Elkészül-e időben a kolozsvári repülőtér új kifutópályája?

2013. június 11. – 05:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Liviu Dragnea szerint nem, ezért ő „különösen dühös”, Vákár István szerint viszont határidőre átadják, nincs szó pénzhiányról, egy lobbizó tájékoztatott félre. A tét nagy: a Lufthansa távozással fenyeget.

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes „különösen dühös”, és aggodalmát fejezte ki a kolozsvári repülőtér új kifutópályájának megépítése kapcsán: attól tart, hogy a Kolozs Megyei Tanács nem tudja tartani az október 15-i határidőt. Az egyben a vidékfejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztséget is betöltő politikus pénteken tett látogatást Kolozsváron, hogy megtekintse, hogyan haladnak az új kifutópálya első, 2100 méteres szakaszának építési munkálatai. A kifutópályát stratégiai fontosságúnak tartják: megépítését követően a kolozsvári reptér nagyméretű repülőgépek fogadására is alkalmas lesz, tehát további utazási célpontok is elérhetőek lesznek majd Kolozsvárról. Dragnea szerint azonban még mindig nem sikerült rendezni a beruházásban érintett összes telek kisajátítását, ami miatt hiába tartja be a határidőt az építővállalat, mert az új pálya október 15-re tervezett használatba állítása csúszni fog. „Ezelőtt másfél hónappal itt jártam, akkor volt pár probléma a Szamos elvezetésével kapcsolatban, most meg vagyok lepve, hogy a telek-kisajátítások kapcsán is gondok merültek fel, nincs pénz kifizetni a tulajdonosokat, az építőket. Szóba kell állnom a Kolozs megyei tanácsnál dolgozókkal, hogy biztos legyek benne, első számú prioritás számukra a kifutópálya befejezése.

Aggódom, és különösen dühös vagyok”

– mondta a miniszterelnök-helyettes. „Van egy pár új munkálat, ami nem szerepelt az eredeti tervben, de ez nem jelenti azt, hogy a leszerződtetett munkálatok nem lesznek befejezve határidőn belül. Dragnea miniszter úr azért neheztelt a megyei tanácsra, mert volt ott egy kolléga (a miniszter látogatásakor – a szerk.), aki nem tudta pontosan, hogy milyen módszer alapján működnek a kisajátítások, és felvetette, hogy nekünk nincs pénzünk erre, pedig az ehhez szükséges összegek elő vannak irányozva a Kolozs Megyei Tanács költségvetésében. A megyei tanács e választott tagja teljesen

jóindulatúan akart úgymond lobbizni a megyének,

de ez egy kissé melléfogás volt” – mondta el a Pénzcsinálók megkeresésére Vákár István , a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. „Nem örülünk neki, hogy földet veszünk ahelyett, hogy a megyei utakat aszfaltoznánk, de a költségvetésben megvan rá a pénz. Már több mint 200 millió lejbe kerültek az eddigi munkálatok is” – tette hozzá Vákár. A Kolozs Megyei Tanács a kisajátítások magas száma (közel 150 tulajdonosról van szó) miatt döntött úgy, hogy több szakaszban fizeti ki ezeket. A megyei tanács ma is rendkívüli ülést tart a reptéri munkálatok kapcsán, közel 100 embernek fizetik ki a kisajátított területeket, de Vákár szerint a fizetési késedelem miatt nem álltak a munkálatok, ugyanis a tulajdonosoktól megkapták az előzetes beleegyezést az építkezés folyatásához. A május 28-i ülésén a megyei tanács egyébként már 17,5 millió lejt irányzott elő a kisajátított területek értékének megtérítésére.

Az előre nem látott költségek kapcsán a Kolozs Megyei Tanács alelnöke azt mondta, valóban vannak olyan munkálatok, amelyek nem szerepeltek az előzetes tervben, de még a megvalósítási tervben sem, például a két pálya közti összekötő utak. „Az előző mandátum alatt megszületett terv szerint még egyben valósítottuk volna meg a 3500 méteres pályát. Pénzhiány, és a Szamos eltérítési munkálatai miatt (amit az Országos Vízügy nek kell kiviteleznie, és ezt a kormány közvetlenül fizeti) ezt két szakaszra kellett bontani. A megvilágítást, a radarfelszerelések elhelyezését kellett módosítani, itt tényleg van egy kis csúszás, de maga az új kifutópálya kapcsán minden valószínűség szerint tartani fogjuk az októberi terminust, ránézésre egy hozzá nem értő azt is mondaná, hogy

a pálya már kész van.”

Az előzetes tervek szerint a kifutópálya 3500 méteresre való bővítése várhatóan még egy-másfél évet fog igénybe venni. A 2100 méteres kifutópálya építése 2011 szeptemberében kezdődött el, és eredetileg 2013 júniusában már át kellett volna adják, de az építkezés során fellépő technikai problémák új megoldásokat követeltek meg a Napoca SA , ICCO Systems és Geo Arc cégektől, így meghosszabbították a határidőt. Késett például a kifutópálya megépítéséhez szükséges, a Szamos elterelésére vonatkozó engedély, melyet tavaly november 8-án írt alá Horea Uioreanu , a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

Az eredeti tervet a körgyűrű is befolyásolja

A 2100 méteres pályát a második lépésben további 1400 méterrel toldják meg, de ez az eredeti tervekhez képest a városhoz 200 méterrel közelebb valósulhat meg, a másik végét pedig lerövidíthetik, mert így nem kellene átépíteni a Bányabükköt Apahidával összekötő délkeleti körgyűrűt – jelentette be Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke még idén januárban. Minderre azért van szükség, mert a Hidak és Utak Regionális Igazgatóságának képviselői nem vették figyelembe a 3500 méteres leszállópálya megépítését követően létrejövő légifolyosót a körgyűrű tervezésekor. A légifolyosót transzatlanti, turbó repülőgépek is fogják használni, leszálláskor zavarnák a körgyűrűn áthaladó forgalmat.

Liviu Dragnea pénteken arról is beszélt, hogy a kifutópálya megépítése azért sürgős, mert a Lufthansa azzal fenyegette meg komolyan a Kolozsvári Nemzetközi Repülőteret, hogy

kivonul Kolozsvárról,

ha nem készül el az új „aszfaltcsík”, ugyanis a régi kifutópálya már nem felel meg a repülés-biztonsági előírásoknak. Vákár István elmondta, a Lufthansa valóban nyomást gyakorol, de nem (csak) az utasok biztonsága miatt, hanem azért, hogy a repülőgépeik műszaki állapotát védjék. A régi pálya 1960-ban épült, azóta csak javítások voltak. „Egy rossz helyen levő kavics is meghibásodást okozhat, amit drága orvosolni, ezért gyorsítanák a kifutópálya átadását.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!