Egyre jelentősebb játékos az online sajtó a hirdetési piacon

2013. június 20. – 06:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a romániai reklámpiac idén is tovább zsugorodik, a portálok tavaly 21%-os bővülést mutattak. Melyek a légnézettebb tévéadók, a leghallgatottabb rádiók, melyik újság kaszálja a legtöbbet?

Tovább zsugorodik idén a hazai reklámpiac, a Media Fact Book szerdán ismertetett elemzése szerint a piac mérete 295 millió euróra esik vissza a 2012-es 303 millió euróhoz képest. 2012-ben már 2,6%-kal csökkent a piac értéke – minden szegmens visszaesést szenvedett el, kivéve az online tartalmakat.

A Media Initiative 1997 óta készíti el a hazai média- és hirdetési piacról szóló elemzését. Az adataik azt mutatják, hogy 2008 óta a romániai hirdetési piac a vizsgált országok közül a második legnagyobb visszaesést produkálta: 13,5%-osat, bár igaz, hogy a válság dacára növekedni csupán a csehek voltak képesek.A jelentés szerint a médiatípusok piaci részesedését meghatározta az életmódbeli változásokat előidéző gazdasági recesszió, és a válság a cégekre is nyomást helyezett, kisebb büdzséből kellett fenntartaniuk befektetéseik láthatóságát. Az internet ugyanakkor egyre olcsóbb és hatékonyabb hirdetési eszközöket kínál.A tévécsatornákat üzemeltető cégek 193 millió eurót, az online 41 millió eurót, a kültéri hirdetési piac 29 millió eurót, a nyomtatott sajtó 22 millió eurót, a rádió 19 millió eurót tudhatott magáénak tavaly a hazai reklámbevételekből. Ez azt jelenti, hogy Romániában továbbra is a tévétársaságoké a reklámpiac közel kétharmada, de az online piac már a második helyre érkezett meg 14%-os, és egyre bővülő részesedéssel. A kültéri hirdetések a hirdetési bevételek 10%-át, a nyomtatott sajtó a 7%-át, a rádiók a 6%-át tudhatják magukénak.Bulgáriához (6%) és Magyarországhoz (6%) képest kiemelkedőnek számít a hazai online teljesítménye. 2008-ban még csak 3% volt a digitális média részesedése. 2011-hez képest 2012-ben 21%-kal ugrott meg az online súlya.A hirdetések több mint felét közvetlenül szerződtetik le a portálokkal, 37%-át a Google AdWords on keresztül, míg a nemrég a 10 millió reklámszolgáltatás-felhasználót elérő Facebook még csak 5%-os részesedéssel bír a hazai online reklámpiacon belül. Romániában 5,6 millió Facebook felhasználó van, a lakosság 26%-ának, az internetezők 66%-ának van felhasználóneve. A vizsgált országok közül ez az egyik legalacsonyabb arány, Bulgáriában már a lakosok 36%-a, Magyarországon 45%-a facebookozik.

A tévé továbbra is nagyon fontos hirdetési tényező marad Romániában: sokatmondó adat, hogy a 18 éven felüli, városi lakosok átlagosan napi 6,4 órát töltenek a képernyők előtt. Ez Macedóniát leszámítva (6,8 óra) nálunk a legmagasabb a Media Fact Book szerint, Bulgáriában például csak napi 4, Magyarországon 5,1 óra a naponta tévézéssel eltöltött idő.

A hazai TV piac a nézettségi adatok tekintetében tagoltabb, mint például a bolgár vagy a magyarországi, utóbbiban például az RTL és a TV2 a piac közel kétharmadát uralja. Nálunk a CME ( Pro Tv, Acasă, Acasă Gold TV, ProCinema, Sport.ro, ProTV Internaţional, MTV România)24,4%-os, az Intact Media (Dan Voiculescucsoportja: Antena1 , Antena3, Euforia, GSP TV) 19,5%-os szeletet hasít, a piac 56,1%-a viszont kisebb szereplők kezében van.2012-ben a ProTV megőrizte vezetői pozícióját a hazai piacon, a 18-49-es korcsoportban 17,2%-os közönségarányt ért el. A második helyen az Antena 1 (12,1%) végzett, a harmadik pedig a Kanal D (6,3%). Az Antena 3 növekedésnek indult, és 4,8%-kal elcsípte a negyedik helyet, a rangsor így folytatódik: Acasă TV , Prima TV , TVR1 , Realitatea TV.A rádiós piacot, amint arról már írtunk, továbbra is a Kiss Fm vezeti, de a Radio ZU , a ProFM és az Europa FM is fontos játékos országos szinten.A hirdetési piac visszaesésének legnagyobb vesztese Romániában a nyomtatott sajtó volt, 10%-os visszaesést kellett elkönyvelnie 2012-höz képest. A legnagyobb reklámbevételt elkönyvelő napilap a Media Fact Book szerint a Ziarul Financiar volt, majd a Click bulvárújság és a Libertatea országos kiadása következik. Az Adevărul a negyedik. A folyóiratok között az ingyenes Zile şi Nopţi bukaresti kiadása vezet.

Kik hirdetnek?

Ami a hirdetőket illeti, Romániában a mobil- és telekommunikációs cégek fektetik a legtöbbet reklámba, 39 millió eurót fordítottak erre tavaly. A kozmetikai ipar a második 36 millió euróval, a magán egészségügyi szolgáltatók pedig a harmadik helyen állnak. A söripar is jelentős hirdető 21 millió eurós reklámköltséggel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!