Új ipari park épül Kolozs megyében

2013. április 26. – 07:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bányabükkön fog megépülni az új komplexum 2015-ig, de a Törökvágáson lévő Tetarom I park is bővülni fog. Új munkahelyekben és virágzó gazdaságban reménykednek az elöljárók.

A Kolozs Megyei Tanács pénteken bemutatta a Tetarom IV névre keresztelt új ipari park projektjét, amely Felek községben, ezen belül pedig Bányabükk faluban fog helyet kapni. A részben vissza nem térítendő EU-s forrásból felépülő parkról szóló, 3665/29.03.2013-as számú finanszírozási szerződést Liviu Nicolae Dragnea regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter és Horea Uioreanu megyei tanácselnök a sajtó képviselői előtt írták alá.

„A Tetarom park egy sikertörténet. Fenntartható módon teremt munkahelyeket, és hosszú távon emiatt Kolozsvár valós konkurenciát fog jelenteni Bukarest számára. De nem csak ezért fontos: a környező térségre is pozitív hatással van. Bevonzza a befektetéseket, és fejlődésével maga után húzza a gyengébb, szegényebb szomszédos megyéket” – fogalmazott Dragnea a sajtótájékoztatón.

Ezután ismertette, hogy projekt teljes költségvetése 54 912 262 lej, ebből 14 335 016 lejt EU-s alapokból szereznek be, 3 146 710 lejt az állami költségvetésből folyósítanak számára, 17 481 727 lejt pedig a megyei tanács áll. 8 391 229 lej képezi a közvetlenül megfeleltethető kiadások áfáját, 11 557 578 lej pedig az egyéb kiadásokat és a hozzájuk tartozó áfát fedi le.

A projekt magába foglalja a szükséges infrastruktúra megteremtését, víz- és csatornahálózat, illetve gázvezeték-rendszer kiépítését, irodaházak és kisvállalkozói inkubátorközpontok felhúzását. Az úthálózat 4000 méter hosszú és hét méter széles lesz, és az esővíz elvezetésére alkalmas sánc fogja szegélyezni. A kisvállalkozói „csarnok” hasznos alapterülete több mint 3000 négyzetméter lesz, amiből 2900 négyzetméter lesz kibérelhető, a többi közösen használható. A kétemeletes irodaház 171,6 négyzetméteren fog felépülni. A kivitelezés 2015 július 29-ig fog tartani – olvasható a bemutatófüzetben.

Tovább bővül a Tetarom I is

A megyei tanács és regionális fejlesztési minisztérium ugyancsak pénteken írta alá a Tetarom I ipari park továbbfejlesztéséről és kibővítéséről szóló projekt finanszírozási szerződését. Ez a telek rendezését, víz- és gázvezetékek, úthálózat és parkolók kibővítését, közvilágítás beszerelését, raktárcsarnokok, irodaházak, zöldövezetek kiépítését foglalja majd magába, célja pedig általánosan az életszínvonal javítása és további munkahelyek teremtése. A projekt teljes költsége 69 136 932 lej lesz, amelyből 30 732 110 lej vissza nem térítendő támogatást, 37 036 371 lej a megyei tanácstól kapott részfinanszírozást, 1 368 450 lej pedig az áfával járó kiadásokat jelent.

„A projekt haszonélvezői a helyi és külföldi befektetők, kis- és középvállalkozók, illetve az olyan start-upok lesznek, amelyeknek megfelelnek az ipari park által nyújtott feltételek. Közvetetten pedig a helyi közösség is profitál a gazdasági bővülésből” – fejtette ki Uioreanu. A fejlesztések után 168 ezer négyzetméterre bővül a park hasznos alapterülete, összesen 4500 négyzetméternyi csarnokhelyiséggel, 3463 négyzetméternyi irodahelyiséggel és 178 férőhelyes parkolóval fog rendelkezni. A projekt révén 485 új állás fog létrejönni, a kivitelezés pedig várhatóan 2015 július 26-án fog befejeződni.

Október közepéig elkészül a kolozsvári reptér új kifutópályája

Liviu Dragnea péntek délelőtt a kolozsvári repülőteret is meglátogatta. Elmondta, hogy október közepéig el fog készülni az új kifutópálya is, igaz, a munka átadási határidejét eredetileg 2013 júniusára szabták meg. A kifutópálya megépítését követően a kolozsvári reptér nagyméretű repülőgépek fogadására is alkalmas lesz, tehát további utazási célpontok is elérhetőek lesznek majd Kolozsvárról. „Június elejéig megtörténik a Szamos elvezetése, ez lesz az első lépcsőfok. Ezután lehet csak a többi munkálathoz hozzálátni. A pénz egy részét EU-s alapokból, a többit a megyei tanács költségvetéséből fedezik, azonban a következő költségvetés-kiigazításkor prioritásként fogjuk kezelni ezt a projektet, és forrásokat fogunk ide átcsoportosítani, ha szükség lesz rá” – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a kolozsvári repülőteret a kormány részéről is fokozott figyelem övezi.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!