Így számolható ki a környezetvédelmi bélyegilleték

2013. február 22. – 05:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képlet a szennyezési norma szerint változik, a fizetendő összeg a széndioxid- és szennyezőanyag-kibocsátás, a gépkocsi életkora, és a hengerűrtartalom függvénye. A dízelautókra magasabb a díj.

A regisztrációs adó, amit a kormány február 18-i sürgősségi kormányrendelete környezetvédelmi bélyegilletéknek keresztel át, ezután csak a széndioxid-kicsobátást veszi figyelembe az Euró 3-as,4-es és 5-ös személygépkocsiknál, a non-eurós, euró 1-es és 2-es autók esetében a pontos kibocsátást nem fontos tudni a díj megállapításához. Az Euró 3-as, 4-es és 5-ös autók tulajdonosai a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal nál (RAR – Registrul Auto Român ) kérhetik, hogy a pontos széndioxid kibocsátást vezessék be a törzskönyvbe.

A környezetvédelmi bélyegilletéket az előző év október 1-jén jegyzett valutaárfolyam alapján állapítják meg, 2013-ban tehát a 2012. október 1-i 4,5223 lej es euróárfolyam érvényes. Az illetéket egyszer, a gépkocsi beíratásakor vagy első eladásakor kell kifizetni. Azok a sofőrök, akik már fizettek korábban szennyezési adót, nem kell kifizessék a bélyegilletéket is. A környezetvédelmi bélyeget a megyei prefektusi hivatal alá tartozó Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Közszolgáltat nál ( Serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculari vehicule ) lehet igényelni az autó törzskönyve alapján, és öntapadós matricaként kell kiragasztani a szélvédőre.

Mi változott?

A dokumentum szerint az Euro4-es és Euro3-as autók után átlagosan 10%-kal kell többet fizetni, mint a jelenleg érvényben levő törvény szerint, a jobban szennyező gépjárművek után azonban jelentősen lecsökkennek a díjak. Az Euro2-es gépkocsik illetéke átlagosan 60%-kal, az Euro1-eseké 80%-kal, a non-euro autóké pedig 90%-kal lesz kevesebb. Az Euro5-ös autók után átlagban ugyanannyit kell fizetni, mint eddig, az Euro6-os, a hibrid és elektromos gépjárművek beíratásakor pedig eddig sem volt semmilyen fizetési kötelezettsége a tulajdonosnak. A kormány indoklása szerint azért kell kevesebbet fizetni a jobban szennyező autók után, mert azok – a régebbi technológia miatt – alacsonyabb élettartammal bírnak, ezért időben kevesebbet fognak szennyezni, mint a korszerűbb járművek. A díj kiszámításánál az elsődleges szempont a széndioxid-kibocsátás, ellentétben a jelenleg érvényben lévő jogszabállyal, ahol ez a tényező csak 30%-os súlyt képviselt. Újdonság az is, hogy különböző környezetvédelmi bélyegilletéket kell majd fizetni a benzinnel és a gázolajjal működő autók esetében, ugyanis ez utóbbi kategória környezetszennyezőbb. A törvény szerint a 2007 előtt beíratott autók sem menekülnek meg az illeték kifizetése alól, de mivel a díj mértékének kiszabásánál a hátralevő élettartam is dönt, az illeték lecsökken.

A számítási képlet

a.) az

Euro 5

-ös M1 típusú autók (személygépkocsik) esetében a következő képlet érvényes:Összeg = [(A x B x(100 – C)]/100 , ahol: A – széndioxid-kibocsátás az autó törzskönyve szerint, gramm/kilométer B – szennyezőanyag-szorzó, euró/gramm (1. táblázat)C – az autó életkorától függő kedvezmény (3. táblázat, 2.oszlop) Például: egy új, 1461 köbcentis, Euro5-ös dízeles Dacia Duster adója 119 euró. Az Euro 6-os autók esetén is ugyanezt a képletet kell majd használni, ha majd életbe lép az ezt szabályozó törvény. Jelenleg az ebbe a szennyezési normába tartozó gépkocsik után nem kell fizetni. b.) az

Euro 4

-es és

Euro 3

-as M1 típusú gépkocsik esetén a következő számítási képletet alkalmazzák:Összeg = [(A x B x(100 – C)]/100 , ahol:A – széndioxid-kibocsátás az autó törzskönyve szerint, gramm/kilométer B – szennyezőanyag-szorzó, euró/gramm (1. táblázat a benzines és 2. táblázat a dízelmotorral működő gépkocsik esetén)C – az autó életkorától függő kedvezmény (3. táblázat, 2. oszlop) – az első beíratástól számolják (ha a tulajdonos nem tudja bebizonyítani, hogy ez mikor történt meg, a gyártási évet veszik figyelembe) Például egy Euro 4-es, 2008-as dízeles, 1896 köbcentis Volkswagen Golf beíratásakor 949 eurót kell fizetni.

c) A

non-euro

,

Euro 1

-es és

Euro 2

-es személygépkocsiknál a következő képletet alkalmazzák:

Összeg = [E x D x (100 -C)]/100 , ahol:C – az autó életkorától függő kedvezmény (3. táblázat, 2.oszlop) – az első beíratástól számolják (ha a tulajdonos nem tudja bebizonyítani, hogy ez mikor történt meg, a gyártási évet veszik figyelembe)D – hengerűrtartalom (az autó törzskönyvében szerepel)E – benzines autók esetén a 4. táblázat 3. oszlopában szereplő összeg, dízelautók esetében a 4. táblázat 4. oszlopában szereplő összeg Például egy 2001-es, 1475 köbcentis Dacia Super Nova beíratásakor 684 eurót kell fizetni.

d) a c) pontban bemutatott képletet kell alkalmazni az M2, M3, N1, N2 és N3 típusú gépjárművekre is, amelyekre az E változónál az 5. táblázat 2. oszlopában szereplő szorzók vonatkoznak.

GÉPJÁRMŰ-KATEGÓRIÁK

Személygépkocsik (M1 gépjármű-kategória)Autóbusz (M2, M3 gépjármű-kategória)Tehergépkocsik (N1, N2, N3 gépjármű-kategória)

e) a hibrid meghajtású és elektromos energiával működő gépkocsik esetében nem kell környezetvédelmi bélyegilletéket fizetni.

Tovább csökkenthető a díj

A harmadik táblázatban szereplő kedvezményekhez képest tovább csökkenthetik a bélyegilleték értékét azok az új tulajdonosok, akik saját felelősségükre vállalják, hogy autójuk futásteljesítménye nagyobb, mint a kategóriájába tartozó gépkocsik standardnak számító futásteljesítménye. Ebben az esetben a 3. táblázatban szereplő levonások mellé az 6. táblázban szereplő többletlevonásokat is hozzá kell adni, az új levonási arány nem lépheti túl a 90%-ot.

A díjat akkor is lehet csökkenteni, ha a rendszeres technikai ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy az autó értékvesztése nagyobb, mint a metodológia 3. táblázatában szereplő összeg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!