Finomhangolás az útadó-rendszeren

2013. július 11. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan tíznapos és kilencvennapos útadót is vásárolhatunk. A „matrica” értéke egyes gépjármű-kategóriák esetén nő, de csak a rövidtávú illetékek drágulnak.

A személygépkocsi-tulajdonosok tíznapos és kilencvennapos útadót is vásárolhatnak a közeljövőben – legalábbis ezt javasolják a hatóságok. Jelenleg csak 7 napra, 30 napra, fél évre vagy egy évre érvényes „matricát” lehet beszerezni. A tíznapos és három hónapos illetéket a 3,5 tonna alatti haszongépjárművek esetén is bevezetnék.

A helyes illeték megnevezés helyett a köznyelvben az útadó fogalma terjedt el, pedig az illeték sajátossága az adóval szemben, hogy míg az adóért közvetlen ellenszolgáltatás nem jár, addig az illeték fizetője valamilyen kézzelfogható állami szolgáltatást vehet igénybe, esetünkben a romániai országos és nemzetközi utak használatáról lévén szó.

A minisztériumi keretek között működő Inftrastuktruális Projektek és Külföldi Befektetések szakosztály a 15/2002-es kormányrendelet módosítását javasolja. Az említett gépkocsi-kategória esetén az eddigi díjszabások nem változnának, a személygépkocsik esetén a tíznapos útadó 4 euróba, a 3,5 tonna alatti haszongépjárművek esetén 8 euróba kerülne. A három hónapra érvényes „matrica” 13, illetve 36 euróba kerülne.A törvénytervezet más gépkocsi-típusok esetén viszont árváltozást is javasol. A szállításra használt 3,5-7,5 tonna közötti autók, illetve a 9-23 személy szállítására alkalmas járművek esetén az egynapos útadó 11 euróba kerülne a jelenlegi 4 helyett. Cserébe a hétnapos 32 euró helyett 16 euró, az egyhavi 52 euró helyett 20 euró lenne.

Az egynapos útadó árának a növelése a 7,5-12 tonna közötti gépjárművekre, és a több mint 23 személyt szállító buszokra is érvényes lenne, de egyelőre nem közölték, esetükben mekkora lenne a drágítás mértéke. Az útadó mértékét legutóbb 2009-ben aktualizálták.

A mostani törvénymódosító javaslat szerint, ha valakit országos utakon „matrica” nélkül kapnak el, a rendfenntartó hatóságok ismét visszatarthatnák a jármű forgalmi engedélyét mindaddig, amíg a tulajdonos nem fizeti ki a büntetést. 2012. december 5-től kezdődően a gépkocsivezetők egy szöveges üzenet segítségével is ki tudják fizetni az útadót, a 7500-as számra kell elküldeni egy üzenetet a jármű rendszámával és a típusával (A,B,C stb.). Október végén új alkalmazást mutattak be, amelynek a segítéségével már okostelefonon is lehet útdíjat váltani az országban. Romániában 2010. október 1-jétől vezették be az elektronikus útadó-fizetési rendszert, amely az addigi útadó matricát váltotta fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!