Hova és mikor foglaljunk nyaralást?

2013. április 8. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legkedveltebb turistacélpontok listája viszonylag stabil, de van pár újdonság. A last minute ajánlatok térvesztése figyelhető meg: jobban járnak, akik előre gondolkodnak, és perkálnak.

Bár az ablakon kinézve nem tűnik olyan egyértelműnek, de már tavasz közepén járunk, sokan ilyenkor már eldöntik, hol pihennek idén nyáron. Erdélyi utazási irodák vezetőit kérdeztük ügyfeleik preferenciáiról, és szembeállítottuk az early bookingot a last minute-tel.

Az elmúlt egy-két évben kevés változás figyelhető meg a legkedveltebb turistAcélpontok rangsorában – állítja Tódor Etelka , a csíkszeredai Fenyő Travel utazási iroda igazgatónője. „A vendégeink kedvence Bulgária, ennek az oka az ár/minőség kedvező aránya, és hogy a szolgáltatás több réteg számára is elérhető. Az ország hoteljei az all inclusive szolgáltatást nagyon kedvező áron adják, és igen ”családbarátok„ a csomagok, az egyetlen turista célpont, ahová a 7 éven aluli gyerekeket ingyen szállásolják el. Törökország és Görögország is nagyon népszerű. Egy kétgyerekes család egy hétre 500 euróért már all-inclusive ellátással látogathat el ezekbe az országokba, ez az ár nem tartalmazza a szállítást” – meséli.Magasabb árkategóriában a csíkszeredai utazási ügynökségnél a törökországi kirándulások a népszerűek, egy négy csillagos szállodában, repülővel, all-inclusive ellátással, 20-30%-os előfoglalási kedvezménnyel, valamivel több, mint 500 euró/fő.

„Az utazási irodák szövetsége jelenleg nem tart nyilván olyan turista-célpontokat, ahova nem ajánlja a kiutazást, de én személy szerint jelenleg Egyiptomot nem javaslom a zavargások miatt. Egyiptom amúgy is inkább októbertől februárig népszerű, de az elmúlt félévben nem értékesítettünk oda turisztikai csomagokat” – fogalmazott megkeresésünkre Tódor Etelka.Az egyiptomi Hurghada vagy Sharm el Sheikh (Vörös tenger partja) üdülőövezetek visszaesést voltak kénytelenek elszenvedi a zavargások miatt – erősítette meg Török Csaba , a marosvásárhelyi Maori utazási iroda ügyvezetője, aki szerint viszont Görögország a szociális konfliktusok ellenére visszanyerte fényét, a top 3 legkeresettebb nyaralási helyszín között van.„Tavalyhoz képest szinte alig van változás az utazási preferenciákat illetően. Amióta a gazdasági válság érezteti hatását országunkban, az ügyfeleink utazási szokásai kissé megváltoztak: egyre többen személygépkocsival, közeli célterületekre utaznak, mint például a bolgár vagy az adriai tengerpart. A repülős utaknál a legfontosabb változás, hogy leginkább a kolozsvári charter járatok iránt nőtt meg a kereslet, egyre kevesebben utaznak el Bukarestig vagy Budapestig csak azért, hogy repülőre szálljanak. A törökországi Antalya üdülő régió, és a görögországi szigetek, mint például Zakintosz, Kréta, Rodosz es Szkiathosz igen népszerűek az ügyfeleink körében. Mallorca szigete (Spanyolország), Tunézia továbbra is a legkedveltebb célterületek közé tartoznak” – nyilatkozta Török.

Irányárak

Zakintosz szigete repülővel: június elején, 7 éjszaka / 8 napos turisztikai csomag (repülőjegy illetékkel + három csillagos kategóriájú szállás reggelivel), 20%-os előfoglalási kedvezménnyel 390 euróba kerül 1 személynek. Négycsillagos hotel esetén, félpanziós ellátással már mindez 623 euróMontenegró: autóbusszal, háromcsillagos szállással, ellátás nélkül, 7 éjszaka: 215 euró/fő (nincs vízumdíj és személyazonossági igazolvánnyal lehet beutazni)

Az előző két megszólalóval ellentétben Dimény-Varga László , a székelyudvarhelyi Turul utazási iroda vezetője észlel változásokat az utazási preferenciákat illetően, de ennek oka inkább a vállalkozási típusban keresendő. „A mi üzleti modellünk visszatérő utasközönségre épül, éppen ezért minden évben van változás, az emberek általában nem ugyanazokra a helyszínekre mennek vissza. Mi elsősorban kulturális körutakat szervezünk, elsősorban európai célpontokat választunk.

Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, északi államok, Franciaország vannak a palettán. A kirándulások ára 300-1000 euró között mozog szállítással, szállással, reggelivel együtt, múzeumi belépők nélkül. A hajóutak számítanak egy frissen felmerülő igénynek a közönségünk részéről, hamarosan egy mediterrán útra indulunk, ez körülbelül 850 euró/fő, hét napra” – igazított útba Dimény-Varga.

Last minute: kihalóban, és nagy a kockázat

A gazdasági válság kirobbanása óta az idegenforgalom terén is bekövetkezett néhány változás, ezek egyike a last minute ajánlatok hanyatlása. Ezek nagyon népszerűek voltak az utazóközönségen belül, de a gazdasági racionalitás arra késztette az utazási ügynökségeket, hogy jobban tervezzenek, így most az előfoglalási kedvezmények korát éljük. „Azok, akik időben meg tudják mondani, hogy mikor szabadságolnak, és van elegendő készpénzük is, nagy előnyökhöz jutnak. A kedvezmények akár a 45%-ot is elérhetik, így a charter járatok hamar betelnek. Emiatt az utolsó pillanatban lépő utazni vágyók azt tapasztalják, hogy mind a választási lehetőségek skálája, mind az elérhető árleszállítások mértéke csökken” – árulta el Török Csaba.

Sokan megtanulták az early booking rendszert hasznosítani, ebben pedig a bulgáriai vendéglátók járnak az élen, április, március végéig 25-50%-os kedvezményeket biztosítanak – mondja Tódor Etelka. „Nagyságrendileg hasonló kedvezményeket a last minute ajánlatokkal is el lehet érni, de mivel a cégek nagy része a szabadságokat már év elején beütemezi, fennáll annak a veszélye, hogy éppen akkor nem lesz utolsó perces ajánlat, amikor az ügyfél utazni kíván. A last minute hátránya az is, hogy általában pár főnek van csak hely, így lehet, hogy két család nem tud együtt nyaralni, bármennyire is szeretne” – ecsetelte. Az üzleti modell az utolsó percben foglalás tekintetében is fontos. „Az üzletpolitikánk része, hogy már októberben tudjuk, hogy a következő nyáron milyen utakat kínálunk, és ezt az utasainkkal is ismertetjük. Már január-februárban töröljük azokat az utakat, amelyeket nem tartunk életképesnek. Éppen ezért a last minute kedvezmények nem jellemzőek nálunk, annyi szálláshelyet igénylünk, ahány jelentkező van. Utólag felárért foglalunk, tehát aki késve jelentkezik, még az is lehet, hogy ráfizet” – mutatott rá Dimény-Varga László.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!