A BCR a legnépszerűbb munkaadó

2013. augusztus 9. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európában a Google vezet, majd a tanácsadócégek és a gépkocsigyártók következnek. Romániából több mint 11 ezer végzős diákot kérdeztek preferenciáikról.

A közgazdasági végzettségű fiatalok körében a legnépszerűbb munkaadónak a BCR tekinthető, a mérnöki és IT szakon diplomázók pedig legszívesebben a Continental gépkocsi-alkatrészgyártónál dolgoznának – derült ki a trendence idei felméréséből. Az első kategóriából a megkérdezettek 13,1%-a választotta a BCR-t, a második a BRD lett 11,9, a harmadik pedig a Transilvania Bank 9,9%-kal.

A frissen kikerült mérnökök és infósok 11,1%-a jelölte be a Continental alkatrészgyártót, a második a Microsoft lett 7,8, a harmadik pedig a Dacia 7,5%-kal.

Európa egyik vezető, toborzással foglalkozókutatóintézete minden évben felméri a nagyvállalatok számára a folyamatosan frissülő munkaerőpiacot. Világszerte több mint 530 ezer frissen végzettet kérdeznek meg álláskeresési preferenciáikról, Romániában idén 11 600 diák vett részt akutatásban.

A trendence a nagyvállalatok HR részlegei számára nyújt segítséget, információkat szolgáltatva a potenciális alkalmazottakról. Emellett a oktatási intézmények számára is hasznos információforrásnak bizonyulhatnak a felmérés eredményei – olvasható a társaságweboldalán.A cég Románián kívül még 27 országban végez rendszeres munkaerőpiaci felméréseket. Bulgáriában a gazdasági vonalon a UniCreditBulban és a Coca-Cola vezet, az IT-nél pedig a Hewlett-Packard, az Apple és a Microsoftfoglalja el a dobogót. Oroszországban nem meglepő módon a Gaspromnál dolgozna a legtöbb fiatal, a business iskolából kikerülőknél még népszerű az Apple és a Sberbank, az informatikusok között pedig a Google és az Apple. A lengyelközgázas fiatalok leginkább az Ernst & Youngnál dolgoznának, az infósok pedig a Skanska építőipari csoportnál, amely még a Googlet és a Microsoftot is megelőzi.

Nyugatabbra tekintve jellemző, hogy a helyi óriások viszik a prímet a fiatalok kedvencei között. Németországban az Audi és a BMW vezet, Franciaországban a kozmetikumok és a luxusbrandek dominálnak, mint a Louis Vuitton és a L'Oréal,Spanyolországbanmindkét kategóriaabszolút kedvence a Google. Svédországban a McKinsey, az IKEA, no meg persze a Google és az Ericsson vezet, Svájcban pedig a helyi érdekeltségű nagybankok, mint az UBS vagy a Credit Suisse mögött megtaláljuk aNestlé-t is.

Az európai összesített adatok szerint mindkét kategóriában a Google vezet, a közgazdászok között a tanácsadócégek, a mérnökök és informatikusok között pedig a gépkocsigyártók és IT-cégek a menők. Az eredmények 24 ország 320 ezer válaszát összesítik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!