programban kiadott jelzálogkölcsönök kamatrátája két tényezőből áll, az egyik a ROBOR, a másik a bankok profitja, ami legtöbb 2,5%-os lehet az államilag garantált kölcsönök esetén.Az Első Lakás kölcsön esetén a ROBOR szintjét háromhavonta számolják újra, éppen azért, hogy megvédjék az ügyfélt a grafikonokon követhető gyakori kilengésektől. Legutóbb július 1-jén állapították meg a háromhavi (április-június) átlagot, így szeptemberig 4,63%-os ROBOR-ral számolják ki az Első Lakás hitelek részleteit. Október elsején kerül sor az újabb átlagolásra, ami valószínűleg jelentős részlet-csökkentést fog jelenti az adósoknak.

Már csak júliusban is alacsonyabb, átlagosan 4,52%-os szinten tartózkodott a ROBOR, augusztusban eddig 4,05%-os az átlag, ami várhatóan akár 3,8-3,9%-ra is csökkenhet. És még hátravan szeptember. Számításaink szerint egy átlagos, 38 ezer eurós, 30 évre felvett hitel esetén (körülbelül 170 ezer lej) már októbertől közel 50 lejjel lesz kevesebb a törlesztő-részlet. Ez az összeg rövidebb futamidő vagy nagyobb hitel esetén jóval nagyobb is lehet.

Ha újabb három hónap elteltével, a következő átlagolásnál 3,5%-4% körül alakul a ROBOR, már egy kisebb hitel esetén is jól érezhető, közel 100 lejes lesz a részletkülönbség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!