Hol és mit érdemes dolgozni Romániában?

2013. július 16. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ábrákban mutatjuk meg, hogy 2013-ban az egyes gazdasági ágazatokban és a különböző megyékben mekkora az átlagbér, és hogy az országosan számított középértéke hogyan változott nyolc év alatt.

Romániában májusban enyhén visszaesett, 1611 lej volt az országos nettó, tehát adózás utáni átlagbér. Az ingadozás nem volt egyedi eset, az elmúlt években többször is fel-le mozgott az értéke, de azért a trend egyértelmű: az elmúlt nyolc évben megduplázódott. A fogyasztói árak mindeközben átlagosan 47,88%-kal emelkedtek: jó hír tehát, hogy reális értékben is nőttek a fizetések az országban.

Az Országos Előrejelzési Hatóság nagyjából a májusival megegyező, 1615 lejes nettó átlagbért vár idén Romániában, de amint az ábrán is látszik, ez a bukaresti, magasan az átlag feletti béreknek köszönhető, csupán négy másik megye (Ilfov, Temes és Kolozs) képes még átugrani az átlagot. Az ország összes többi megyéjében alacsonyabb az átlagbér, mint az országos középérték. Maros megyét a mezőny közepénél kell keresni, Hargita és Kovászna megyében ennél alacsonyabb az átlagbér.

A vendéglátásban dolgozók fizetése alig haladja meg a 800 lejes minimálbért – ebben persze nincs benne a borravaló. Az informatika és a pénzügyi szolgáltatások tarolnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!