Újabb kihátrálás: egy jelentkezővel folytatódik a CFR Marfă privatizációs „versenye”

2013. június 19. – 05:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, a megismételt magánosítás sem arat osztatlan sikert. A most kilépő konzorcium arra panaszkodik, hogy nem volt elég idő az alapos értékbecslésre. Csütörtökön már nyertest kellene hirdetni.

Szerdán bejelentette a román Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz GmbH&Co befektetési alap társulásából létrejött konzorcium, hogy kihátrál a CFR Marfă privatizációs eljárásából, vagyis nem tesz le végső vásárlási ajánlatot az állami vállalat 51%-os részvénypakettjére. Közben a Grup Feroviar Român (GFR) bejelentette, hogy ők szerdán megtették vételi ajánlatukat a közlekedési minisztériumnál. A GFR így az egyedüli pályázó a teherszállító vasúti vállalatra, a menetrend szerint pedig már csütörtökön kihirdetnék a privatizáció győztesét. A képlet leegyszerűsödött: vagy a GFR lesz a befutó, vagy ismét sikertelen lesz az eljárás, annak viszont negatív következményei lehetnek az IMF-egyezmény lezárását illetően.

Miért léptek ki az utolsó száz méteren?

A Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz GmbH&Co alkotta csoport azért vonta vissza ajánlatát, mert úgy érzik, nem kapták meg a folyamat komplexitásának megfelelően szükséges időt a kormánytól az állami vállalat elemzésére, sorra utasították el az időkérésre vonatkozó indítványaikat, így nem tudták megfelelő minőségben elkészíteni saját értékbecslésüket. A vállalati közlemény szerint a nemzetközi gyakorlat szerint két hónap kellett volna a megfelelő elemzés kivitelezésére, de ők csak május 27-én jutottak hozzá az adatbázishoz, ami miatt attól tartanak, hogy egyik vagy másik félnek több ismerete lehet a cég helyzetéről, vagyis elégtelen információ birtokában kellett volna döntés hozniuk. Mivel jelentős mennyiségű belső és külső erőforrást vontak be a privatizációs folyamatba, azt fontolgatják, hogy megtámadják az eljárást. Eredetileg hárman voltak versenyben, az amerikai Omnitrax már június 7-én kiszállt a versenyből, érvénytelen ajánlatot nyújtott be a második körben.

Nem ez az első elakadás

A CFR Marfă 51%-os részvénycsomagjának eladása május közepén már egyszer elakadt, miután egyetlen jelentkező sem teljesítette az eredeti privatizációs feltételeket. Később a kormány enyhítette a feltételeket, így ugyanaz a három pályázó maradt versenyben: az amerikai Omnitrax, a román Grup Feroviar Roman (GFR), valamint a román Transferoviar Grup és az osztrák Donau-Finanz GmbH&Co befektetési alap társulásából létrejött konzorcium.

Február elejéig a CFR Marfă 1,8 milliárd lejes adósságot halmozott fel, ebből 600 millió állami adósság, 600 millióval tartozik a CFR infrastruktúra részlegének, a maradékkal pedig a privát szférának. Június 13-án jelentette be az adóhivatal, hogy eltörli az államvasutak teherszállító részlege (CFR Marfă) adósságát, részvényekké alakítva a követeléseket. A kormány így próbálta vonzóbbá tenni az áruba bocsátott veszteséges állami nagyvállalatot. A sürgősségi rendelet értelmében a CFR Marfă az anyavállalat CFR SA 127,4 millió lejes (mintegy 28 millió euró) állami adósságát is átveszi, a kormány pedig az áruszállító részleg korábban felhalmozott adósságaival együtt ezt a tételt is állami részvényekké alakítja. Relu Fenechiu közlekedési miniszter egy tévéműsorban elmondta: Bukarest azt ígérte a CFR Marfă potenciális vásárlóinak, hogy állami adósságok nélkül privatizálja a vállalatot, de ez a szerződéskötéskor kell érvényes legyen. Nem lett volna értelme az év elején eltörölni az adósságot, mert közben a cég újabbakat halmozott volna fel. A tárcavezető azt is mondta, ragaszkodnak hozzá, hogy a befektető a 180 millió eurós kikiáltási árnál ne fizessen kevesebbet az államnak a CFR Marfă többségi részvénycsomagjáért.

Az IMF-egyezmény lezárása múlhat rajta

A kormány a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 2011-ben megkötött elővigyázatossági típusú hitelmegállapodás keretében vállalta, hogy privatizálja a veszteségesen működő állami vállalatokat. Románia június végéig haladékot kért a lemaradások pótlásáért, ettől függ ugyanis, hogy Bukarest le tudja-e zárni sikeresen az 5,3 milliárd euró értékű hitelszerződést, illetve reménykedhet-e egy újabb megkötésében. A hatóságok korábban ugyanis jelezték, hogy érdekeltek egy újabb megállapodásban.Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot annak kapcsán, hogy a kormány hogy áll az egyezmény feltételeinek a teljesítésével. Június elején Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter azt mondta, egyedül a CFR áruszállító részlegének privatizálását nem sikerült még teljesíteni, de az állami szféra tartozásainak csökkentését, a Transgaz részvényeinek eladását, több vállalat privatizálásának előkészítését, illetve a veszteséges állami szerződések felbontását már végrehajtották.Ennek ellenére a Mediafax hírügynökség információi szerint Románia az IMF-nek küldött hivatalos szándéklevele szerint a valutaalappal kötött megállapodásban foglalt öt kvantitatív teljesítménymutató közül csak kettőt teljesített. A kormány nem felel meg a központi bank (BNR) külső aktívái kapcsán vállalt kritériumoknak, de a konszolidált állami költségvetésre vonatkozó, és az állami vállalatok, valamint az önkormányzatok tartozásai kapcsán tett ígéretét sem teljesítette. A kormány a CFR Marfă kapcsán itt azt írja, csak azt vállalják, hogy kihirdetik június 20-án a nyertest, az, hogy végre is hajtják-e a magánosítást, attól függ, hogy a beruházó fog-e teljesíteni minden feltételt az eljárás során. A szándéklevél szerint a hiányosságok ellenére a kormány azt kéri, hogy az IMF június 26-án ülésező vezetőségi tanácsa hagyja jóvá az IMF-megállapodás lezárását. Victor Ponta miniszterelnök vasárnap este közben cáfolta, hogy a kormány rosszul állna az IMF-megállapodás feltételeinek a teljesítésével, azt mondta, már csak a CFR Marfă privatizációs eljárását megnyerő cég nevének a bejelentése van hátra, és minden kritériumnak megfelelnek. Christine Lagarde , a Nemzetközi Valutaalap elnöke hamarosan Bukarestbe látogat, hogy az egyezmény feltételeinek a teljesítéséről tárgyaljon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!