Levadásztuk a legdrágább és legolcsóbb erdélyi piacokat

2013. március 25. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rég folyik a vita róla, hogy tényleg Székelyföldön-e a legdrágábbak a zöldségek, gyümölcsök. Lerántjuk a leplet: kilenc erdélyi és partiumi város piaci árait hasonlítottuk össze.

Elterjedt vélekedés, hogy Székelyföldön találhatók a legdrágább piacok az országban. Ez derült ki az Econtext tavaly ősszel készült felméréséből is, miszerint Kovászna megye vezeti a drágasági listát. A portál egy kilogramm krumpli, egy kilogramm paradicsom, és egy kilogramm káposzta árát hasonlította össze az országban, ami 8,72 lejbe került Háromszéken, a második helyen Fehér megye végzett 8,47 lejjel, Hargita megye pedig a harmadik helyen 8,45 lejjel.

>>Mi most kilenc erdélyi és partiumi városban néztünk utána, átlagosan mennyibe kerülnek a termékek. Nem csak a krumpli, a paradicsom, a sárgarépa, a káposzta került be a kosárba, hanem a déli gyümölcsöket is figyeltük, sőt a tojás és a juhsajt ára is bekerült táblázatunkba. Íme a tudósítóink által lejegyzett átlagárak.

A „drágasági” rangsor összeállításánál arra törekedtünk, hogy minden piaci termék ára közel ugyanannyit nyomjon a latban, ezt a használt szorzók, vagyis a mennyiségek segítségével oldottuk meg. Az eredmény: a marosvásárhelyi November 7. negyedben található piacon fizetünk a legtöbbet a 19 terméket tartalmazó kosárért, 54 lejt, de a szatmárnémeti Szamos piac szoros „versenyben” lett második, az ottani piacon 53 lejt fizetünk ugyanezekért.

A kézdivásárhelyi zöldségpiac 51 lejjel lett harmadik, banikkal megelőzve Temesvár. A vizsgált legolcsóbb piac (44 lej) a nagyváradi Rogériusz, ez 19%-kal olcsóbb a marosvásárhelyinél.Kíváncsiak voltunk, hogy ha olyan termékekre szűkítjük a vásárlói kosarunkat, amelyeket elvileg helyben is termelhettek, változik-e a rangsor, ám csak kisebb átrendeződés történt, továbbra is Marosvásárhely maradt az élen.

Végül, az Econtext módszerét használva egy-egy kilogramm krumpli, paradicsom és káposzta együttes árát hasonlítottuk össze, itt már Szatmárnémeti győzött, de szorosan következik Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!