Péntekig ajánlható fel a jövedelemadó 2%-a

2013. május 21. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az átruházáshoz különböző formanyomtatványokat kell kitölteni jövedelem-típusoktól függően. Egy átlagbér 74 lejt ér egy civil szervezetnek, mégsem túl nagy az érdeklődés. Íme kitöltési útmutatónk.

Május 25. a kötelező jövedelembevallás utolsó dátuma, az űrlapok kitöltéséről írt részletes útmutatónk ITT OLVASHATÓ. A jövedelembevallással egy időben lehet átruházni a jövedelemadó 2%-át is. A kitöltött dokumentumokat minden esetben a körzeti pénzügyi hatósághoz kell eljuttatni, személyesen vagy postán.

Mivel a fizetésből élő magánszemélyeknek nem kötelező jövedelembevallási formanyomtatványt kitölteniük, a jövedelemadójuk 2%-át az itt elérhető 230-as számú űrlap segítségével ajánlhatják fel. A mezőgazdasági tevékenységet folytató magánszemélyek kötelező jövedelembevallásáról a 221-es űrlap rendelkezik, ezt itt lehet letölteni . Mindazoknak a magánszemélyeknek, akik fizetésen kívül egyéb tevékenységből is jövedelemhez jutottak 2012-ben, a 200-as űrlap ot kell kitölteniük.

A nyilatkozatok 2004 óta két választási lehetőséget kínálnak: magánösztöndíjként ajánlhatjuk fel az összeget, vagy egy nonprofit szervezetet, alapítványt, egyházat támogathatunk vele.

Magánösztöndíj (376/2004-es törvény alapján) esetén az év folyamán erre a célra fordított összeg a jövedelemadó 2%-áig terjedő része visszaigényelhető. Például valaki 2012 folyamán 500 lejt adományozott ösztöndíjként, de éves adója 1000 lej, akkor 20 lejt visszakap a kifizetett összegből, csak be kell írnia a szerződés számát és a megkötés időpontját, a kifizetett összeget, illetve a kifizetést igazoló irat számát. A szerződést és a kifizetést igazoló iratot csatolni kell két példányban (eredeti és másolat), az eredetit helyben, a két példány összehasonlítása után visszakapjuk. Ha postán kerül elküldésre, akkor csak a másolatot kell elküldeni.Gyakoribb, hogy a magánszemélyek nonprofit szervezeteket vagy egyházakat támogatnak. Ebben az esetben meg kell adni a szervezet teljes elnevezését, adó-nyilvántartási számát, bankszámlaszámát. Amennyiben kitöltéskor nem vagyunk biztosak az átutalásra váró összeg nagyságában, üresen lehet hagyni az illető mezőt.

Jövőre már az iskolákat is támogathatjuk?

Az oktatási miniszter a tanügyre is kiterjesztené a jövedelemadó 2%-os felajánlási rendszerét. Remus Pricopie nemrég arról beszélt: a kérdésben egyeztetett a szülők országos egyesületével is, velük és a pénzügyminisztérium szakembereivel közösen keresik a megoldást arra, hogy valamennyi iskolának legyen egy külön bankszámlája, amelyre a szülők, a tanárok és bárki, aki segíteni akar, pénzt utalhasson. Jelenleg az iskolák bankszámláit a polgármesteri hivatal kezeli.

A civil szervezeteknek jelentős forrást jelenthetnek ezek az összegek: az országos, 2231 lejes bruttó átlagbér (nettó 1617 lej) esetén évi 74 lej az átruházható támogatás. Ennek ellenére 2012-ben a felajánlható összegnek csak a 23%-a érkezett nonprofit egyesületek számlájára országos viszonylatban – derül ki az adóhivatal adataiból. A fel nem ajánlott 2%-ok az állami költségvetésben maradnak.

Tavaly 1,66 millióan ruházták át a jövedelemadójuk 2%-át, összesen 114 millió lejt utalva ezzel az egyesületek számlájára. Összesen 26 ezer non-profit szervezet kapott támogatást, vagyis 4390 lej érkezett átlagosan egy egyesülethez. A legnagyobb arányban az Argeş, Kolozs és Temes megyei adózók töltötték ki a dokumentumokat, Giurgiu, Ilfov és Teleorman megyében volt a legkisebb a lelkesedés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!