Korlátozzák a felháborítóan magas állami vállalatvezetői béreket

2013. május 30. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyes menedzserek akár 15 ezer eurót is hazavihettek eddig alapfizetésként. A szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint ezután nem kereshetnek többet, mint az ágazati átlagbér hatszorosa.

Sürgősségi kormányrendelettel korlátozzák az állami nagyvállalatok vezetőinek fizetését – erről a szerdai kormányülésen döntöttek. A miniszterelnök bejelentette: egy igazgató ezentúl legtöbb az ágazatra jellemző bruttó átlagfizetés hatszorosát kaphatja meg. Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter hozzátette: a korlátozás csak az alapfizetést érinti, a prémiumokat nem, de a pótlékokat a továbbiakban kizárólag pontos teljesítménymutatók teljesítése esetén ítélik oda. A kormányfő szerint a most bevezetett korlátozási rendszer már működik Lengyelországban, uniós szinten is elfogadott, és a Nemzetközi Valutaalap is támogatja. Ponta később azt is kijelentette, hogy a most életbe lépett korlát nem jelenti azt, hogy azok, akiknek most nem haladja meg a fizetése az ágazati átlagbér hatszorosát, béremelést kapnak, ez csak egy felső korlát. „A 2500-3000 eurót kereső igazgatók nem fognak többet keresni” – nyilatkozta.

Az Alfa Kartell szakszervezeti tömb vezetője, Bogdan Hossu azt mondta, az elmúlt években tovább nőtt a szakadék a legnagyobb és a legkisebb bérek között a közszférában. „2009-ben egy éven át dolgoztak a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvényen, amely előírta volna, hogy legtöbb 15-szörös lehet a különbség a legalacsonyabb és legmagasabb fizetés között, és a szakadékot fokozatosan csökkentették volna, de a jogszabály végül nem került bevezetésre” – emlékeztetett.

Mire fel ez a nagy felháborodás?

A felháborodásnak az adott okot, hogy pár napja kiderült: a Nuclearelectricá nál 10 ezer eurót keres a vezérigazgató és emellett még havi 17 ezer euró pótlékot is hazavisz. „Minek vagyunk miniszterek, miért nem dolgozunk a Nuclearelectrica vezetésében, ahol a legkisebb fizetés évi 484 ezer lej?” – tette fel a kérdést a kormányfő.Az már márciusban kiderült, hogy a veszteséges, és két sikertelen privatizációs eljáráson is túlesett Román Posta vezérigazgatója, Ion Smeeianu havonta 6-11 ezer euró közötti összeget keres, évente 72-132 ezer euró fogadja a bankszámláján. A menedzser a héten erre úgy reagált, hogy a munkával járó rendkívüli stressz indokolja a magasabb bérezést.

Mekkorák a bérek?

A nagyobb állami vállalatok menedzserei havonta 11 250-66 652 lej közötti összeget visznek haza, míg a felügyelőbizottsági tagok havonta 132 – 33 000 lej közötti összegért dolgoznak. A legnagyobb bérek a Transgaz , Imprimerie, CN Uraniu , CE Oltenia , Electrica, Cuprumin , Romatsa , Tarom , CFR vállalatoknál vannak.Egy nyilvánosságra került kormányzati dokumentum szerint a rekordot a CN Căi Ferate CFR SA menedzsere tartja, ő havi 14 583 euróért dolgozik. Az Electrica vezetői sem panaszkodhatnak, az igazgatók fizetése meghaladja a 11 ezer eurót. A CFR Călători „rosszabbul” fizet, itt 9100 euró a vezetői juttatás értéke, a konstancai Mihail Kogălniceanu repülőtérnél pedig már-már meg sem éri dolgozni, itt 5-6 ezer euró közötti összeget kapnak a menedzserek havonta.Victor Ponta miniszterelnök szerda este egy tévéinterjúban azt mondta, nem tudja, hogyan került a sajtóhoz az állami vállalatvezetők fizetéseiről szóló táblázat, és arról beszélt, hogy a kormányülésen csak egy olyan dokumentumot szemléztek, melyben az idei évre szóló javasolt bérek szerepeltek. „Bevallom, hogy kértem egy helyzetelemzést a jelenlegi fizetésekről is, miután arról tájékoztattak, hogy a Nuclearelectricánál ma (szerdán – a szerk.) a vezetőségi tanács 14 ezer eurós fizetésekről akar dönteni, amit teljesen helytelennek tartok” – válaszolta a kormányfő.Az állami vezetők fizetését korlátozó rendelet akkor lép érvénybe, amikor megjelenik a Hivatalos Közlöny ben, a már meglevő szerződéseket újra lehet tárgyalni, de ez nem lehet kötelező érvényű – pontosított Ponta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!