Nyaralásban is az EU legvégén kullogunk

2013. április 16. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy romániai lakos átlagosan minden két évben egyszer jut el szabadságolni, a kiruccanásoknak pedig csak a 7%-a szól külföldre – számoltuk ki az Eurostat friss tanulmányának az adatai alapján.

Az Európai Unió 27 tagállamának lakói 2011-ben összesen egymilliárd alkalommal kirándultak, az utazások negyede történt külföldre. A turisták kedvenc célpontja Spanyolország volt, a külföldi utazások 13%-a irányult ide. A dobogó második fokán Olaszország és Franciaország osztozik, százból kilenc-kilenc európai választotta egyik vagy másik országot külföldi kikapcsolódásra. Ausztria a negyedik, Németország az ötödik legnépszerűbb célpont – derül ki az Eurostat hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

A 27 tagország szinte mindegyikében a legkedveltebb turistacélpont egy szomszédos, vagy közeli ország – kivételt képez Nagy-Britannia, ahol Spanyolország, Svédország, ahol Görögország és Románia, ahol Olaszország a favorit.2011-ben az 5,66 milliárd turistaéjszaka 40%-át töltötték külföldön az uniós lakosok. Egy átlagos kiruccanás időtartama 5-6 nap (az átlag 5,4 éjszaka). A legtöbb éjszakát a spanyoloknál töltötték a turisták (az összes turistaéjszaka 5,3%-át), ebben a tekintetben is döntetlen alakult ki Franciaország és Olaszország között a második helyen 3,3-3,3%-kal. A negyedik legnépszerűbb desztinációk az éjszakák 2,9%-ával az OTHA országok (ázsiai országok, kivéve Kína, Japán és Korea), az ötödik az Amerikai Egyesült Államok (2%).

Az uniós állampolgárok 338 milliárd eurót költöttek el egy év alatt kirándulásra, ami azt jelenti, hogy egy átlagos kiruccanás 325 euróba került.

Külföldön töltött kirándulások aránya

A tagállamok lakói közül a németországiak töltötték a legnagyobb számban külföldön szabadságukat, 73 millió alkalommal választottak egy másik országot. Nagy-Britanniából 44 millió, Franciaországból 22 millió, Hollandiából 16 millió turista „vándorolt” ki. A felsorolt négy tagállamból érkezik az uniós állampolgár külföldi turisták kétharmada. A legmagasabb arányban – az ország méretét tekintve teljesen érthető módon – a luxemburgiak mennek külföldre, a listán a belgák, a szlovének és a hollandok következnek. A rangsor végén Románia kullog, az Eurostat adatai szerint százból mindössze 7 kiruccanás vezet külföldre.

Egy főre eső kirándulások száma

Az Eurostat adatai alapján kiszámoltuk az egy főre eső kirándulások számát is. Románia kullog a rangsor végén, egy lakosra átlagosan 0,58 kiruccanás jut évente, vagyis átlagosan minden két évben egyszer jön össze egy szabadságolás egy embernek. Az uniós átlag évi 2 utazás, az éllovas Finnország, ott majdnem hétszer „nyaralnak” évente a lakosok.

Románia

A hazai lakosok az Eurostat adatai szerint 12,49 millió alkalommal kirándultak 2011-ben, de nagyon alacsony volt a külföldi utazások aránya, így Olaszország mindössze a kiruccanások 1,4%-ával vezeti a listát, Bulgária a második, Magyarország a harmadik legkedveltebb célpont.

Az utazás átlagos időtartamát tekintve is elmarad Románia az átlagtól 4,36 éjszakával. 2011-ben 54,5 millió éjszakát töltött különböző szálláshelyeken a lakosság, az esetek 18%-ában látták meg külföldön a naplementét. Ami a költségvetést illeti, összesen 1,148 milliárd eurót fordítottak a romániai lakosok a kirándulásokra: ez azt jelenti, hogy a belföldi kirándulások esetén 75 eurós, a külföldiek esetén 330 eurós volt átlagosan az egy főre eső büdzsé. Ezzel szemben az EU-ban átlagosan 197 euró jut egy belföldi és 735 euró egy külföldi útra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!