Harmadával nyesi meg az autópályák költségvetését a kormány

2013. július 30. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak utakra, oktatásra is kevesebb jut a tervezettnél, sőt, mezőgazdaságra és kultúrára is. Az egészségügy kap pluszforrásokat, na meg a titkosszolgálatok. Nő a deficitcél is.

Bevezeti az alacsonyabb áfát a kenyérre, és kiegészíti az Első Lakás program költségvetését a kormány – ezekről a változásokról már részletesen beszámoltunk, de több másik sarokszám sem marad állandó Románia 2013-as büdzséjében. Nagyobb gazdasági növekedéssel, de nagyobb költségvetési deficittel is számolnak az év elejéhez képest – legalábbis ez derül ki a költségvetés kiegészítését előirányzó határozattervezetből, amit mai ülésén fogad el a kormány.Eszerint 2,3%-os lesz idén az államháztartás hiánya, a hazai bruttó össztermék pedig 2,6 milliárd lejjel lesz nagyobb az előre jelzettnél. A 2013-as költségvetés bevételi oldala 1,909 milliárd lejjel, a GDP 0,3%-ának megfelelő összeggel csökken, míg a kiadási oldal 704,7 milliós lejes zsugorodást szenved el. A kormány 852 millió lejjel kevesebb bevételt remél a nyereségadóból, áfából 786,3 millió lejjel kevesebb kerülhet a számlára, míg a jövedéki adóból 460 millió lejjel apad a bejövetel. A kormány tovább növeli személyzeti kiadásait – 61,1 millió lejjel, termékekre és szolgáltatásokra 27,2 millió lejjel, kamatokra 10,1 millió lejjel kell majd több. A Kormányfőtitkárság költségvetése jelentősen csökken, 535 millió lejjel, de nagy megszorítást hajtanak végre a közlekedési minisztériumnál is, 953 millió lejjel visszaszorítva a büdzsét. A költségvetés-kiegészítés nyomán a Ponta-kabinet mintegy harmadával csökkenti az Országos Autópálya-ügynökség és Nemzeti Útkezelő Hatóság költségvetését. Eszerint az eredetileg előirányzott 1,7 milliárd lejből 1,493 marad a hatóságnál. A Capital azt írja, hogy emiatt sok autópálya-projekt teljesen leállhat, a már szüneteltetett munkálatokat pedig biztosan nem kezdi újra a kormány.

Fotó: vestic.ro

Az oktatási minisztérium költségvetése 235,6 millió lejjel csökken, igaz, a tartalékalap csökkentése miatt az iskolák, óvodák, egyetem felújítására 40 millió lejjel többet szánnak, mint eredetileg.

A legnagyobb vágást a munkaügyi minisztérium kénytelen elkönyvelni: 1,1 milliárd lejjel csökken az eredetileg 30,44 milliárd lejes büdzséje. Kisebb-nagyobb nagyságrendű összeggel csökken a mezőgazdasági-, a kulturális-, a gazdasági-, az európai alapokért felelős-, valamint a sport- és ifjúsági minisztérium költségvetése, de több intézménynek: a képviselőháznak, az alkotmánybíróságnak, az audiovizuális tanácsnak, és a Nép Ügyvédjének is meg kell szorítania a nadrágszíjat.A legnagyobb forrás-kiegészítést az egészségügyi tárca kapta: több mint egymilliárd lejjel pótolják ki az eredetileg meghatározott 8,68 milliárd lejt. Közel egymilliárd lejjel többől gazdálkodhat a vidékfejlesztési minisztérium is, de az igazságügyre, a védelemre is több jut, sőt, a titkosszolgálatok is többet kapnak. Az év második költségvetési kiegészítését októberre tervezi a kormány.

UPDATE 19:49

A kormány keddi ülésén elfogadta a fent említett változtatásokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!